© Rootsville.eu

Goezot in 't Hofke
(Roots in 't Hofke)


Hofke van Chantraine Oud-Turnhout
2017, june 03

organisation: Goezot

artist: Restless (UK)
artist: Shaun Young & The 3 Ringers (US)
artist: Marc & The Wild Ones (D)
artist: T-99 (NL)
artist: Big Sandy & His Fly-Rite Boys (US)
artist: Shorty Jetson & His Racketeers (B)

© Rootsville 2017

photo & review: Freddie

 

Het eerste weekend van juni en dus alle aandacht gericht op 'Goezot in 't Hofke'. Koning, Keizer en Admiraal lieten we aan ons voorbijgaan maar we zijn haast zeker dat op vrijdagavond hier met Admiraal Freebee 't hofke veel te klein zal geweest zijn. In het vooruitzicht nog 2 prachtige dagen met als vast programma het roots gedeelte op zaterdag en blues op zondag.

Ook dit jaar is de organisatie weer 'goezot' geweest en hebben maar liefst 6 met zorg geselecteerde band voor u op de affiche staan. Geloof me een organisatie waar ze zowat een gans jaar mee bezig zijn, waarvoor dank Peter, Marc & Co. Het staat al jaren als een paal boven water dat hier in 't hofke van Chantraine de gezelligheid dit weekend bovenaan staat. Een gezellige tuin waar je tijdens de concerten zelfs nog rustig een babbeltje kan slaan in het gezelschap van muziekliefhebbers uit alle windhoeken.

Als opener hebben ze geopteerd voor een lokale band. Shorty Jetson & His Racketeers (B)komt zoals ze hier zeggen uit de Kempen. Robin Van den Plas aka Shorty Jackson is hier en buiten de grenzen heen een graag geziene gast. De klasse straalt zo van deze youngster af en dat konden we nog aan de levende lijve ondervinden op de voorbije uitgave van'Rockin' Around Turnhout'. Aan zijn zijde vinden we aan de drums, 'Animal' Omar Hauari. Leadgitarist van dienst is Jeroen Van Casteren en bassist Kris Muyldermans.

Met nummers als 'The Devil in Me' kan je met zekerheid stellen dat rock 'n roll in deze rockabilly-rebel in zijn DNA is ingebakken. Ook eigen werk met nummers als 'Kock Knock' en 'The lonely One' kunnen moeiteloos de gevestigde waarden doorstaan maar openen doens ze hier vanmiddag met 'Cherokee Boogie'. Nummers als 'Trouble Bound' en 'Rocket in Your Pocket' laten toe dat de eerste dans lustigen al op dit vroege uur de beentjes kunnen strekken. Na een wervelend begin als dit kan 'MC' Peter uiteraard niet anders dan een bisser toelaten en samen met deze encore is de ganse hof hier 'On Fire'.

Als tweede in de rij op zaterdag gaan we al meteen een trapje hoger in de hiërarchie van de rootsrockers en zo komen we al uit bij Big Sandy & His Fly-Rite Boys (US). Het vroege uur voor deze Big Sandy zal ongetwijfeld wel te maken hebben met een druk programma waardoor Big Sandy onmiddellijk na het concert richting Oostblok moest. Big Sandy aka Robert Williams is in deze contreien een graag geziene gast. Enkele jaartjes geleden stond hij hier nog op het podium samen met 'Los Straitjackets' en in 2015 stond hij nog op het podium bij de Rock 'n Roll Dance Party van Tom Brandon.

Deze uit Californië afkomstige rockers staan al meer dan 25 jaar op het podium en brachten gedurende die periode 14 albums uit. Hun laatste album werd in 2013 uitgebracht bij ‘Cow Island Music’. Aan zijn zijde staat gitarist Ashley Kingman en die was hier vorig jaar nog te gast met 'Red Hot ’n Blue'. De twee overige Fly-Rite Boys zijn bassist Kevin Stewart en drummer Ricky McCann. Met hun aanstekelijke mix van rockabilly, western swing en country boogie zullen ze 't Hofke wel in vuur en vlam zetten.

Met een heel arsenaal uit albums weten ze natuurlijk blindelings nummers te brengen die hier maar al te graag gehoord worden.  Nummers als ‘Fine, Fine, Super Fine’ en ‘Hey Lowdown’ zijn standards wanneer het deze Big Sandy betreft. Al zo lang meedraaiend in de rock ’n roll wereld maar nog iedere minuut genieten deze oude rockers van hun optredens en steeds weer krijgen ze het voor mekaar om toch de aanwezigen de dansruimte, hoe klein ze ook is, optimaal te laten benutten. Met deze momenten zoals bij ‘Tequila Calling’ kunnen we ons weer zorgeloos opmaken voor de volgende band nog nagenietend van deze swingende country rock ’n roll....time for some 'Hot Water'.

Rond 06.00PM staat het podium klaar voor T-99 (NL). Deze rootsrockers uit Nederland bestaan uit Mischa den Haring (vocals, guitars) Martin de Ruiter (vocals, drums, percussion) en Donné la Fontaine (upright bass & rhythm guitar). Na albums als 'Coo Coo', 'Strange Things Happen', 'Cherry Stone Park' en in 2007 nog 'Vagabonds' werd het even stil rond de band maar daar kwam een einde aan door in 2015 'The Various Sounds of T-99' uit te brengen. Vorig jaar brachten ze dan 'Bedlam!' uit en zo lijkt het erop of deze rootsy driemanformatie is terug vertrokken. Hier op 'Goezot' stonden ze reeds 2 keer op het podium en dus zullen de fans zich 'happy' voelen door de inbreng van de sound van deze T-99 en maken we ons op voor zowel, surf als country en rock 'n roll.

