© Rootsville.eu

Jazz in Thals (pinksterzondag)

Herentals
2017, juni 04

© Rootsville 2017

organisation: Jazz in Thals

 

Pinksterzondag en Hern'tals op stelten, en daar mogen Andres Liefsoens, Birger Embrechts, Jan Goossens, Jochen Van Laere, Leo Van Wolputte en Jules Van Loven verantwoordelijk voor worden gehouden. Alles loopt als een trein in die mate zelfs dat er in het begin van dit jaar een extra 'Jazz in Thals' is bijgekomen. Op 21 maart 2017 vond de première plaats van de eerste 'Sessions' en het was Bram Weijters samen met zijn kompaan Chad McCullough die 'Café Brigand' die avond voor het eerste concert deden vol lopen. 'Vol' is ook het trefwoord voor zowat iedere locatie die op deze zondag hun deuren openen voor jazz muziek. Dit jaar staan er liefst '10' namen op de affiche en dat alleen verdient al een 10 op 10. Als reporter en fotograaf is het steeds een huzarenstukje om alle concerten te kunnen bezoeken en dus gaan we eerder in willekeurige rangschikking de formaties overlopen.

Op het moment dat alle muzikanten in 'Hotel De Zalm' zijn samengeroepen om in groep het 'laatste avondmaal' te nuttigen is in 'Hotel Karmel' een uitgebreide receptie aan de gang voor de talrijke VIPS van de avond. Velen onder hen maken daardoor ook gebruik van het moment om Jef Neve aan het werk te kunnen zien. Ik maak me op om deze veredelde kroegentocht tot een goed einde te gaan brengen door enkele sfeer beelden te nemen. Ieder concert gaan beleven is een verloren zaak want op sommige plaatsen is er zelfs geen doorkomen meer aan. Op de markt zelf kon je genieten van een overheerlijke 'Jazz in Thals Burger', dit aan het pop-up standje van 'Food & Music'

Als eerste in de rij maken we kennis met 'Jef Neve'. Alhoewel deze 'Jazz in Thals' volledig gratis is moest je voor dit solo concert van deze pianovirtuoos wel op voorhand inschrijven wegens een beperkt aantal plaatsen. Dit concert gaat ook stipt om 20.15u van start in Hotel Karmel op de 'Grote Markt' en was al vlug 'Sold Out'. Jef Neve kende met het album 'One' zijn grote doorbraak en sindsdien gaat het oeuvre van deze toetseman wel heel breed door ook het te gaan schrijven van soundtracks. 'Spirit Control' is het nieuwste album van deze Jef Neve. Het concert verloopt in de grootste sereniteit maar waardoor de bewondering voor deze 'wizzard on the keys' moeilijk verdoken kan blijven. Door het succes zullen de liefhebbers op 09 februari 2018, en dit mede door de inspanningen van het bestuur van 'Jazz in Thals, deze Jef Neve nog eens aan het werk kunnen zien en horen tijdens een 'Session' concert.

Saxofonist 'Bart Defoort' vinden we terug in het café van 'Hotel De Zalm'. Bart laat zich vanavond begeleiden door Ewout Pierreux aan de black & white keys, Hans Van Oost aan de gitaar, Christophe Devisscher aan de upright bass en drummer Toni Vitacollona. Als tenorsaxofonist is Bart Defoort ook verbonden aan het Brussels Jazz Orchestra maar speelt naast saxofoon ook nog sopraansax en klarinet.

Actief sinds 1985 wist Bart Defoort al '4' albums uit te brengen met hoofdzakelijk eigen composities. Hier buiten op het aangenaam terras kunnen de jazz liefhebbers genieten van nummers als 'Light Red to Dark Blue' dit in een aangenaam pallet van toch nog wel zomerse temperaturen.

