© Rootsville.eu

Gas House Gorillas (US)

Loodscafé Aarschot
vrijdag 21 juli 2017

reporter & photo: Freddie

website artists: Gas House Gorillas (US)
website club: Loodscafé


© Rootsville 2017


Na 'Turnhout Royale' ging het stande-pede richting 'Osschot'. In het 'Loodscafé' aka bij de Jokke startte omstreeks 10.00PM de after party van 'Roots in het Park'. Op de affiche stonden de uit New York afkomstige 'Gas House Gorillas'. Eerder op de middag kon ik al genieten van deze rockabilly monkeys en ze lieten toch wel een indruk op me na die op zijn minst intigrerend te noemen is waardoor tweede optreden op eenzelfde dag zeker tot de mogenlijkheden behoorde.

De 'Gas House Gorillas' bestaan uit Rick Fink (vocals & guitar), Crusher Carmean (upright bass), Oscar Rodriguez (leadguitar) en Dave Moore (drums) en zijn niet zomaar een prettig gestoorde bende. Nee deze 'Gas House Gorillas' kunnen wel degelijk muziek maken en mixen rockabilly, rock 'n roll en zelfs crooner toestanden gezwind in elkar. Je kan zelfs stellen van 'Frank Sinatra meets Johnny Rotten', om maar te stellen dat Rick Fink een meer dan behoorlijke zanger is. Dankzij hem en Crusher Carmean wordt de interactie met de aanwezigen meermaals ten top gedreven. In 2015 brachten ze een album op de markt met als titel 'Shut Up' en na het beluisteren ervan zal deze week nog een recensie verschijnen van deze digitale vastlegging van een bijzonder knap in elkaar gestoken repertoire. Het is trouwens de eerste keer dat deze 'Gorillas' op ons continent aantreden en alle gekheid op een stokje, het is op hun eerste dag al een tweede keer dat ik ze ga bekijken, of beleven zoals het beter past.

Deze uit Brooklyn afkomstige rebels zien er misschien wat dreigend uit maar in wezen zijn het vier toffe gasten die moesten de ‘Stray Cats’ nog niet zijn geboren zij nu wel aan de wieg zouden komen te staan. Tijdens de 'whiskeybreak' had ik zelfs een meer dan gemoedelijke babbel met dit viertal. Gespeend van humor werd het ook zonder muziek genieten van hen. Wanneer een aanwezige die al een namiddag aan de 'Orval' zat stelde dat het heerlijk toeven is in Brooklyn kwam er een gevat antwoord van 'Crusher'...Yep the place with the 6 dollar donuts. :-)

Stevige rockabilly waarbij zelfs de teksten meer dan rock 'n roll bevatten. Nummers als 'Cookin' With Gass' en 'Rock 'n Roll Revival' maken dat de ook niet-liefhebbers van deze muziek zichtbaar zitten te genieten. De als zeeman uitgedoste Rick Fink lijkt hier wel op een doorwinterde crooner die in zijn rebelse jaren is toegekomen. Met enig gevoel voor gevaar jumpt hij ook gezwind op de nog enige vrije barkruk tot grote hilariteit van de talrijke aanwezigen, al bleven velen genieten aan de buitenkant van het café. Door de warmte of om veiligheidsredenen, wie zal het zeggen, gevolg is wel dat de 'Jokke' extra meters moest afleggen om iedereen van het nodige vocht te voorzien.

In sommige van hun nummers zit zoveel diversiteit dat je er wel moet van gaan houden. Met een nummer als 'Prefect Cage' heeft zelfs een beetje 'Jazz Manouche' in zich en ook een beetje Klezmer is op te merken, kortom genieten geblazen! Zijzelf noemen hun muziek Americana Punk maar het woord punk is door hun kwalitatieve aanbreng zeker niet aan de orde. Van psychobilly over rockabilly doorheen de era van rock 'n roll met zelfs een vleugje Cheap Trick in overdrive, wanneer deze 'Gas House Gorillas' in de buurt zijn zeker gaan beleven...Ambiance verzekerd!


album report: Shut Up!

 

more and larger pics on