© Rootsville.eu

Dan Siegel (US)
tiltle: Origins
music: Jazz -Smooth Jazz
year: 2017
label: Seal Tone Music
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)

info artist: Dan Siegel

© Rootsville 2018


Mede door 'soul jazz' en 'jazz funk' heb ik me meer en meer interesse beginnen tonen voor jazz muziek tout court. Later is daar ook 'smooth jazz' bij gekomen in eerste instantie omdat ook een hedendaagse muziekliefhebber zich hierin kan vinden en zo komen we uit bij het nieuwste album van Dan Siegel. Met het schaamrood moet ik nu bekennen dat dit mijn eerste album van deze in Seattle geboren pianist en componist. Opmerkelijk want deze Dan Siegel heeft met deze 'Origins' al 22 albums op zijn actief.

Alvorens Dan Siegel zich voor deze 'contemporary jazz' begon toe te leggen vonden we hem in zijn begin jaren terug in het vakje 'New Age'. Geboren in Washington groeide hij op in Oregeon en ook als TV en film producer heeft deze Dan Siegel al een opmerkelijke staat van dienst. Op deze 'Origins' vinden we 10 stukken terug waarbij de credits voor de composities en arrangementen gaan naar dan Siegel. Het album wed vorige zomer opgenomen in de 'B2 Studio' in Californië.

Alle nummers werden door Dan Siegel geschreven in een tijdspanne van 1 jaar. Met deze' Origins' wil Dan een blend bekomen waarin diverse muzikale elementen aan bod komen. Van Latin tot het minimaal gebruik maken van akkoorden, dit album is een combinatie van dit alles. Ondanks het gebruik van 'vintage' keyboards als een Rhodes, Wurlitzer en een Hammond toch is het resultaat bijzonder fris en modern te noemen. Zelfs voor iemand als dan Siegel zelf, die al sinds zijn 8 jaar piano speelt voelt dit album bijzonder verfrissend aan.

Voor de opnamen van dit album deed hij beroep op het beste dat er was te vinden in de LA music scène met onder meer drummer Vinnie Colaiuta. Niet zo maar want hun samenwerking gaat al terug tot 1987. Verder is er ook nog bassist Brian Bromberg die ook al aan tal van andere albums van Siegel meewerkte, net als percussionist Lenny Castro.

Op 'Origins' vinden we ook zowel elektrische als akoestische gitaren op terug wat het nog des te opmerkelijk maakt wanner je naa deze grooves van smooth jazz komt te luisteren. Een extra 'Latin' dimensie krijgen we ook door de medewerking van vibrafonist Craig Fundyga. Met de uit Alabama afkomstige gitarist Allen Hinds werd er de nodige portie blues ingebracht zoals te horen op de titeltrack.

tracks:

01 Rite Of Passage
02 When The One Door Closes
03 After All
04 Lost and Found
05 Arabesque
06 Moon and Stars
07 Strange Sky
08 Under The Sun
09 Crossing
10 Origins

musicians:

Dan Siegel: keyboards
Allen Hinds: electric guitar
Ramon Stagnaro: acoustic guitar
Craig Fundyga: vibraphone
Rogerio Jardim: voice
Brian Bromberg: acoustic bass
Vinnie Colaiuta: drums
Lenny Castro: percussion