© Rootsville.eu

Phil Schurger (US)
tiltle: The Waters Above
music: Jazz
release date: 2018
label: Ears & Eyes records
promotion: Lydia Liedman Promotions
info artist: Phil Schurger

© Rootsville 2018


Op zijn tweede "Ears & Eyes Records" release, The Waters Above, vervolgt gitarist en componist Phil Schurger het pad van monumentale verhalen door symbolen die verwijzen naar de kosmos, en een nieuwsgierigheid naar wereldculturen. Net als bij zijn eerste release, "Echoes of the Ancestors", is elke compositie multidimensionaal en episodisch. De openingsmelodische uitspraak zet de scène, die wordt gevolgd door solo-secties en interludes, gemaakt om de ontwikkeling van de ebben en stromen van het bredere verhaal voort te zetten. De band is dynamisch in haar vermogen om de muziek te boetseren, of ze nu voortgestuwd worden door Greg Ward en Phil Schurger als de solisten, of Clif Wallace en Jeff Greene's dynamische ritmesectie.

"The Water's Above" als albumtitel, is een verwijzing naar de verbinding tussen het hogere zelf en het lagere zelf. Het verbinden van deze twee delen van het wezen is een algemeen aspect van vele meditatiepaden. Op de Boom des Levens, dit idee wordt op verschillende manieren weerspiegeld naarmate men zich verdiept in hun begrip van de relatie tussen de Sephiroth. In de oostelijke iconografie zie je vaak een afbeelding van een yogi die in een lotushouding zit met het beeld van een goeroe die boven zijn hoofd zweeft. van meditatie is het creëren van een continue, bewuste verbinding tussen de hogere en lagere aspecten van het wezen Op deze manier kan de normale, alledaagse geest worden gewekt voor deze hogere wateren, en tappen in de pools van wijsheid door de intuïtie. is in de abstracte geest dat de wortel van innovatie woont.

Het album wordt geopend met de streaming, lineaire compositie Scorpio. Er zijn verschillende associaties die zowel eenvoudig als esoterisch zijn in de titel. Schurger is al lang een fan van het werk van George Crumb, in het bijzonder Makrokosmos. Crumb verwijst naar zijn invloeden door de initialen van andere componisten onder een specifiek teken te laten verschijnen. Als Schurger hetzelfde zou doen, zouden de initialen M.T. zijn. (Mark Turner), wiens lineaire benadering Schürger in deze periode van zijn compositie beïnvloedde. Ward speelt de melodie, terwijl Schurger's begeleidingen zowel akkordiaal als melodisch hoogtepunten toevoegt. De muziek geeft de luisteraar het beeld van een beweging door een doolhof, waarin elke draai leidt tot een andere reeks vragen, grijpend naar een punt van aankomst.

Anikulapo is een Yoruban-woord dat "Hij die de dood in een buidel draagt" betekent. Schürger kwam het woord voor het eerst tegen via de Afro-Beat-zangeres Fela "Anikulapo" Kuti. De betekenis van het woord resoneerde met Schurger, die in zijn vroege leven met de dood te maken had gehad. Hij verklaart: "Ik had verschillende penselen met de dood in mijn vroege leven. Als gevolg hiervan begon ik het concept van de dood te beschouwen als een drijvende kracht voor het leven met focus en intentie, in het besef dat tijd onze enige valuta is in deze fysieke wereld. Deze ervaringen bepaalden mijn streven naar zowel muziek als meditatie.

Op 'Motion' keert de band terug naar de fijne kneepjes van de lineaire melodie. Schurms composities Scorpio, Motion en the Tower (uitgebracht op Echoes of the Ancestors) werden allemaal geschreven in dezelfde periode waarin Schürter complexe lineaire structuren verkent die zijn afgeleid van bewegende akkoorden als kaders voor melodie. De basgroove en drums hier zijn bedoeld als contrast en geven de melodie een basis om overheen te zweven. Schurgeraar speelt opnieuw een akkoordmelodie om de regels van Ward in te vullen. De stemming is speels en licht. Dit is een van de weinige stukjes rechtdoor, waarin de vorm meer lijkt op een jazzstandaard. De melodie wordt vermeld en vanwege de lengte van de vorm neemt elke solist één ronde door het formulier. De muziek ontspant zich in de groef van de ritmesectie en de melodie wordt aangepast.

De inspiratie voor "Yoruba" kwam van een van de vroege Afro-Amerikaanse muzikale mentoren van Schurger, Michael Patterson, die een student was van zowel Kabbalah als West-Afrikaanse religies. Patterson had Qabalah bestudeerd bij een Panamese rabbi die hem een ​​gemeenschappelijke oorsprong in de praktijken van beide vormen van spiritualiteit toonde. Hij introduceerde Schurger op de muziek van de Cubaanse Santero, Milton Cardona en het concept van het specifieke gebruik van ritmes als een rituele taal.

Inclusion is een zeer delicaat, door-gecomposeerd werk. Dit is een rustpunt en misschien wel een van de hoogtepunten van het album vanwege de gevoeligheid waarmee de band de muziek speelt. De melodie fluistert over bewegende akkoorden, omdat de drums delicate passages met hamers overal vormen. Zowel Ward en Schurger's solo's worden gespeeld met een hoge mate van melodieuze gevoeligheid voor de veranderingen, terwijl de ritmesectie de atmosfeer complimenteert met een gevoel van expressie dat de muziek toelaat om te ademen. Na de solo van Schürger gaat arco-bas gepaard met akkoordenzwellen in de gitaar. De sfeer is angstaanjagend en nog steeds, terwijl de delicate laatste ademtocht van de saxofoonmelodie boven de band zweeft.

De afbeeldingen van de titels van het nummer komen allemaal uit Nogah. Het lineaire spel en de doolhoven van Schorpioen en Beweging hebben hun weg naar de conclusie gewonden. De sfeer van Anikulapo en de ritmes van Yoruba hebben hun verhalen verteld. De stille uitstel van inclusie, brengt ons in de open wateren van Nogah. Nogah is een qabalistische verwijzing naar de planeet Venus en de sefira Netzach op de Boom des Levens. Het pad dat leidt van Netzach naar Tiphereth aan de boom wordt geassocieerd met het waterteken van Schorpioen en de tarotkaart van de dood. De openings-rubato is een mysterieuze en duistere uitspraak van de melodie van Schurger. De sfeer is waterig van textuur, versterkt door het gebruik van een dikke reverb en flanger. Als het sluit, komt de volledige band binnen als golven die op de rotsen neerstorten. De melodie van de compositie is verhelderend en beschouwend.

tracks:

  1. Scorpio  11:40
  2. Anikulapo 10:02
  3. Motion 9:01
  4. Yoruba  12:39
  5. Inclusion  9:53
  6. Nogah 11:36

musicians:

Phil Schurger: guitar
Greg Ward: alto saxophone
Jeff Greene: bass
Clif Wallace: drums.