© Rootsville.eu

Turnhout Royal

Grote Markt Turnhout
vrijdag 21 juli 2017

reporter & photo: Freddie

website artists: Dry Riverbed Trio (NL) - Mary Ann & The Tri-Tones (Est) - Wild Deuces (B) - Big Time Bossmen (B) - The Gas House Gorillas (US)
website organisatie: Grasshopper


© Rootsville 2017


Op hetzelfde moment dat in onze hoofdstad het militair defilé wordt gehouden is er in onze hoofdstad van de rockabilly het gratis 'Turnhout Royale'. Moeilijk om tussen beide te kiezen is het hoegenaamd niet dus wordt het alle logica in acht nemend een namiddagje Turnhout. Hier op de 'Grote Markt' bestaat het aanschouwen van de troepen ter gelegenheid van onze nationale feestdag uit vier rootsbands. In Brussel gaan we ons toch enkel ergeren aan al die 'centjes' die ze komen halen bij ons om hier een parade te houden voor dik betaalde VIP's. In Turnhout staan we broederlijk naast elkaar en praat 'koning' Peter' zowat tegen iedereen.

De schrik van iedere organisator is wanneer een band op korte termijn het concert om een of andere reden komt te annuleren, Bij de Peter begeurde dit door de 'Delta Bombers', low-coast vliegen is niet altijd een voordeel. In allerijl werden er liefst twee band gevonden om het programma volledig te maken en zelfs uit te breiden. Nog net voor de afternoon tea starten de Amerikaanse 'Gas House Gorillas' hier een andere party. Dit viertal uit New York City brengen ons rauwe rockabilly verweven met jump blues en noemen dit Punk-Americana. Een viertal dat bestaat uit de gorillas Rick Fink, Crusher Carmean, Oscar Rodriguez en Dave Moore.

Ze beginnen hier als eerste gewoon omdat ze vanavond nog een concert hebben af te werken en dit wel in het Loodscafé te Aarschot. Morgen staan ze op de 'bill' op 'Blues in Genk' en het zou dan wel evengoed kunnen dat ik ze drie keer ga zien op twee dagen en ik die dacht dat 'Goezot' al een tijdje achter de rug was.

Voor deze 'gorillas' is het een primeur dat ze hier voet op eigen bodem komen te zetten maar wat hun typeert is dat ze er duidelijk zin in hebben. Het samenvloeien van diverse stijlen zit hun als gegoten en de interactie met de rockabilly rebels hier aanwezig loopt als een trein. Hun album ''Shut Up' is meegereisd en ook al is dit uitgebracht in 2015 toch is dit schijfje ook hier nog maar de eerste keer op ons continent. Met nummers als 'Chase The Moon, Cookin' With Gas' en 'Low' zijn ook terug te vinden op de plaat (recensie volgt). Met 'Rock 'n Roll Revival' en een mix van stompende boogie nemen ze hier afscheid van Turnhout en zien we ze zonder meer vanavond terug, een prettig gestoorde kennismaking.

Na de afternoon tea zijn het onze eigenste 'Big Time Bossmen' die het feestje hier verder gaan zetten. Sinds 2012 werken dit viertal al aan en plan om in onze rootswereld los naar de top te scheren. Afkomstig uit Oost-Vlaanderen zitten deze 'Big Time Bossmen' bestaande uit David Bauwens aka Dick Hardy op de vocals & ritme gitaar, Piet Vercauteren aan de gitaar, Bruno Dierick aan de upright bass en drummer Rien Gees op het juiste spoor en deinen zo verder op het succes van hun debuutplaat 'Working On a Plan'.

Deze 'Big Time Bossmen' zijn sinds de lancering van hun debuutalbum niet meer weg te denken op de buitenlands rockabilly rave’s en worden daarom reeds als een van de beste rock 'n roll bands genoemd. Met de KLJ van Beernem hebben ze hier zelfs een heuse fanclub rondlopen. Rock 'n roll pur sang met nummers als hun lijflied 'Big Time Bosman', 'Make My Way' en 'It's a Shame' maken dat de vrije ruimte voor het podium onmiddellijk wordt ingenomen en er spontaan een dans party ontstaat.

Een rock 'n roll feestje waar er hier op de 'Grote Markt' maar geen einde lijkt aan te komen en dit onder een soms loden zon. Dat Peter Van Der Flaes met de weergoden op een goed blaadje staat wordt hier een zoveelste keer bewezen. Na een smeekbede aan de bartender om enige verfrissing is met 'Damn You Woman' ook deze 'Big Time Bossmen' hun liedje hier uitgezongen. Driedubbele file aan de merchandising!!!

