© Rootsville.eu

SJOCK #42
(friday)

Gierle
2017, july 07

organisation: Sjock

 

© Rootsville 2017

 

 

 

Vrijdag 07 july en we zijn klaar voor een 'Sjock-Wave' te Gierle. Drie dagen onafgebroken fun op de 'Poeyelhei' met maar liefst 44 bands die een ruim aanbod en een grote diversiteit van rock 'n roll, punk, garagerock en roots zullen aanbieden. Gaande van 'Bad Religion' over 'Nashville Pussy' en Joakim Tinderholt naar The Legendary Shack Shakers, maar ook met 'King Salami and The Cumberland 3' en 'Reverend Peyton's Big Damn Band'. Of wat dacht je van onze eigenste 'Shorty Jetson and His Racketeers', 'Crystal & Runnin' Wild' of 'Wild Deuces'. Alles gebeurt hier op 3 podia, de 'Main Stage' en de overdekte tent met als podium 'The Titty Twister' en op zaterdag en zondag ook de 'Newcorner Stage'. There's gonna be hell to pay this weekend!!!

Het startshot wordt gegeven op vrijdag met 'The Rumba Kings'. Deze formatie bestaat uit de in België levende Brit Mark Sprex aan de upright bass en vocals, Kurt Liekens (Lords of Acid) aan de drums en Bart Rico Ulens aan de six strings. Are you ready for some kick ass rockabilly? Opvallend is dat nummers als ‘Louisville’ en ‘Bitter Tears’ het nog steeds bijzonder goed doen bij de talrijke fans en worden ze zoals steeds uit volle borst meegezongen. Sterk bij de Rhumba Kings zijn ook covers van bekendere nummers uit het andere genre.

Openen doen ze hier in de vooravond van dit rock 'n roll weekend met het instrumentale
'The Godfather' waarna het een 40 minuten vol gas is met some kick ass rock 'n roll. Mark en zijn Kings teren al bijna 10 jaar op diezelfde uitstekende CD en dus mag er gedacht worden om met deze formatie te studio in te gaan duiken. Nieuw materiaal is al er zoals hier met het lichtjes pschyco getinte 'Watrior'. 'Bad World Big Skot’ kennen we ook nog en met 'Johnny B Goode' is de plechtige opening van 3 dagen helse rock 'n roll en punk een feit.

Nadat 'Frankie' de Titty Twister voor zijn rekening neemt als 'MC' gebeurt dit op de 'Main Stage' door Rafke 'van de Paranoids' en dus was het lint in de 'Titty Twister' officieel doorgeknipt en kunnen we ons nu begeven naar het hoofdpodium met daarop 'The Living End'. Deze Aussies komen uit Melbourne en bestaan uit Frontman Chris Cheney (guitar & vocals), Scott Owen (upright bass) en drummer Andy Strachan.

Ooit begonnen ze als coverband 'The Runaway Boys' met uiteraard als voorbeeld Brian Setzer en zijn Stray Cats. In 1994 begonnen ze met een eigen repertoire onder hun huidige eigen naam. Vorig jaar brachten ze met 'Shift' hun 7de album op de markt, en ja gasten we're all prisoners of society.

Hun 'Roll On' is meteen 'bullseye' en worden we allen voor het plein van de 'main stage' een beetje lichtje gestoord. 'How Do You Know?' en 'Alarm' brengen ook de eerste crowdsurfers met zich mee en zit 'Sjock' hier al van bij groep 2 op kruissnelheid. Met 'West-End Riot' is de chaos dan kompleet en trekken we terug naar de tent.

Back to the Titty Twister waar 'The Gories' ons staan op te wachten. Met dit garage rock trio uit Detroit kunnen we al een tijdje terug gaan in de geschiedenis. Mick Collins (The Dirtbombs), gitarist Danny Kroha en drumster Peggy O'Neill begonnen er aan in 1986 maar na een rumoerige Europese tour splitte de band in 1992.

Zowel in 2009 als in 2010 volgde er een reunion tour en ook nu in 2017 staan ze hier op 'Sjock' nog op het podium. Hun 'Boogie Chillun' en 'Hey Hey We're The Gories' zijn best wel smaakmakers en brengen de 'Titty Twister' al onder hoogspanning.

De avond begint te vallen wanneer 'Rocket From The Crypt' hun opwachting maken op de main stage. Deze punk-rock formatie uit San Diego bestaat uit Speedo, Petey X, Notorious ND, Apollo 9, JC 2000, Ruby Mars en Atom. Zijn begonnen eind jaren 80-tig tot de split in 2005. Na een aarzelende restart in 2011 duurde het toch tot 2013 voor aleer ze terug de juiste drive hadden gevonden. Een drive die ongetwijfeld het terrein hier in beweging zal zetten met nummers als 'On A Rope' en 'Born in 69'.

'White Belt' en Sturdy Wrists' zijn de eerste nummers waardoor de menigte hier uit de bol kunnen gaan. Mick Collins van 'The Gories' zit nog steeds in de juisteflow enkomt hier een paar nummers mee de boel op stelten zetten. Na'Kick On a Dog' en 'Come See' is ook hun roemrijke periode hier op Sjock verleden tijd. Back to the 'Titty Twister' for some mean and dirty action.

In de tent maken de 'Legendary Shack Shakers' nu hun opwachting. Bij deze psychobilly formatie zit ook een vleugje blues in verwerkt. Het is nog ten tijde met David Lee dat ik hen op de Nacht van de Blues een eerste keer aan het werk zag in een periode dat het er juist net iets over was ;-). De huidige formatie bestaat nog steeds uit stichter J.D.Wilkis, samen met Rod Hamdallah, Preston Corn en Fullon Condon. Beware of these 'Legendary Shack Shakers' en 'Let's shake Your Hips.

Opgezweepd door de rauwe harmonica van J.D.Wilkis is er hier voor het podium al bijna geen doorkomen meer aan en lijken de meer dan talrijke aanwezigen reeds in tranche van bij de eerste tonen.

Nummers als 'Inchabod' en 'Swampblood' maken dat de southern rock hier ondergedompeld wordt in greasy punk. Zelfs de 'Bullfrog Blues' van Ierse god Gallagher krijgt bij deze 'Shack Shakers ' een nieuw leven maar helaas voor de bomvolle tent komt ook hier een einde aan. Where's The Devil,When You Need him?...On Stage!!!

Alvorens DJ Franzie hier op de 'Poeyelhei' als afsluitende spinner aan het werk mag krijgen we op het grote podium nog 'The Dirtbombs' te verwerken. Net als bij 'The Gories' komen ook zijn uit Detroit en huisvesten ze zich ook als garage rock band. Het was Mick Collins die als voorbeeld 'The Gories' nam om in 1995 deze 'Dirtbombs' op te richten. Met de nodige punk invloeden hebben Mick Collins, Ben Blackwell, Pat Pantano, Ko Melino en Chris Sutton gedurende de jaren een stevige 'live' reputatie opgebouwd. Thunder strucks together with the two drummers.

'Sugar on The Top' van deze openingsdag. De afsluitende party ga ik aan me voorbij laten gaan want mogen is het al vlug terug high noon...and to Mick yes, when we see Stevie Wonder we'll tell him that we've seen 'The Gories' and 'The Dirtbombs.........
Sjock it ain't heavy, they're our brothers..and sisters.

Howlin' moon over Sjock

more and larger pics on