© Rootsville.eu

Moskus (Nor)
tiltle: Mirakler
music: free jazz
release date: 2018
label: Hubro
info artist: Moskus
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2018


Moskus, is een Noors jazz trio dat in hun thuisland al twee jazz-grammy's wist binnen te halen. Een trio dat bestaat uit Anja Lauvdal op de keyboards, Fredrik Luhr Deitrichson aan de upright bass en Hans Hulbækmo op drums en percussie. Moskus zou het perfecte 21e eeuwse piano-, bas- en drumtrio kunnen zijn. In plaats van te fetiseren over de akoestische zuiverheid van hun geluid, de virtuositeit van hun instrumentale techniek, of de integriteit van hun compositorische structuren.

Mirakler vertaalt zich in Miracles, maar de vorige platen van de band droegen ook zulke cryptische titels als "Master Thief" en "Hymn Bicycle." Er is niets orthodox aan de Moskus-benadering van piano, bas en drums. Anja Lauvdal zal net zo goed een Korg MS10 gebruiken als de grote of rechtopstaande piano. Hans Hulbækmo is misschien de percussionist, maar hij pakt ook aan met blokfluit, casio en muzikale zaag. Het resultaat is een lo-fi modernisme vermengd met ouderwetse gratie.

Je kunt je zelfs voorstellen, in plaats van muzieknotatie en stippen op notenbalken, een reeks pictogrammen, obscure wiskundige afbeeldingen of spiderij Venn-diagrammen die zich vormen en hervormen in de lucht terwijl ze spelen. Evenzo kan de muziek verschijnen als aantekeningen of schetsen naar iets in plaats van naar het ding zelf, want in het universum van Moskus bestaat er misschien niet zoiets als een voltooid product, omdat alles permanent in beweging blijft en onderworpen aan verdere aanpassing en verandering. Dit is voorwaardelijke muziek, hyperwaarschuwend voor nuance en omgeving, veranderend zoals temperatuur of het weer, net zoals de dynamiek van het trio verschuift wanneer de rollen worden uitgewisseld of de lead van de ene speler naar de andere wordt geruild.

Dit vierde album van het Noorse trio stelt ook veel vragen. De eerste, wat willen ze ons in vredesnaam vertellen? Moskus maakt kwieke muziek van ideeën, herinneringen en emoties. Luisterend naar Mirakler, word je zoals onze voornoemde bergwandelaa, niet zeker van wat er wordt ervaren, wachtend op de realiteit om in te stappen.

tracks:

01 Anslag
02 Irsk setter
03 Sang til C
04 Eventyrdagene
05 Voyager
06 Ludwig XIV
07 Bloero blues
08 Haiku
09 Spurte hva det var
10 Min venns skaperverk
11 Jailhouse art music
12 (“ ,)
13 En natt

musicians:

Anja Lauvdal (keys)
Fredrik Luhr Deitrichson (double bass)
Hans Hulbækmo (drums/percussion)