© Rootsville.eu

Mike Goudreau (Can)

tiltle: Alternate Takes vol. 1
music: blues
year: 2018
label: independent

info artist: Mike Goudreau

© Rootsville 2018


Deze multi-muzikant werd geboren in Newport (Vermont) en kreeg de muziek met de paplepel ingegeven. Toen Mike 14 was speelde hij zowat alle stijlen op zijn gitaar maar zijn interesse ging uiteindelijk richting Jazz en Blues. In de jaren ’90 vormde Mike zijn Boppin Blues band en heeft vandaag de dag al meer dan 300 eigen nummers geschreven. Door ook actief te zijn als jazzmuzikant kan Mike het natuurlijk breed bekijken omdat hij daardoor haast alles onder de knie moet hebben. Hun debuut cd in 1994 was een dermate succes dat het op een mum van tijd was uitverkocht.

Mike Goudreau  bleef al die jaren erg bedrijvig en zijn albums als o.a. ‘I Dig My Job’ (1996) en (Happy Go Lucky’ (1999) werden allemaal een succes waardoor Mike ook verschillende prijzen en nominaties mocht in de wacht slepen. Begin van de jaren 2000 begon Mike zich nog meer toe te leggen op jazz en daardoor werd zijn band een beetje omgevormd tot de Mike Goudreau Band. Mijn eerste kennis making met deze Mike Goudreau dateert van bij het album 'Blues et Cetera' uit 2009.

In de eerste maand van 2018 brengt deze meestal in de US verblijvende Canadees zijn 19de album uit. Deze 'Alternate Takes Vol 1' is een album met daarop 16 nog niet uitgebrachte of volledig herwerkte tracks. Met dit album neemt Mike Goudreau ons mee op een trip doorheen verschillende stijlen in de muziek maar steeds met een knipoog richting blues.

Na opener 'Can’t Take It No More' gaat hij verder met een uptempo shuffle op 'Should Quit Your Drinkin’' waarbij je kan vaststellen dat hij behoorlijk uit de voeten kan op de gitaar. Met 'Mend My Broken Heart ' krijgen we een streepje reggea in een verder soulvol nummer. Het is steeds één van de verdiensten geweest van Goudreau om zich niet louter en alleen bij blues te houden. Met een nummer als 'Got Your Letter' neemt hij ons mee naar de jump blues van de West Coast.

Met het uit de 50-tiger jaren afstammende 'You Can’t Keep A Good Man Down' geeft hij hier dit ol'school rhythm 'n blues nummer een nieuw leven. Dat Mike Goudreau buiten blues zich ook tot jazz aangetrokken voelt kan je duidelijk horen op 'Easy To Love' waarbij hij de richting kiest van een mix van ragtime en swing manouche om daarna lekker verder te scheuren met 'The Grass Ain’t Greener '. Tijd ook om een mooi slowbluesje op ons los te laten met 'Come Back Home'.

Op 'Growing Pains' kiest hij dan weer volledig de kant van reggea maar klink dit zonder meer best aangenaam tussen de diverse bluesjes, zeker bij het daarna lekker relaxerende 'Happy Birthday Blues'. 'Swingin’ Vibes' hoort dan weer thuis in het hokje van 'Blue Note' en met het barrelhouse boogie woogie bluesje 'She’s In The Pocket ' neemt hij dan afscheid van deze aangename trip doorheen musicland. Als extra volgt er nog een alternate version van 'Come Back Home' en dus is het in de pocket!

 

tracks:

01. Can’t Take It No More
02. Should Quit Your Drinkin’
03. Mend My Broken Heart
04. Got Your Letter
05. You Can’t Keep A Good Man Down
06. Easy To Love
07. The Grass Ain’t Greener
08. Come Back Home
09. You Hurt Me So
10. Awful Jealousy
11. Growing Pains
12. Happy Birthday Blues
13. Poor Lonely People
14. Swingin’ Vibes
15. She’s In The Pocket
16. Come Back Home (Alternate Version)