© Rootsville.eu

Little Steven and the Diciples of Soul (US)
tiltle: Soulfire Live!
music: Blues - Rock - Soul
year: 2018
label: Wicked Cool Records
info artist: Little Steven

© Rootsville 2018


Na het vorig jaar uitgebrachte studio album 'Soulfire' is er met de 'Live' versie ervan een 'nieuw' album op de markt van 'Little Steven and the Diciples of Soul'. Goed om weten is dat ze deze zomer ook op de weide van Blues Peer zullen staan.

Steven Van Zandt aka Little Steven kent iedereen wel als de altijd met bandana getooide gitarist van Bruce Springsteen. Het album 'Soulfire' ontstond toen Van Zandt hij in 2016 besloot de studio in te trekken met zijn 15-koppige band om er het studio album op te nemen. Op de studio versie vinden we 12 nummers terug die op deze 'Live' versie ontgroeid zijn tot een 24 nummers en dan tellen we er de talrijke intro's niet bij want dan komen we uit in de buurt van 34 tracks.

De 68 jarige Steven denkt uiteraard nog niet aan aijn pensioen want vorig jaar was er al een uitgebreide 'World Tour' en nu met het uitbrengen van de 'Live' versie zal dit niet anders zijn. Dus de liefhebbers van deze 'Little Steven and the Diciples of Soul' kunnen zich beter naar Blues Peer haasten op het weekend van 13 tot 15 juli. Het belooft een wervelende show te gaan worden waarbij rock, blues en soul de bouwstenen zijn.

Op het album willen we toch één intro even in de kijker zetten en dat is deze van de legendarische Mike Stoller die het heeft over het befaamde 'Orphean Theater' in Boston, MA. waar dit 'Live' album werd opgenomen en de verschillende nummers die hij samen met Jerry Lieber heeft geschreven. Nummers zoals Hound Dog, Ruby Baby, Stand By Me en Jailhouse Rock. Het theater sloot de deuren op 29 september 2017. De originele show duurde ruim 2 1/2 uur maar zolang zullen 'Little Steven and the Diciples of Soul' het op Blues Peer uiteraard niet uitzingen.

Het album is een heuse trip doorheen de geschiedenis van rock 'n roll met als opener de titeltrack 'Soulfire'. Na 'I’m Coming Back' volgt er Etta James haar 'Blues Is My Business' en zo krijgen al meteen een stevige dosis rhythm 'n blues die door toedoen van de gitaarrifjes gekruid zijn met een portie rock. Tijd ook voor enkele heerlijke ballads als ' Some Things Just Don’t Change', nummers waarvoor de inspiratie werd ontleent bij de Motown sound als die van The Temptations.

Tussendoor heerlijk rocknummers als 'Saint Valentine’s Day' en 'I Saw The Light' waarbij de backing vocals toch bijdragen voor het soul gevoel op deze plaat. De klankkleur helt in sommige nummers over richting die van Mink Deville. Van soul en rock naar funk van de 70-ties dan met 'Down And Out In New York City' van de 'Godfather of Soul'. Een nummer met een heerlijke solo's van de blazers sectie. 'Soulfire Live!' een trip doorheen de geschiedenis die je deze zomer niet mag missen. Afsluiten doen 'Little Steven and the Diciples of Soul' met twee nummers die ook terug te vinden zijn op de studio versie van deze 'Soulfire'.

tracks:

01. Soulfire
02. I’m Coming Back
03. Blues Is My Business
04. Love On The Wrong Side of Town
05. Until The Good Is Gone
06. Angel Eyes
07. Some Things Just Don’t Change
08. Saint Valentine’s Day
09. Standing In The Line Of Fire
10. I Saw The Light
11. Salvation
12. The City Weeps Tonight
13. Down And Out In New York City
14. Princess of Little Italy
15. Solidarity
16. Leonard Peltier
17. I Am A Patriot
18. Groovin’ Is Easy
19. Ride The Night Away
20. Bitter Fruit
21. Forever
22. Checkpoint Charlie
23. I Don’t Want To Go Home
24. Out Of The Darkness

musicians:

Stevie Van Zandt - Guitar, Vocals
Marc Ribler - Musical Director, Guitar, Slide Guitar
JaQuita May - Background Vocals
Sara Devine - Background Vocals
Tania Jones - Background Vocals
Andy Burton - B3 Organ, Accordian, Synthesizers
Lowell “Banana” Levinger - Piano, Mandolin
Jack Daley - Bass
Rich Mercurio - Drums
Eddie Manion - Horn Director, Baritone Sax
Stan Harrison - Tenor Sax, Flute, Oboe
Clark Gayton - Trombone
Ravi Best - Trumpet
Ron Tooley - Trumpet
Anthony Almonte - Percussion