© Rootsville.eu

Nathan Bell (US)
tiltle: Er Gwaetha Pawb A Phopeth (In Spite of Everyone & Everything)
music: americana - folk - blues
release date: 2018
label: Angry Stick Recording
promo: Lucky Dice Music (Sandra Zuidema)
booking: LDM Bookings
info artist: Nathan Bell

© Rootsville 2018


Nathan Bell werd geboren in Iowa City en begon al op zijn 12de met gitaar spelen en zag de werled zich openbaren toen hij 'Harvest' kocht van Neil Young. Zijn mentor was John Bowie, iemand die hij nog tot op heden ten dage mist. Al vlug begon hij ook met het spelen van blues met als muze Lightnin' Hopkins en het wonderbaarlijke duo Sonny Terry and Brownie McGee. In de 80-tiger jaren van vorige eeuw speelde hij over het ganse land en Canada met aan zijn zijde zijn partner Susan Shore.

In 1991 stichte hij een gezin met Leslie en verhuisde richting Tennessee. In 1993 stopte hij met muziek spelen en richte zich tot een job op kantoor om zijn nieuwe gezin te onderhouden. Ondertussen kreeg het gezin twee kinderen en verhuisde hij samen met zijn gezin richting vruchtbare muzikale gronde van Chattanooga, niemand minder dan Bessie Smith werd er geboren. In 2007 begon Nathan Bell na bijna 15 jaar van inactiviteit terug met gitaar spelen. Hij begon terug met nummers te schrijven en schreef voor zijn vrouw Leslie het nummer 'Blackbird'. Later bracht hij een trilogy uit met 'Black Crow Blue' (2011), I Don't Do This For Love' (2015) en 'Blood by The River' 2016. Vorig jaar volgde 'Love>Fear' en nu is er dan deze live geregistreerde album 'Er Gwaetha Pawb A Phopeth (In Spite of Everyone & Everything)'.

Het album werd opgenomen in Pembroke Dock in Wales op 11 november van vorig jaar tijdens de 'Love>Fear' tour, met aan de knoppen Guy Johnson. Nathan Bell (57) kan zich meten met de grote singer-songwriters uit het zuiden van de VS. Zijn teksten en zijn stem doen denken aan collega’s als Guy Clark en John Prine. Americana van het hoogste kaliber, melancholieke zang begeleid door gitaar en mandoline. Het album 16 originals van eigen hand met alleen 'From There To Here' als uitzondering. Een nummer dat hij schreef samen met bluegrass bassiste Missy Raines.

'Er Gwaetha Pawb A Phopeth (In Spite of Everyone & Everything)' is het resultaat van grasduinen in zijin eigen werk gedurende de jaren dat hij terug met muziek begon. Een mix van Americana, Folk en Blues zoals met We All Get One (Gaylord Brewer's Traveling Blues). Van het nieuwe 'American Gun' tot 'Black Crow Blue'. Deze Nathan Bell is een meester van de ontwapende muziek zoals hij die komt te spelen. Enkel met zijn warme en melancholische stem en gewapend met zijn gitaar weet hij tijdens zijn concerten aan aan ieders lippen te kluisteren. Op dit album nog enkele nieuwe originals van Nathan Bell te beluisteren. In het najaar zal deze Nathan Bell terug te beluisteren zijn in vele Nederlandse concertzalen zoals onder meer op 3 december bij Meneer Frits in Eindhoven. Een aanrader van jewelste.

tracks:

01 intro
02 Black Crow Blue
03 Goodbye Brushy Mountain
04 Rust
05 Turn Out The Lights
06 American Gun
07 Mia
08 Names
09 We All Get One (Gaylord Brewer's Traveling Blues)
10 Shit I Played Whle Everyone Seated Themselves
11 Jesus of Gary, Indiana
12 Walking Boss
13 Whiskey You Win
14 A Day Like This (Etta Bea)
15 From There To Here
16 Coal Black Water
17 North Ga Blues
18 intro uncencored (NSFW)

musicians:

Nathan Bell: guitar & vocals