© Rootsville.eu

Black Mango (B)
tiltle: Djirri Djarra (EP)
music: Jazz - Funk
year: 2017
label: Plan B

info artist: Black Mango

© Rootsville 2018


Deze 'Djirri Djarra' werd vorig jaar door 'Black Mango' als EP op de markt gebracht. Ondertussen is de bezetting sinds de opnamen zodanig veranderd dat we het opportuun vonden om deze digitale registratie van dit Funky collectief terug in de spotlights te plaatsen. Dit naar aanleiding van hun concert voor de 'Jazz in Thals Sessions' op zondag 4 maart 2018. Het verschil met de muziekanten die mee werkten aan de opnamen is dat Loïc Dumoulin (trompet) en Gerben Brys (basgitaar) de plaats hebben ingenomen van respectievelijk Carlo Nardozza en Christophe Devissche.

Met 'Black Mango' gaan we de funky toer op al wordt jazz hier op deze 'Djirri Djarra' helemaal niet verloochend. Geen 'straight funk' of 'straight jazz' maar een mix van beiden. Een 10-koppige formatie met enkel één doel voor ogen en dat is met hun funky jazz de deur te openen naar het bredere publiek. Geen grijs gespeelde covers maar vijf frisse en aanstekelijke composities van eigen hand.

De naam van de band relateert naar de Cubaanse verwijzing van een zwarte man of vrouw. Een verwoording die is ontstaan mede door Latijns-Amerikaanse invloeden en door de verandering van de taal op straat. Als bezieler van deze 'Black Mango' komen we bij baritone saxofonist Joppe Bestevaar die rondom hem een keur van jazz muzikanten wist te vergaren. Op deze 'Djirri Djarra' vinden we vijf rijkelijk gevulde instrumentale nummers op terug waarbij naast de grooves van basgitaar en keyboards de 6-koppige blazers sectie de dienst uitmaken, dit nog aangevuld door een elektrische gitaar en uiteraard de drums.

Van het uit een easy flow gebrachte groovy 'Go Away' over het bijzonder zwoele 'Paco De Muilezel' naar de funky beats van de titeltrack 'Djirri Djarra' je voelt dat alle nummers bijzonder goed worden opgebouwd vanuit stevige fundamentele funk. Met 'Weer Zien' krijgen we een tot de verbeelding sprekende instrumentale verwoording met enig gevoel voor fusion. 'Black Bong' is de afsluiter van dienst...and so let's funk it up.

tracks:

01. Go Away
02. Paco De Muilezel
03. Djirri Djarra
04. Weer Zien
05. Black Bong

musicians:

Carlo Nardozza: trumpet
Sam Joris: trumpet
Alban Sarens: tenorsax
Peter Delannoye: trombone
Joppe Bestevaar: baritonesax
Pieter Nevejans: tuba
Wout Gooris: toetsen
Lukas Somers: electric guitar
Christophe Devisscher: bass
Toni Vitacolonna: drums