c

© Rootsville.eu

Nen avond met Big Bill

Het Depot Leuven
2017, may 25

club: Het Depot

artist: Big Bill

review: Jimi Jimi
review: Ene Me Hesp (the original)

© Rootsville 2017

 

 

Zo maar 'out of the blue' kwam onlangs het bericht dat Arman'ke Hombroeckx aka Big Bill Krakkebaas een nieuwe single zou gaan uitbrengen. Spil achter dit hele gebeuren was Charly Verbinnen en hij zou wat graag er nog iets extra aan toevoegen voor zijn 'noenkel'. Dat extraatje was niet niks. In de Leuvense cultuurtempel 'Het Depot' stond op de avond van O.L.H. Hemelvaart een heuse avond gepland met Big Bill. Er zouden zo maar liefst 18 gastoptredens plaatsvinden met namen als Jean-Marie Aerts, Jan Hautekiet, Ives Mergaerts, Paul Van Bruystegem aka Lange Polle, Jan Debruijn, Alain Louie, David Ronaldo, Dany Van Espen, Little Jimmy aka Don Croissant, Willem Wijnants, Geert Dierickx, Steven Turchkin, Vévé 'Shake' Mazinpaka, Michel Dierickx, Luk Degraaff, Henri Ylen en natuurlijk ook Charly Verbinnen en Stoy Stoffelen. Niet mis dus en als 'MC' voor de avond werd er gekozen voor Ben Crabbé. Een eerbetoon dat kan tellen voor deze Godfather van de Leuvense blues en dus konden we op deze hommage niet weg blijven. Aan de deur hing het bordje 'Sold Out' en met minder had ik geen vrede kunnen nemen. Een bomvolle 'Depot' hier aan de 'stoosse van Leive' en dan moeten we de talrijke personen nog schrappen die vruchteloos op jacht waren naar een ticket.

Op deze zomerse avond zou het alvast geen sinecure worden hier binnen in 'Het Depot' en dus bleven de meesten gewoon tot de allerlaatste seconde buiten in aanwezigheid van een frisse 'Stella'. Met de nodige portie humor en het als vanouds degraderen van het 'Tiens' kondigde Ben Crabbé hier vanavond de 'guest of honor' aan. Geen kilometers ellen lange auto caravaan of een legertje veiligheidsmensen die eraan vooraf gingen zoals bij die andere president maar gewoon Armand die sjoffel van achter het zwarte doek te voorschijn kwam. De president van Leuven, Big Bill!!!

De vaste kern van de band bestond uit zijn 'neefje' Charly Verbinnen (gitaar), Werner 'Stoy' Stoffelen (drums), Henri Ylen (saxofoon) en Luk Degraaff (basgitaar). Ook Jean-Marie Aerts en Ives Mergaerts zouden bijna het ganse concert voor hun rekening nemen net als Jan Hautekiet. Dus een begeleidende band van minstens drie gitaren, een saxofoon, een drumstel, een basgitaar, een keyboards en een heuse Hammond en een exotische backing vocal dat kan niet anders dan vuurwerk geven.

Nadat Ben Crabbé zijn zegje voorbij was begonnen ze er aan met als eerste gast 'Monsieur Pol' en werd 'Vosseweg Tune' als instrumentale binnenkomer al best gesmaakt. Ondertussen was iedereen present en dus echt wel 'Sold Out'. Niet meteen een hoop blues liefhebbers op de eerste rijen maar de talrijke 'vrienden' van Armand die dit allemaal nog eens wilde meemaken. Big Bill zijn eerste wapenfeit is het ronselen van stemmen voor de 'Pirre' met het toepasselijke 'Pirre For President'. Door toedoen van de hedendaagse "Big Bill Krakkebaas & The Sock'n'Soul (Ram Jam Funky but Live) Band" waren we vertrokken voor wat achteraf een memorabele avond zou gaan worden.

