© Rootsville.eu

Rob Mo (I)
tiltle: From Scratch
music: blues
year: 2018
label: Phamosa Records
booking: Phamosa 'Carolin Wobben'
release date: april 20, 2018

info artist: Rob Mo (Roberto Morbioli)

© Rootsville 2018


We kennen Roberto Morbioli uiteraard als één van de betere 'string benders' van Italië. De immer sympathieke Roberto is helaas de laatste tijd het meest in onze contreien te bewonderen als begeleider van andere uitstekende namen zoals Justina Lee Brown en Big Daddy Wilson, maar echte bewonderaars van Roberto's style kennen hem natuurlijk ook als frontman van zijn eigen onweerstaanbare formatie 'Morblus'. De laatse keer dat ik Roberto en Morblus in ons land aan het werk zag is bij het helaas verdwenen 'Goorblues' en dan moeten we spijtig al terug tot in 2016 (concert report). Dat zelfde jaar ook zette hij samen met Justina Lee Brown nog de tent in vuur en vlam op 'Gouvy' (concert report). Gelukkig brengt Roberto Morbioli toch ook nog met regelmaat eigen werk onder de aandacht. Zo was er het uitstekende akoestische album 'Acoustic Me' (2016) (album report) met zijn eigen Roberto Morbioli Trio.


photo © Freddie (Rootsville)

Nu is er dan weerom heugelijk nieuws uit de hoek van Roberto Morbioli. Op 20 april van dit jaar komt onder de naam van 'Rob Mo' zijn nieuwste werk op de markt met als titel 'From Scratch'. Samen met zijn vaste ritme sectie bestaande uit Stefano Dallaporta (bass) en Nick Taccori (drums) trok Roberto Morbioli in maart van 2017 naar de 'Mühle der Freundschaft' in Bad Iburg (D) waar dit 11 nummers tellende album werd ingeblikt. Als extra ingrediënt werden op deze 'From Scratch' blazers aan toegevoegd die het geheel in een wervelend daglicht komen te stellen. Dit met de aanstekelijke gitaarrifjes van Roberto en de doordringende solide grooves van zijn ritme sectie maken van dit album weerom een pareltje met een mix van wervelende rockende en funky blues.

Op dit nieuwe album bevinden zich 10 nieuwe originals en enkel voor 'Black Cat Bone' gaan ze te leen. Een ander opvallend feit is dat hier op deze 'From Scratch' niemand minder dan Carolin Wobben hier de skills komt te tonen van een uitstekend songwriter, want voor de 'lyrics' van de nummers gaan de credits naar 'Caro'. Openen doen ze hier met een knipoog richting bluesrock met het alles vertellende 'Hey People'.

Daarna veranderen ze meteen het geweer van schouders met het soulvolle 'Obsessive Love', satisfaction guaranteed en mede door toevoeging van de blazers en de backin' vox een floorfiller van formaat te noemen. Dat Roberto Morbioli niet steeds in de hoek van traditionele blues is terug te vinden maken dat de diversiteit op zijn concerten en albums het tot een aanstekelijk geheel komt, zo is funk alom aanwezig op het daaropvolgende instrumentale 'Watch Your Step'. Met hierop een onwaarschijnlijke Gary Winters op de trompet, alsof Wynton Marsalis voor de JB's heeft gekozen dit ondersteund door het onberispelijke werk van guitarslinger Roberto.

Richting country blues dan met het low down bluesje 'Me and My Old Car' en meteen één van mijn favoriete blues nummers op dit album. Ride baby, one more ride all trough the night. Net wanneer je denk dat je met Roberto Morbioli het volledig spectrum van de blues hebt kunnen beleven voegt hij als een onvervalste rocker nog het met rock 'n roll gespeende 'Rock 'n Roll Cruise er aan toe. Instrumentale nummers zijn altijd welkom bij mij en dus zeker ook het volgende 'Joyful Joy', en weerom mede door de blazers sectie bijzonder soulvol.

Afsluiten doen ze hier met 'Out Of Mind' en zo hebben we toch weer een meer dan welkome injectie van deze 'Rob Mo'. Thx guys and...Caro start back writing, yes you can ;-).

Roberto in action...

photo's © Freddie (Rootsville)

tracks:

01 Hey People
02 Obsessive Love
03 Watch Your Step
04 Rock Me Honey
05 Long Way From Home
06 Crying Shame
07 Me and My Old Car
08 Black Cat Bone
09 Rock 'n Roll Cruise
10 Joyful Joy
11 Out Of My Mind

musicians:

Roberto Morbioli: guitar & vocals
Stefano Dallaporta: bass & backing vox
Nik Taccori: drums & backing vox

additional musicians:

Paolo Legramandi: backing vox
Tommy Schneller: saophone on #2,3,5,10
Gary Winters: trumpet on #2,3,5