© Rootsville.eu

Giles Robson & Chris Corcoran (UK)
tiltle: Roller Coaster! (A Ride Trough Walter's World)
music: Blues
release date: april 06, 2018
label: independent
info artist: Giles Robson - Chris Corcoran

© Rootsville 2018


A wonderfull tribute from one virtuoso to another...

Voor diegene die Giles Robson ondertussen hebben kunnen beleven op onze podia, voor hen hoeft deze virtuoos op de harp al lang geen introductie meer. Toen ik de eerste keer deze Britse harper aanschouwde werd ik al onmiddellijk van m'n sokken geblazen. We schrijven 2016 en konden in eerste instantie niet begrijpen dat hij zolang verscholen bleef voor de blues liefhebbers in België en Nederland.

Giles Robson was in de UK al goed bekend met de band 'Giles Robson & The Dirty Aces', maar het was pas na die periode dat hij echt op de crossroads van de blues terecht kwam. Zijn solo debuutalbum 'For Those Who Need The Blues' (album report) scheerde meteen hoge toppen en was hij klaar om de rest van Europa te veroveren. Giles Robson werd duidelijk gewaardeerd voor zijn kunnen op de bluesharp want meteen konden we op diverse festivals en in diverse clubs genieten van zijn virtuositeit. Deze zomer is hij alvast te zien op de editie van Hookrock op vrijdag 29 juni (lees meer).

Voor de liefhebbers van de 'bluesharp' is het nu genieten geblazen want samen met gitarist Chris Corcoran heeft deze Giles Robson een huzarenstukje uitgehaald. Beiden hebben het werk van Marion Walter Jacobs AKA Little Walter onder de loep genomen. Als jeugdige knaap was Giles Robson zijn hart al vlug verloren aan het werk iconen als Little Walter en Sonny Boy Williamson en daarmee ook aan de old' school blues. Zijn partner in crime vond hij in gitarist Chris Corcoran om enkel gewapend met een harp, gitaar en versterker de 'The Shack Studio' van Paul Richardson in Essex in te trekken. Amper een goede maand later is het resultaat al ingeblikt en kent deze homage aan Little Walter zijn release op 6 april 2018.

Het album van deze Giles Robson en Chris Corcoran telt 12 nummers waarvan er 9 uit de erfenis komen van Little Walter. 'Mr Walter' is er eentje dat door beide vertolkers geschreven werd en kent op dit album twee versies. 'Deep South Guitar Blues' is het ander niet-Walter nummer. De sound van Giles Robson komt uit een 'Honeyboy Amp', handcrafted originals van de hand van Andy Smith om zo ook de vintage sound van deze harmonica pionier tot in de perfectie te kunnen benaderen.

Openen doen de beide heren hier met 'Juke', het instrumentale nummer van Little Water uit 1952 dat wordt aanzien als een 'blues harp standard'. Daarna krijgen we een beklijvende versie van 'Blue Midnight ' met een bekend gitaar rifje, iets wat dat in die periode wel meer aan de orde was. De sound van enkel Giles' harp en Chris six strings brengt ons bij het beluisteren van deze 'Roller Coaster! terug naar de periode dat ook Chess Records zijn opgang kende. Een opgang die toen ook de jonge wolven van de Stones niet was ontgaan.

Met 'Lights Out' krijgen we er eentje van uit 1951 dat ook op Little Walter's album 'Stray Dog Blues' staat. Een nummer waarop de howlin' sound van Giles Robson door merg en been komt te snijden. Met 'rocker' benaderen beiden de opzwepende sound van de Mississippi Saxofoon waar we alle harp liefhebbers zo van houden. Verder ook nog 'Bad Track' en afsluiten doen ze met het rustigere 'Sad Hours'.

Nog eens benadrukken dat alle nummers hier als instrumentale versies worden gebracht op dit eerbetoon aan een van de grootste blues harper aller tijden.

tracks:

01. Juke (Walter Jacobs)
02. Blue Midnight (Walter Jacobs)
03. Roller Coaster! (Walter Jacobs)
04. Mr Jacobs (Corcoran Robson)
05. That’s It! (Walter Jacobs)
06. Lights Out! (Walter Jacobs)
07. Rocker (Walter Jacobs)
08. Deep South Guitar Blues (Lafayette Thomas)
09. Back Track (Walter Jacobs)
10. Mr Jacobs - Reprise - (Corcoran Robson)
11. Off The Wall (Walter Jacobs)
12. Sad Hours (Walter Jacobs)

musicians:

Giles Robson: harmonica
Chris Corcoran: Guitar