© Rootsville.eu

Hilde Marie Holsen (Nor)
tiltle: Lazuli
music: Jazz - Soundscapes
label: Hubro Records
info artist: Hilde Marie Holsen
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2018

 

In mei 2015 bracht de Noorse jazz trompettiste en soundscaper Hilde Marie Holsen haar debuutalbum 'Ask' op de markt. Met niets dan lovende kritieken beladen volgt er nu drie jaar later haar tweede album 'Lazuli'.

Daar waar er op 'Ask' enkel vijf composities te beluisteren vielen is dit op deze 'Lazuli' zelfs herleid tot 4 stukken met wel als uitloper het meer dan 16 minuten durende 'Lazuli'. Een totale luisterbeurt van dit album bedraagt dan nog meer dan een half uur. De vier tracks vormen samen een geïntegreerde suite, geïnspireerd op visuele kunst. Het resulteert in een album vol met improvisaties, alles op het album werd gespeeld door Holsen zelf en is een combinatie van akoestische trompet, elektronica en andere geluiden die elkaar optimaal aanvullen.

De eenvoudige schoonheid van de trompet contrasteert met de soundscapes die Holsen creëert om haar instrument te omringen. De opbouw is diep en donker vaak ondersteund door een onheilspellend laagfrequent gerommel. De soundscapes veranderen dan ook voortdurend. Belangrijk is dat het soundscapes zijn, geen begeleiding om de trompet in te kaderen, wat ze perfect doen.

Het eindresultaat is muziek die uniek en zeer onderscheidend is. Vergeten alle vergelijkingen, Holsen is zonder weerga.

tracks:

01 Orpiment
02 Askolaite
03 Lapis
04 Lazuli

musicians:

Hilde Marie Holsen: trumpet, electronics