© Rootsville.eu

Robert Kennedy Quartet (US)

tiltle: Closer to Home
music: organ jazz - soul jazz
year: 2018
label: independent
release date: january 12, 2018

info artist: Robert Kennedy
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2018


Are you ready to boogaloo...dat kan met het tweede album van Robert Kennedy. De in San Francisco levende Hammond toetsenist brengt na 'Big Shoes' uit 2015 nu het album 'Closer to Home' uit op 12 januari 2018. Het enige verschil met het vorige album is dat er nu sprake is van een Quartet daar waar hij 'Big Shoes' uitbracht als een Trio. Naast hem is er nog steeds Cody Rhodes op drums. Op gitaar is er nu award-winning Terrence Brewer en op 7 van de 10 nummers doet Robert Kennedy ook beroep op tenor-saxofonist Ben Torres van het Pacific Mambo Orchestra.

Robert was medeoprichter van de formatie 'Hip Pocket Jazz Quintet' waarmee hij in 2004 het album 'Pigsaw Juzzle' uitbracht. Verder was hij ook de oprichter van 'Double Funk Crunch'. De inspiratie haalde hij uiteraard bij brother Jack McDuff maar ook bij namen als Herbie Hancock, Billy Childs en Tony Monaco.

Zijn speelstijl verschilt enigszins van anderen doordat hij meer 'low-key' de toesten van zijn B3 bespeelt. Toen hij in 1988 richting 'San Francisco Bay' Area verhuisde was zijn eerste aantreden bij de 'Stanford University Jazz Band' onder leiding van Bill Bell van wie hij ook les kreeg. Het album herbergt 10 nummers van 10 verschillende componisten waarvan 'Come On, Come In' van eigen hand is. 'Closer to Home' is een blend van hard bop, soul jazz, blues en gospel, maar sommige nummers zijn ook in de stijl van zijn debuutalbum 'Big Shoes'.

De aftrap op deze 'Closer to Home' wordt gegeven met 'Wild Bill' van William James Bell. Verder krijgen we ook nog 'Dat Dere' en 'Robert's Reflection'. Van hard bop en soul jazz sister 'Shirley Scott (1934-2002) koos hij uit haar arsenaal het nummer ' Do You Know a Good Thing (When You See One)? ' een perfecte mix van de twee stijlen. Met de toelating van saxofonist Ben Torres kreeg diens 'Sista Rissy' ook een plaatsje op dit album. Met 'Rakin’ and Scrapin’' kiest Robert Kennedy dan volledig voor 'soul jazz' met uiteraard de heerlijke grooves van zijn B3. Een heerlijk arrangement krijgen we nog met Clifford Brown's jazz standard 'Sandu' alvorens af te sluiten met de 'Alligator Strut' van saxofonist Anton Schwartz.

 

tracks:

01. Wild Bill
02. Dat Dere
03. Robert’s Reflection
04. Come On, Come In
05. Do You Know a Good Thing (When You See One)?
06. Sista Rissy
07. Rakin’ and Scrapin’
08. Carrot Cake
09. Sandu
10. Alligator Strut

musicians:

Robert Kennedy: Hammond B-3 Organ
Terrence Brewer: Guitar
Ben Torres: Tenor Saxophone (tracks 1, 3, 4, 5, 6, 8, 10)
Cody Rhodes: Drums