© Rootsville.eu

Egidio Juke Ingala and The Jacknives

Goorblues Gooreind
2017, april 30

club: Goorblues

artist: Egidio Juke Ingala


© Rootsville 2017

 

 

Ol'School blues with a swingin' touch, daarvoor moeten we op zondag richting Goorblues. Paul en Michel hebben daar een concert op zondagnamiddag waar deze Italiaanse harper op de affiche prijkt. Egidio Juke Ingala dat is een 'blend' van Chicago en West Coast Blues waarbij we een middenweg zoeken tussen Little Walter en George Harmonica Smith. Naast een steengoede harper is deze Egidio ook nog een entertainer pur sang te noemen die de podia al onveilig maakt sinds begin 90-tiger jaren. Samen met zijn Jacknives' die bestaan uit gitarist Marco 'The Kid' Gisfredi en een ritme sectie die bestaat uit Massimo Pitardi op basgitaar en Enrico 'Henry' Soverini op drums zullen we hier een zeer aangename en swingende middag tegemoet gaan.

 

photo Egidio Juke Ingala © Rootsville

Ze kwamen niet recht uit Milaan deze keer maar waren gisteren nog te zien en te horen in het Duitse Hildesheim. Voor een eenmalig concert in België hadden Paul en Michel deze 'gentleman' weten te strikken om hier in 'Goorblues' present te tekenen. Van hieruit trekken Egigio Juke Ingala & The Jacknives terug richting basecamp.

Egidio Juke Ingala, een man die leeft van en voor de blues. In zijn thuisland is er geen boek over blues meer te vinden dat hij nog niet verslonden heeft. Wanneer Egidio niet op tour is hij ergens ten lande bezig met het geven van workshops voor harmonica. Wanneer je met deze vriendelijke man praat is er maar een kernwoord in het gesprek en dat is 'Blues'. Of misschien wel twee, want Egidio Juke Ingala is ook een gepassioneerd 'bird watcher' en zo kon ik zijn verzameling bekijken die hij recent had genomen ergens in de Camargue. Dus twee passies waar ook ik mezelf kon in terugvinden, maar uiteraard zijn we hier vandaag voor die eerste gemeenschappelijke noemer.

Four high steppin', hip dressin' fellows ready to play the blues en dat doen ze in eerste instantie met eigen werk. De 'Jacknives' mogen dit concert als eersten aanzetten met een instrumentaaltje en daarmee laten ze al onmiddellijk horen dat ze uit het juiste hout gesneden zijn. Een lekker luisterend jump bluesje om mee te beginnen, meer hoeft dat niet te zijn.

Het laatste album van Egidio Juke Ingala & The Jacknives dateert al van een paar jaar geleden en dus moeten we het met het oudere werk stellen uit 'Tired of Beggin''. Dat werk met nummers als 'She's Hot' of het door Marco Gisfredi geschreven ‘Pocket Knife’ kan probleemloos optornen tegen de ons alom gekende covers.

Het samengaan van het Marco's swingende gitaarspel en de soms rauwere harpklanken van Egidio lijken op een perfect huwelijk. Het bluesgevoel komt dan weer zonder fout van de soms soulvolle stem van Egidio Juke Ingala. Na nummers als 'I've Got You On My Mind' en 'Come Back Baby' krijgen we met 'Born Lover' van Muddy Waters een streepje Chicago Blues mee. op dit nummer neemt Egidio een eerste keer de chromatische harp ter hand.

Zijn warme stem gaat gepaard met de soms diepere grooves die hij uit zijn 'Mississippi Saxofoon' weet te halen en staan soms in diep contrast met het jump gevoel van de band. 'Cool It' dat ook werd geschreven door de gitarist van dienst geeft dan weer meer een jazzy feelin'. Met 'Fallen Teardrops' krijgen we met deze tribute voor 'George 'Harmonica' Smith een intens bluesje te horen. Kortom het werd een namiddag waar diverse stijlen van de ons bekorende blues tot één geheel werden gevormd, de Egidio Juke Ingala style...

Nog noteren dat er hier zondag's na Duvel Blues niemand minder dan 'Davina & The Vagebonds' op het programma staan. Op zondag 25 juni sluiten Paul en Michel het clubseizoen hier af met 'Meena Cryle & Chris Filmore Band'...niet te missen.

 

more and larger pics on