© Rootsville.eu

D-Tale
(Doolse Donderdagen)

Kasteelbrouwerij Ter Dolen - Houthalen-Helchteren
donderdag 20 juli 2017

reporter: Freddie

website artist: D-Tale
website organisatie: Ter Dolen


© Rootsville 2017


De persvoorstelling van het nieuwste album 'Breathe In' (report) van D-Tale heb ik helaas aan me voorbij moeten laten gaan. Het album report heeft hier al de nodige aandacht gekregen maar hoe zit het nu met het 'live' gebeuren van dit album? Voor het antwoord op deze vraag moest ik donderdag 20 juli richting Kasteelbrouwerij Ten Dolen in Houthalen-Helchteren waar de 'brouwerij' tijdens de zomerperiode hun 'Doolse Donderdagen' organiseren.

Het huidige kasteel Ter Dolen (De Dool) in Helchteren dateert uit de 16de eeuw, maar zijn geschiedenis gaat veel verder terug in de tijd. Het diende in de middeleeuwen als zomerresidentie en later als refugiehuis voor de abten van de Abdij van Sint-Truiden. De eerste vermelding gaat terug tot 1282. Het kasteel kende doorheen de eeuwen een bewogen geschiedenis. Tot het middel van de 15de eeuw diende het kasteel regelmatig als toevluchtsoord, was het oorzaak van conflicten en werd het herhaaldelijk vernield en platgebrand. Na de Franse Revolutie werd het verkocht aan particulieren en later werd er een school in gehuisvest. Tijdens de oorlog verbleven er Duitse soldaten. Vanaf 1977 was het kasteel onbewoond en raakte in verval. Eind 1993 kocht Mieke Desplenter het kasteel en startte met renovatiewerken. In juli 1994 opende brouwer Ter Dolen onder grote belangstelling de deuren.

Voor D-Tale is deze dag nogal een drukke donderdag want in de namiddag moesten deze 4 sprookjesfiguren reeds present tekenen op de '(G)Hentse Fieste'. Van de hoofdstad van Oost-Vlaanderen gaat het met de tourbus richting verre Limburg om op het binnenplein van deze middeleeuwse vestiging een tweede keer aan te treden. Gelukkig konden we voor het concert de tijd verdrijven met een lekker 'Ter Dolen Donker' abdijbier.

Als een volleerd dispatcher van een of ander courier service wist Rachel (met de sterke schouders) het 4-tal doorheen de 'fille' te loodsen om zo onder het motto 'Just in Time' in 'Ter Dolen' te arriveren. Diegene die verantwoordelijk is voor deze 'events' keek wel even op toen het 'beast' van PC uit de tourbus werd gehaald en dus werd er maar een heftruck bijgehaald om het 'orgeltje' op de juiste plaats te deponeren. Nog een kleine soundcheck en D-Tale was er klaar voor en zo ook de volledig volgelopen binnenkoer van het kasteel.

In het eerste gedeelte kregen we het beste van beide albums dus ook de titeltracks 'Breathe In Blues' en 'Come Out and Play'. Voor het merendeel van de bezoekers was het gegeven 'blues' toch enigszins vreemd meer met het funky 'Money Talks' werd deze barrière al vlug doorbroken, of was het 'Kasteelbier' de aanleiding daartoe ;-). In alle geval kon 'Suske' zich achter de drums volledig uitleven.

Bij het begin van het tweede gedeelte kondigde Mario aan om in alle intimiteit met Patrick een nummer te brengen van Willie Deville maar dit maledictio zullen we maar aan de Genste Feesten wijten zeker ;-) 'Let It Be Me' speciaal voor de Fons is ook niet van de Everly Brothers en zeker al niet van Elvis maar is er gewoon eentje van Gilbert Bécaud, 'Je t'appartiens' uit 1955. Het is maar omdat die van Sabam altijd meeluisteren hé. Eén van mijn favoriete nummers zo niet het ultieme is zonder meer het instrumentale pareltje 'Easy Come, Easy Go', al gaat er toch wat van de kracht en beleving van dit nummer verloren tijdens dit 'live' gebeuren. Just is Just! We krijgen ook nog 'Just Can't Be Satisfied' en uiteraard ook nog een portie John Hiatt...De kennismaking met D-Tale was er al, ook die met het voltallig cabinet van BE-Mine Blues, die met het donkere 'Kasteelbier' was een primeur.

einer gehts noch, einer geht noch rein...

hiese daase...de Polle en een birthday girl