Nog een van de certitudes is dat rockabilly leeft in België zijn zonder meer de nu volgende 'Wild Deuces'. Recent hebben ze nog op een uitverkochte 'Sjock' de 'newcomer stage' weten in te pakken en nu zijn Stefni Wijnen, gitarist Bart Huysmans en een ritmesectie die bestaat uit drummer Pascal Lunari en Bart Crauwels aan de upright bass klaar om dit nog eens over te doen op deze 'Turnhout Royale'. Ondertussen horen we dat onze enige echte 'Koninklijke paar' een bezoekje brengt aan Tomorrowland' waardoor we nogmaals komen vast te stellen dat de Koninklijke prioriteiten niet in de juiste verhouding staan ;-). Of weet Koningin Mathilde niet hoe een 'stroll' te doen, al gaan ze zeker ook geen 'Weense Wals' doen in Boom.

Voor Stefni & co geen euvel want er is toch geen plaatsje meer vrij voor het podium. Met nummers als 'The Shape I'm In' en 'Funnel Of Love' wordt de menigte hier zonder al teveel moeite ingepakt. De tonen van 'Rockabilly Rhythm' zorgen er mede voor dat de sfeer hier tot een hoogtepunt komt, buiten enkele waar het innemen van alcohol is samenwerking met de zomerse temperaturen geen al te positieve werking kent. Geen nood voor deze 'Wild Deuces' want ze laten hun trein maar rollen richting 'Hip Shake Baby'. Voor 'MC' Frankie ook het moment om een bisser toe te laten en dus... shake your moneymaker ladies.

Tijd om een tweede buitenlands band uit te nodigen op het Koninklijke podium. Recht uit Estonia komen 'Mary-Ann and The Tri-Tones'. Een niet alledaagse combinatie dit viertal bestaande uit Mary-Ann (vocals & rhythm guitar), Artur (lead guitar), Peeter (drums) en een andere 'Mari' aan de upright bass. Een mix van country rock 'n roll met rockabilly strak in het keurslijf maar sterk gebracht door deze Mary-Ann en haar gevolg. Ook aardig wat eigen originals zoals het swingende 'Shout Baby, Shout'. Een jukebox ervaring uit het Oostblok die haast niet op een foutje te betrappen zijn.

Soms heel soms kan je met deze Mary-Ann een vergelijking gaan maken van een vrouwelijke Buddy Holly, zeker wanneer ze er met 'Heartbeats' aan zitten te komen. De vrouwelijke bassiste Mari staat zonder meer haar mannetje waardoor ze na ieder optreden wel een intense training voor de 'flappen' komt af te werken. Zonder meer goed maar soms een beetje te braaf om de Teddy's hier in beweging te brengen. Met 'Billy Got a Bop' en 'Oh Oh Baby' komt er een einde aan hun feetsje al brengen ze ook nog wel een ode aan Chuck Berry met 'To Much Monkey Bussines'. Allée Frankie laat ze er nog eentje bijdoen, Estonia 9 points!

Diegene die het nu nog niet doorhebben dat de 'Delta Bombers' hier vandaag verstek laten gaan hebben duidelijk last van een zonnesteek. Een waardige vervanger, als zijn ze iets minder ruig, werd gevonden in het Nederlandse 'Dry Riverbed Trio'. Zeker geen onbekenden hier in Turnhout want op de voorbije editie van 'Rockin' Around Turnhout' stonden ze hier ook nog op het podium, toen samen met onze eigenste Walter Broes. Een optreden dat achteraf als memorabel kon worden bestempeld.

Met de broertjes Ciggaar en Ronald Tilgenkamp aan de contrabas weten we dat ze het enigszins over een andere boog zullen komen te gooien. Geen al te gepolijste rock 'n roll maar meer accent op de kwaliteiten van Dusty als guitarslinger. Met Jimmy McCracklin zijn 'Georgie Slop' openen ze alvast met een nummer om al onmiddellijk alle aandacht naar zich toe te trekken. Meer rock 'n roll met ballen zeker wanneer ze er de broertjes Dave en Phil Alvin bijhalen met 'One Bad Stud'. Een aantreden met ook meer variatie in de nummers en dus zorgen songs als 'Lonesome Whistle' en 'Got To Get Drunk' dat we een flashback krijgen naar de 'World Famous Bar Crawl'.

Met de rhythm 'n blues klassieker 'Casting My Spell' van de broertjes Johnson uit 1959 zijn de' Delta Bombers' hier al vergeten, toch voor mij allenzins. Met 'Johnny Law' nemen we afscheid van dit 'Dry Riverbed Trio' en van 'Turnhout Royale' en maken we ons op voor een tweede keer 'Gas House Gorillas'...tot de volgende.

 

more and larger pics on