Toine Thys heeft zijn tenten opgeslagen in 'Café de Max' in de Nieuwstraat. Toine Thys zag ikrecent nog aan het werk in de buurt in CC 'tGetouw te Mol met zijn 'trio' dat voor degelegenheid werd uitgebouwd tot Quartet met gitarist Hervé Samb. Hier op deze 'jazzkroegentocht' neemt Toine Thys deel met één van zijn andere projecten, 'DERvISH'. Dit Trio bestaat naast Toine ook nog uit Dries Laheye als bassist en Patrick Dorcean à la batterie.

Vanavond hier in 'De Max' is 'DERvISH' aanwezig als trio en zodoende staan de spotlights gericht op Toine Thys, Dries Lahey een Patrick Dorcean waarbij het volle café in totale begeestering is door hun aanbreng van 'fusion', waarbij Toine voldoende ruimte laat voor improvisaties met behoorlijk wat elektronische inbreng in een 'Tropical Body'.

In 'Café Druyts' op de markt moet mede-organisator Andres Liefsoens aan de bak. Het was al een tijdje geen geheim meer dat deze vibrafonist aan een project bezig was over Cal Tjader. Met dit 'Cal Tjader Project' wil Andres Liefsoens deze legende van Latin jazz terug in de spotlights plaatsen. Samen met Stijn Wauters aan de piano, dit in de plaats van Vince Guaraldi, Fré Madou aan de bas en Jelle Van Giel aan de drums veranderen ze dit caé vanavond in een zwoele locatie ergens in Cuba. Willie Bobo laat zich vanavond vervangen door Benjamin Verstraete aan de percussie.

Daar waar je binnen in het café je kon laten onderdompelen in mambo en andere Latin grooves kon je buiten, indien je nog een plaatsje kon vinden op het terras, best nog wel genieten van de 'hip vabrations' van deze Herentalse Cal Tjader en zijn kompanen. Mas ritmo caliente!!!

Nu we toch met een bandlid van de 'Very Big Band' bezig zijn kunnen we dan maar beter verder gaan met één iemand anders uit deze band. Even verder op de markt en meer bepaald in Café 't Theater vinden we het 'Jan Muës Quartet' terug. Jan Muës staat bekend om zijn swingende en veelal ook humoristische benadering van jazz. Samen met zijn ensemble dat naast Jan Muës ook nog bestaat uit Johan Sabbe aan de keyboards en Mario Vermandel aan de contrabas samen met 'batteur' Luc Vanden Bosch brengen ze een repertoire dat naast eigen composities ook nog bestaat uit standards in bossa en latin.

Onder het geroezemoes van de talrijke aanwezigen brengt ook dit Quartet onverstoord jazz-standars als 'Tangerine' en 'Desafinado' maar Jan Muës zou zichzelf niet zijn als hij toch niet wat eigen nummers er tussen gooit. Zelfs de geest van Chet Baker is nooit al te ver weg wanneer dit 'Jan Muës Quartet' hun ding komen doen en ook hier weer een full house.

In 'Club Human' op de Grote Markt stond eerst Frank Derruytter op de bill maar het moet zijn dat Frank al een tijdje nier meer naar de 'Pearl' is geweest want wegens een dubbele boeking kon hij hier geen funky optreden ten beste geven. Dus moesten die van Jazz in Thals op zoek naar een vervanger. Dit heeft Jochen Van Laere een hoop stress bezorgd maar naast een vette GSM rekening is het dan uiteindelijk toch allemaal goed gekomen. Redders in nood is 'Mr. Lemming'. Deze formatie is het funky en prettig gestoorde alter ego van BABL aan de keys en vocals.

Ambiance loopt als een rode draad doorheen zijn optreden waarbij hij wordt bijgestaan door Yves Fernandez (trompet), Jan Eggermont (sax), Robert Mercurio (bass) en Jordi Geuens (drums). Om zijn vocale inbreng ook nog wat extra schwung mee te geven rekent hij ook op een exotische schone als special guest. Soms knotsgekke toestanden die door Mr. Lemming met regelmaat worden opgepimt maar zonder meer een geweldige ambiance die hier hangt in deze club.

