© Rootsville.eu

Danielle Nicole (US)
tiltle: Cry No More
music: Blues
year: 2018
label: Concord Records
release date: february 23, 2018

info artist: Danielle Nicole

© Rootsville 2018


Misschien zal Danielle Nicole altijd wel in één zin vernoemd worden met 'Trampled Under Foot' maar toch staat ze al ruime tijd op eigen benen. Na haar debuut album 'Wolf Den' uit 2015 (album report) is nu de opvolger een feit. Sinds het winnen van de 'Internationel Blues Challenge' met haar broers en 'Trampled Under Foot' in 2008 heeft ze al een hele weg afgelegd.

Danielle Nicole werd geboren als Nicole Schnebelen en speelde bas en zong bij 'TUF'. Deze band mocht een familiebedrijf worden genoemd want ook haar broers Kris en Nick, de andere leden van deze formatie, mogen zich dezelfde familienaam toe eigenen. Deze familie Schnebelen heeft de muziek in hun bloed en dat gaat zelfs al een paar generaties terug in de tijd. Op 12-jarige leeftijd dweepte deze Danielle met diva’s als Koko Taylor en dat verduidelijkt al veel waarom er bij sommige van haar nummers zoveel ‘zwart’ is in terug te vinden. Hier in België zagen we Danielle Nicole nog aan het werk op de editie van Leuven Blues in 2016 waar ze een vlekkeloos parcours wist af te werken.


photo Danielle Nicole © Rootsville

Ook op deze 'Cry No More' is haar soulvolle en krachtige stem één van de hoofdbestanddelen. Op het album vinden we 14 nummers terug waarvan er voor 9 de credits aan Danielle Nicole worden toebedeelt. Op 5 ervan kreeg ze hulp van Tony Braunagel die tevens ook de producer is van deze 'Cry No More'. Onder de 'special guests' vinden we wel ook namen terug als Luther Dickinson, Kenny Wayne Shepherd, Sonny Landreth en Walter Trout en dus weten we al op voorhand dat het album met kwaliteit gespeend is.

Ook haar broer Nick Schnebelen is te horen op de opener 'Crawl'. Met verder een Johnnie Lee Schell op gitaar ben je uiteraard verzekerd van een sterke drive en voeg daarbij nog de licks van haar basgitaar en je weet dat het zal rocken. Op 'I'm Going Home' krijgen we enigszins een donker rootsy nummer met daarop de slide van Sonny Landreth. Voor 'Hot Spell' ging ze te leen bij Bill Whiters en bewaard ze op dit nummer de soulvolle grooves eigen aan Mr. Whiters.

Ook ' Burnin' For You' bezit soulvolle invloeden, een nummer waarop de snedige gitaar rifjes van de hand zijn van Walter Trout. Soul is en blijft een sleutelwoord bij deze Danielle Nicole zoals ook op de heerlijke titeltrack 'Cry No More' en meteen één van mijn favoriete nummer op dit album. 'Bobby' werd geschreven voor haar vader. Op dit nummer zijn country invloeden hoorbaar mede door de inbreng van een akoestische gitaar. Een stil contrast met het daaropvolgende rockende 'Save Me' met aan de gitaar Kenny Wayne Shepherd.

'Baby Eyes' heeft dan weer iets jazzy in zich en met ' How Come U Don't Call Me Anymore' komt de soul weerom bovendrijven. Met 'My Hearts Remain' krijgen we een slowbluesje 'pur sang' en wanneer ze afsluit met het gospel geïnspireerde 'Lord I Just Can’t Keep From Crying' met daarop Luther Dickinson bevestigd Danielle Nicole dat haar 'Wolf Den' een waardige opvolger heeft. Een album met genoeg diversiteit om iedere bluesliefhebber te kunnen behagen.

tracks:

01. Crawl
02. I'm Going Home
03. Hot Spell
04. Burnin' For You
05. Cry No More
06. Poison The Well
07. Bobby
08. Save Me
09. How Come U Don't Call Me Anymore
10. Baby Eyes
11. Pusher Man
12. My Heart Remains
13. Someday You Might Change Your Mind
14. Lord I Just Can’t Keep From Crying

musicians:

Danielle Nicole
Brandon Miller
Luther Dickinson
Kenny Wayne Shepherd
Sonny Landreth
Walter Trout
Mick Schnebelen