© Rootsville.eu

Kim In the Middle (B)
tiltle: The 7 Year Itch
music: Jazz
release date: 2018
label: Rail Note
info artist: Kim Versteynen

© Rootsville 2018


Deze "The 7 Year Itch" is het 3de album van het Jazz Quartet "Kim In the Middle". Een Quartet dat meteen ook een echtpaar in de bezetting kent met jazzsinger Kim Versteynen en haar wederhelft Arne Van Coillie aan de black & white keys. Kim Versteynen werd in 1984 geboren in het Belgische Poppel en behaalde naast een 'Master in Art History' aan de Universiteit van Gent ook een 'Master in jazz-zang' aan het Conservatorium van Maastricht.

Kim mag worden aanzien als een nieuwe en verfrissende wind in onze jazzscène, haar warme stemintonatie en diepgaande improvisaties verzekeren een haast onwaarschijnlijke interactie met de rest van de band. In haar Quartet tast Kim Versteynen steevast haar grenzen af waardoor ze de confrontatie met ander muziek genres niet in het minst uit de weg gaat. Kim won ook met gitarist Tim Finoulst als duo in 2013 het "Concours Des Jeunes Talents" tijdens de "Leffe Jazz Nights" in Dinant.

De rest van het Quartet bestaat naast Kim en haar echtgenoot Arne Van Coillie ook nog uit Flor Van Leugenhaeghe op de contrabas, en Gert-Jan Dreessen aan de drums. Als "special guests" voor dit album konden ze rekenen op Renzo Ruggieri op melodica op het openingsnummer "Brief", een nummer dat Kim schreef in samenwerking met deze Renzo Ruggieri. Als tweede toevoeging was er ook Bart Maris op trompet.

Voor de titel "The 7 Year Itch" van het album zullen de buistenstaanders meteen denken aan de gelijknamige film uit 1955 met onder meer Marilyn Monroe in de hoofdrol, maar laat dit nu ook de 7de verjaardag van hun debuutalbum en meteen dus ook de perfecte ingeving voor dit nieuwe album.

Al vanaf het beluisteren van openingstrack "Brief" voel je meteen dat Kim hier op deze "The 7 Year Itch" boven haar uit zal gaan stijgen. We krijgen hier in tegenstelling met haar debuutalbum 'First Time" een meer volwassen Kim te horen, volwassener in zang, expressie en beleving. "Brief" is als opener een nummer dat door toevoeging van de melodica een bijzonder vrolijk deuntje is geworden. Als bewijs dat Kim ook andere grenzen durft af te tasten brengt ze hierna het intiemere "The Man With The Child In His Eyes". Een nummer van Kate Bush dat door deze Britse in 1978 werd uitgebracht.

Nummers als " Don't Smoke in Bed" en Zoots Zims' "Dark Cloud" geven ons een Kim Versteynen die moeiteloos naast andere diva's kan komen te staan. Nummers die als hoogstaande vocale jazz mogen worden bestempeld. Bij het brengen van de millon selling hit "Everybody's Talking" van de hand van Fred Niel wordt je als het ware weggezogen in een betoverende zweem van een onrealistisch goed gevoel.

Vervolgens is er het nummer "Joseph" dat Kim schreef samen met jazz gitarist Tim Finoulst en krijgt hier door dit arrangement op "The 7 Year Itch" een wel heel filmisch gevoel mee, alsof enkel nog de film zelf moet worden ingeblikt. Het op en top jazzy vocaal gebrachte "Bruxism" is dan weer een geheel eigen compositie, een hemels samenspel tussen zang en instrumenten. Diegene die Kim Versteynen al aan het werk zagen weten dat ze ook een boontje heeft voor Latin Jazz en laat het afsluitende "É Com Esse Que Eu Voué" nu perfect in het plaatje passen.

"The 7 Years Itch" is een pracht van een album geworden waarbij de diversiteit van de nummers je een behaaglijk gevoel komen te geven. Jazz voor een "enchanted evening"...

tracks:

01 Brief
02 The Man With The Child In His Eyes
03 Don't Smoke in Bed
04 Dark Cloud
05 Les Berceaux
06 Everybody's Talking
07 Joseph
08 Close The Door
09 Bleke Lach
10 Bruxism
11 É Com Esse Que Eu Vou

musicians:

Kim Versteynen: vocals
Arne Van Coillie: piano
Flor Van Leugenhaeghe: double bass
Gert-Jan Dreesen: drums

additional musicians:

Renzo Ruggieri: melodica on #1
Bart Maris: trumpet on #3,9