Je merkt al dadelijk dat ze volledig terug op kruissnelheid zitten en openen met 'Madhouse Boogaloo' uit hen laatste album. Met nummers als 'Shake It' weten ze hier in 't Hofke dat het nog wel zal swingen maar niet met songs als 13 in een dozijn. Bij deze heren zit zowat alles verweven in hun set met zelfs een uitstapje naar een heerlijk surfje. Mischa, Martin en Donné laten zelfs toe om een verzoeknummer te spelen en daamee komen we toe aan 'On The Verge of A Breakdown' uit hun album 'Vagabonds'. Met 'Drunk' kijken we even rond en diegene die niet aan het genieten zijn van deze rootsrock met ballen zijn dan weer bezig met de definitie van dit nummer. Afsluiten doen ze met 'Medecine' uit het album 'Bedlam!' en daarmee zijn we serieus wakker geschud.

Met Marc & The Wild Ones (D) zitten we toch helaas al over de helft. Voor deze 'bleu' is dit rockabilly viertal nog een onbeschreven blad. Ze ontstonden in Duitsland in 2011 en bestaan uit Marc Valentine (vocals, rhythm guitar), Rene Rottmann (leadguitar), Andy Hümmer (doublebass), en Stefan Dürrbeck (Drums). Sinds hun bestaan toeren ze door gans Europa met een live-act van high-energy rockabilly die kan tellen.

Deze Duitsers met een Amerikaan als frontman razen momenteel als een komeet door de internationale rockabilly wereld en opnenen hier veel belovend met Peter Green zijn 'Oh Well'. De legendarische woorden...I can't help about the shape I'm in, I can't sing I ain't pretty and my legs are thin. But don't ask me what I think of you, I might not give the answer that you want me to... worden da nhier ook al dadelijk luidkeels meegezongen. Met nummers als 'Boppin' Mary Lou' en 'Real Rockin' Baby' laten ze duidelijk blijkend at we van deze Marc en zijn Wilde Gasten nog gaanhoren. Een zeer dynamische en opzwepende set maar met 'Desperado Love' nemen we afscheid van deze groep, sommigen doen dit logischer wijze met een 'Desperado' in de hand.

Met Shaun Young & The 3 Ringers (US) uit Austin TX kunnen we gaan spreken van een supergroep. Frontman Shaun Young vormde samen met Sean Mencher en meesterbassist Kevin Smith het legendarische rockabilly trio 'High Noon'. Vanavond hier in 't Hofke laat hij zich begeleiden door niemand minder dan Bobby Trimble aan de drums. Verder krijgen we nog Todd Wulfmeyer aan de bass en als gitarist is er de Nederlandse Texaan Tjarko Jeen.

'She's A Pistol' en 'Knockout' zijn nummers waarbij iedereen toch op de eerste rij wil belanden hier bij 'Goezot'. Shaun Young heeft nog steeds die aangename stem om te beluisteren. Met 'Jeens Jive' is het tijd om de uitstekende gitarist 'Tjarkos Jeen' even in de spotlights te plaatste met een instrumentale nummer. Shaun Young heeft hier vanavond gezorgd voor een mystery guest en ergens had ik al de vraag wat loopt Darryl Ciggaar hier te doen? Het was duidelijk niet om zijn PR te verzorgen maar om samen met zijn Telecaster en Tjarko hier een beetje 'dynamite' aan toe te voegen. Twee gitaarslingers die perfect samen kunnenspelen. Met 'Wiggle Walk' wordt het tijd om af te sluiten. Great that he's back!


Restless (UK) hoeven we aan het rootswereldje al lang niet meer voor te stellen. Al bezig sinds 1978 kunnen we stellen dat deze naam al welals legendarisch kan doorgaan. Frontman Mark Harman kennen we ook nog van bij 'The Space Cadets' en staat nu ook nog altijd garant voor een stomende set en vlijmscherpe gitaarsolo's.

Aan het einde van deze rootsdag hier in het hofke zou het één grote 'best of' worden van dit Britse, destijds baanbrekende trio. Een rock 'n roll train die onmogelijk ontsporen kon met nummers als 'Pumpt It Up' en 'Ice Cold' is dit de bezetting die het niet zo braafjes komen neer te zetten en zorgen dat er in de eerste rijen aan het podium bijna geen doorkomen meer aan is. Het lijkt wel of iedere vrouwelijke aanwezige is bevangen door hun 'Radar love' en daardoor willen schreeuwen van 'Baby Please Don't Go'. Of er nog verzoeknummertjes zijn? 'Pump It Up Guy's...Zo de 'rootsdag' hier in de Hof van Chantraine zit erop en zoals we gewoon zijn van de 'goezotters' was het er alweer boenk op. Helaas kan ik er met de 'bluesday' van morgen niet bij zijn maar jullie kunnen het verslag lezen van onze reporter ter plaatse Marcel, dit geïllustreerd met beeldmateriaal van Nicolien. CU

Goezot 2017 met...

larger pics on