© Rootsville.eu

Jazz @ Relax (double bill)
Kim in The Middle
Toine Thys Trio feat. Hervé Samb

Foyer Schouwburg Rex - Mol
2017, may 19

organisation: CC 't Getouw

artist: Kim in The Middle
artist: Toine Thys
artist: Hervé Samb© Rootsville 2017

 

 

Op de vooravond van het voorlaatste weekend van mei is het verzamelen geblazen voor een relaxerende jazzavond. Plaats van gebeuren de Foyer van schouwburg Rex te Mol. En voor de gelegenheid hebben ze twee jazz formaties aangesproken, so a double bill tonight. Onder de noemer van 'Jazz @ Relax' zijn het hier programma samensteller 'Bob Nicasi' en cultureel directeur 'Bart De Motte' die hier in CC 't Getouw in Mol al een tijdje aan hun 'jazzroad' timmeren. Met deze dubbele affiche willen ze de jazzliefhebbers bedanken voor hun steun tijdens het seizoen 2016-2017. Als afsluiter voor dit seizoen hebben ze dus gekozen voor twee formaties van eigen bodem en daarenboven krijgen we ook twee diverse stijlen in jazz te beluisteren vanavond.

Als eerste in de rij krijgen we het 'Toine Thys Trio'. Dit trio ontstond toen saxofonist Toine Thys besloot om een nieuw hoofdstuk te schrijven in zijn tot nu toe al reeds goed gevulde carrière. Naast Toine Thys hebben we aan het Hammondorgel onze bovenbuur Arno Krijger en achter de drums Antoine Pierre. Voor deze gelegenheid wordt dit 'Trio' versterkt door de in Parijs wonende Frans-Senegalese gitarist Hervé Samb, en zo maken we ons op voor een concert vol van soulvolle grooves.

Moderne jazz waarbij de accenten duidelijk worden gelegd in de aanstekelijke beats. Met Hervé Samb aan zijn zijde is ook het moment aangebroken om nieuwe nummers in de spotlights te zetten iets wat meteen positief wordt onthaald werkt bij de aanwezigen. Het moeiteloos overschakelen van tenor- naar sopraansax is een van de sterke eigenschappen van deze Toine Thys. Met de nodige ruimte voor enige improvisatie komt de talentvolle Hervé Samb meer dan op de voorgrond waarbij er soms de gedachte door mijn hoofd dwaalt van hoe zou het nu zijn zonder hem.

De nadrukkelijke orchestrering van Toine Thys en zijn saxofoons worden prima opgevuld door de Hammond klanken van Arno Krijger die dit 'iconische' instrument met handen en voeten alle eer probeert aan te doen gesteund door de jonge batteur Antione Pierre. Na nummers als 'Don't Fly L.A.N.S.A' krijgen we ook nieuw werk met 'The Optimist' waarna er afgesloten wordt met de titeltrack uit zijn laatste album en Toine als een beer zijn klauwen komt te zetten in de aandachtige luisteraars.

Een concert waarbij de liefhebbers van intense grooves zeker hebben genoten en waarbij er zelfs enige dieper gaande conversaties tussen de Gibson van Hervé Samb en de Hammond van Arno Krijger zeker en vast niet hadden misstaan. Dit jaar ook te zien met 'DerVish' op 'Jazz in Thals'.

Met 'Kim in The Middle' zitten we volop in het vocale aspect van jazzmuziek. Samen met meester op de 'black & white keys' is Kim de drijvende kracht achter dit Quartet. De rest en dragende motor van het geheel zijn Luc Vanden Bosch à la batterie en bassist Luc Van Leugenhaeghe. Met Kim Versteynen krijgen we hier een vocaliste aan bod die met pop- als jazznummers een harmonieus geheel weet te vormen. Voeg daarbij nog de kracht van eigen geschreven songs en we krijgen hier een mix waarbij jazz, samba en klassieke zang elkaar vinden. '

Hun binnenkomer vind ik persoonlijk al subliem. Daar waar sommigen van de aanwezigen nog aan het sociale aspect van de avond bezig waren en de laatste consumpties aan de 'bar' werden afgewerkt begonnen deze 'Kim in The Middle' met een aandacht vattende intro op Gershwin zijn 'Summertime'. Meteen was de focus er voor dit tweede deel van deze 'double bill'. Uiteraard is dit iets totaal anders dan de grooves van het Toine Thys Trio. De intimiteit en de glasheldere stem van Kim Versteynen maken dat de aanwezigen zich meteen in een schemerzone van jazz en samba wanen.

'A Pale Smile' is een nummer waarop Kim haar skills als songwriter komt te etaleren. Wie die vaardigheden ook bezat was de Amerikaanse singer-songwriter Fred Neil. In 1966 schreef hij het sublieme popnummer 'Everybody's Talking', een nummer dat een grote hit werd voor Harry Nilsson maar waarbij ook de versie van Randy Crawford meer in het jazzy plaatje past en me steeds bijblijft. Door het arrangement van deze 'Kim in The Middle' op deze million selling hit kan dit nummer haast een nieuw leven gaan leiden. 'A Short Goodbye' van de Israëliër Oren Lavie brengt dan weer terug schwung in de set.

De fans van deze 'Kim in The Middle' weten dat Kim een voorliefde heeft voor Braziliaanse songwriters.' É com esse que eu vou' dat een hit werd voor de Elis Regina is daar een prachtvoorbeeld van. Deze zangeres kan op gebied van levensstijl wel vergeleken worden met blues icoon 'Janes Joplin' en dus is dit laatste nummer een mooi eerbetoon. Nadat de cultuurpreses van Mol, Bart De Motte zijn dankbetuigingen had bezegeld met een 'fles' voor de muzikanten kwam bij Kim Versteynen nog de ingeving dat morgen haar examen was voor klassieke zang en zorgde het nummer 'Les Berceaux' van Gabriel Fauré hier voor de perfecte try-out, waarbij de ritme sectie met Luc Vanden Bosche en Flor Van Leugenhaeghe nog eens alles uit de kast moesten halen.

Voor mij een allereerste kennismaking met deze 'Jazz @ Relax' en daarmee is de interesse aangewakkerd met wat Bob en Bart hier volgend seizoen zullen gaan aanbieden...

Toine Thys Trio feat. Hervé Samb


 

Kim in The Middle
 

 

 

 

more pics on