© Rootsville.eu

Handsome Johnny (NL)
Roots-Americana - EP presentatie 'First Round'
Café Theater Herentals (23-12-2017)
reporter & photo credits: Freddie


info band: Handsome Johnny
info club: Café Theather


© Rootsville 2017


Vorige maand kreeg ik een video toegestuurd van een nieuwe band uit Nederland. Een band die onder de noemer van rootsrockers zou kunnen vallen en het was best wel een aardig clipje. Een beetje later mocht ik dan mocht de andere nummers ontvangen en kreeg ik toch wel een beetje een teleurstelling te verwerken. Het waren maar vier nummers en dus enkel materiaal voor een mini-EP. De kwaliteit van de songs viel bij mij bijzonder in de smaak en dus maakte ik me op voor de voorstelling in 't Rozenknopje te Eindhoven. Een eerste winterprik weerhield me ervan richting Nederland te trekken maar de spijt was maar van korte duur want een optreden in café Theater te Herentals werd aangekondigd. Op zaterdag 23 december ging het dan richting Her'ntals om Mark, Coos, Willem en Max te gaan bewonderen en dit hopelijk voor een langere tijd dan 4 nummers ;-)

Bij mijn aankomst in Herentals ging het eerst richting 'Den Brigand' voor een koffie en blijkt dat ze daar nog niet eens afwisten van een optreden in hun stad. Tekst en uitleg gegeven en dus kreeg ik 'Jazzman Jan' zover om eens te zondigen en besloot hij ook eens te gaan kijken in 'Café Theater'. Zo zie je maar dat een post op 'FB' geen wereldschokkend nieuws is en je als organisator van 'live music' behoorlijk wat tam-tam moet maken om volk naar je tempel te trekken. Deze Nederlanders zijn ook van geen kleintje vervaard want zomaar als 'outlaws' hun ding komen doen in het heiligdom van de jazz dan moet je toch iets in je mars hebben.

Dressed up als een ware fan kwam frontman Marc zijn opwachting maken in een Tom Petty shirt en herinnerde hij er ons aan dat het nog maar sinds 02 oktober geleden was dat deze rootsrocker ons kwam te verlaten. Helemaal in de sfeer van de echte 'Heartland Rock' brachten de eerste twee nummers van deze 'Handsome Johnny' Tom Petty weer levendig in beeld. Misschien dat daardoor op het bord buiten geschreven stond van 'No Linedancers Allowed' ;-)

Na het beluisteren van hun EP 'First Round' waren mijn verwachtingen hoog gespannen. Muzikaal werden de verwachtingen voor mij totaal ingelost maar op het gebied van interactie met de roots aanhangers hier aanwezig kwam het misschien nog wat braafjes over. Naast Marc aan een Ibanez gitaar die maar geen toon kon houden waren ook zijn kompanen eerder van het type van ideale schoonzoon dan van de rockers die het spel hier eens op de wagen zouden komen zetten. Telkens Marc die verdomde Ibanez moest (her)stemmen wisten Coos, Max en Willem behoorlijk knap de muzikale leegte op te vullen. Zeker die Coos van de Klundert verdiende van mij een pluim. Zijn respectievelijke 'Tele' en Gretsch' zorgden voor de algemene samenhang van deze 'Handsome Johnny'. Geen noot te hard of teveel maar er steeds 'boenk' op.

De klankkleur van Marc was 'Live' een octaafje hoger dan de 'EP' liet vermoeden en wanneer hij zijn 'neckrack' erbij haalde zou hij je met wat verbeelding doen denken aan een Neil Young. Wanneer hun prachtige Americana afgewisseld werd met enkele uptempo country'kes kwamen we tot de vaststelling dat deze 'Handsome Johnny' voorzien waren van hun eigen 'dance roadies' zoals bij 'Finish My Beer', Hell Yeah!. Ook set 2 verliep in hetzelfde stramien maar helaas was er niet het juiste publiek aanwezig die wilden genieten van de toch wel verademende sound van deze band.

Tijdens dit tweede gedeelte kwam de EP meer tot zijn recht met hun 'lijflied' en gingen we richting Mexicaanse cantina met 'Well Oh Well' maar met het frisse 'Uptight' ging het ook stilaan einde en mochten de 'linedancers' terug binnen. Een optreden staat of valt met het publiek en daarvoor ben je als eigenaar van de zaak mee verantwoordelijk voor. Het was geen 'Jazz in Thals' en dus moet er daarvoor behoorlijk wat 'noise' worden gemaakt waardoor het juiste soort fans naar je zaak komen af te zakken. Hopelijk kan ik deze 'Handsome Johnny' nog eens aanhoren met het juiste publiek die hun kwaliteiten weten te beoordelen. Voor mij was het top al mag er wel meer een streepje outlaw bij, trouwens Johnny hoeft niet altijd 'handsome' te zijn...

EP report: First Round