Na de 'Voordeur Blues' mocht Vévé 'Shake' Mazinpaka haar stem pas volledig laten horen met 'Congo Square' en liet Big Bill horen dat ook hij het 'Engels' nog machtig is. Samen met Dany Van Espen volgde daarna ook nog 'Shakey Ground' en 'Next Time You See me' en glunderde het gezicht van Armand bij deze heerlijke 'Texas shuffles'. De volgende gast was Nederlander Jan Debruijn met het pakkende 'Bring It On Home' waarna Big Bille Krakkebaas het eerste gedeelte terug waardig afsloot in het 'Leives'. Uiteraard werd 'Ene me hesp of Ene me kees' uit volle borst meegezongen. Tijd ook om zuurstof te gaan ophalen en zo werd het een fille om buiten je tegoed te gaan doen aan een frisse 'Stella' en een portie frisse lucht.

Nadat iedereen zo een beetje bekomen was kondigde Ben Crabbé het begin van deel 2 aan van 'Big Bill & Friends'. We begonnen er terug aan in het Leuvens dialect maar niet met Armand. Nee het was Alain Louie die een van Big Bill's hits ten gehore bracht met 'Tes Ka' uit eind jaren 70-tig. Uit het legendarische album 'ene mee Hesp' kregen we ook nog 'Frakke'.

Tijd om 'Lange Polle' er terug bij te halen en samen met David Ronaldo kon Ben Crabbé de nieuwste single aanprijzen. 'Jimi Jimi' is een ode van die ene grote aan de andere, een nummer dat Charly Verbinnen speciaal heeft geschreven voor vanavond, een avond dat zijn 'noenkel' in de spotlights komt te staan. Een avond waarop de ontwapende eerlijkheid van Bill Bill ontroerend overkwam, want we zijn toch allemaal zijn kameraden. Nu Jimi Hendrix zijn portie roem heeft gekregen verschijnt er een andere Jimmy ten tonele. Little Jimmy aka Don Croissant is ook zo een icoon uit de Vlaamse rock 'n roll scène. Het hoogtepunt in zijn carrière was toen hij met zijn groep 'Jimmy and The Sharks' het voorprogramma mochten spelen van 'The Stones' en zijn quote met enig Gents chauvinisme , 'Wij waren beter dan de Stones, Ik zweer het u' staat nog steeds als een rots in de branding. Wie den Jimmy goed kent weet dat het nu opletten is voor de band want bij Don Croissant is er aan improvisatie geen gebrek. King of the Jungle he said, Jungle King, vijf kiere...

Met Geert Dierckx begon iedereen ook spontaan mee te zingen met 'The Joker' en die spontaniteit zou zo blijven doorgaan. Zeker op het daarna gebrachte 'Kroegen van d'aa Met' werd het een heuse sing-a-long alsof 'Het Depot' enkel was gevuld met fans van den 'Allee'. Ontroerend, prachtig en zeker en vast hartverwarmend waarop er achteraf een 'Merci Armand, Merci' zich door de zaal verplaatste. Met David Ronaldo en Jean Van Doorne kregen we nog wat geschiedenis met 'It's All Over Now' van de familie Womack al dachten we allemaal op dat moment dat we de backing vocals voor de Stones verzorgden. Helaas was dit het einde of toch niet?

Hier aan het Leuvens station mag en kan toch niet 'Stoosse Blues' ontbreken en wat daarna volgde was ongezien. Iedereen kwam Armand Hombroeckx nog eens alle lof betuigen en er volgde een lang uitgesponnen maar zeer aangename 'I Walk With The Zombie' ditmaal door 'Big Bill & zijn 18 Aliens' en daar kunnen de 'Boss' en zijn E-Street Band nog een puntje aanzuigen. De Ben, die was al lang terug met de blokken aan het spelen...Merci Armand, Merci Armand, Merci...

en Armand, hij was er van gedaave... (met dank aan Charly Verbinnen en aan alle 18 medewerkende muzikanten voor dit bijzonder en geslaagd eerbetoon)