In jeugdcentrum 2200 tekent Piet Verbist met 'Zygomatic' voor de invulling van de avond. Samen met pianist Bram Weijters, Saxofonist Cezariusz Gadzina en Herman Pardon aan de drums krijgen we hier een afgeslankte versie van dit ensemble met composities die zowat de hele muziek geschiedenis in beeld zal brengen. Van de 'Big Four' over Charles Mingus langs Deep Purple voorbij Frank Zappa naar de funky Meters worden hier stijlen als rock en soul met elkaar verbonden. Soms stevig dan weer meeslepend maar ook met een snuifje psychedelic gevoel gaan deze 'Zygomatic' ook terug naar de roots van de jazz.

Door het wat later arriveren van Bram kon er geen formele groepsfoto worden gemaakt van Piet en zijn 'Zygomatic' waardoor de obligate soundcheck kwam te primeren. In het jeugdcentrum konden we wel genieten van nummers als 'Witches Stew' of 'Double Trouble' en dan hebben we het hier bij het laatste over werk van Piet en niet van Oris Rush.

In de jazztempel van Herentals, met name Café Brigand treffen we Dree Peremans aan met zijn Rebirth::Collective. Deze band werd opgericht in 2010 en mede door de aanwezigheid van 5 blazers zouden we al kunnen gewagen van een Big Band. Bij 'Soul Factory' van zangeres Tutu Puoane en pianist Ewout Pierreux brachten ze in 2013 hun debuutalbum uit. Naast trombonespeler Dree Peremans zijn de andere blazers Jo Hermans (trompet), Bruno Vansina (altsax), Wietse Meys (tenorsax) en Joppe Bestevaar (baritonesax). Aan de piano vinden we Vincent Bruyninckx naast de ritme sectie bestaande uit Jos Machtel (contrabas) en Matthias De Wael (drums). Bebop en hardbop in een hedendaags jasje gestoken door deze acht-koppige formatie.

'Café Brigand' dat zowat de thuisbasis is van de Herentalse jazz adepten en is tot in het kleinste hoekje gevuld waar we kunnen genieten van nummers als 'Satin Doll' en 'Chelsea Bridge' uit hun laatste album 'Raincheck' uit 2016, ook uitgebracht bij 'Soulfactory'.

'Café Unico' is voor deze 'Jazz in Thals' de thuisbasis voor het 'David Thomaere Trio'. Met David Thomaere aan de keyboards krijgenwe ook hier een mix van diverse stijlen. Van traditionele jazz naar pop het kan allemaal bij deze keysslinger en dat doet hij hier samen met Felix Zurstrassen (bass) en Antoine Pierre (drums).

Op W.E.R.F. Records bracht hij nog recent het album 'Crossing Lines' uit. Vanavond is dit optreden in Unico, uniek te noemen en zullen de jazz adepten hier wel voldoening aan over houden. Voor 'Dancing With Miro' is hier uiteraard geen plaats in het overbevolkte café maar en toch is het genieten voor de aanwezigen bij nummers als 'Barcelona' en 'Rebirth'.

Voor een 10 op 10 is het maar best ook dat we 10 groepen krijgen vandaag en voor de laatste in het rijtje moeten we naar de benedenzaal van Café 't Theater waar 'Softs' zal aantreden. Hun mix van moderne fusion grooves krijgen een toegankelijk jazzy en funky jasje aangemeten en dit is allemaal het werk van vier vrienden. Lukas Luyckx (keys), Eugene Gijdelinckx (bass), Wout Beeckmans (drums) en Wannes De Vogelaere (effects) kennen elkaar al jaren en zijn dus als zodanig volledig op elkaar ingespeeld. Van aanstekelijke grooves uit de drums tot het 'scratchin' feeling' van vinyl, deze younsters zijn in aantocht.

En zo is deze Pinksterzondag hier in Hern'tals' weerom weer een feest geweest. Een bewijs dat jazz hoegenaamd niet 'elitair' hoeft te zijn en waarbij weer in 10 locaties werd genoten door de vele talrijke bezoekers van deze 'Jazz in Thals' editie 2017.

Live @

VIP reception, food, drinks and music for toughtLive @

all that jazz in bars all over town