© Rootsville.eu

Scott Petito (US)
tiltle: Rainbow Gravity
music: Jazz
year: 2018
label: Planet Arst Records
promotion: Lydia Liedman Promotions

© Rootsville 2018


Op 'Planet Arts Records' verschijnt nu deze 'Rainbow Gravity' een meesterstukje van componist en producer Scottie Pepito. Voor deze gelegenheid schaarde hij een unieke line-up rond zich van een keur van uitgelezen jazz musici zoals Bob Mintzer, Chris Pasin, David Spinozza, Rachel Z, David Sancious, Warren Bernhardt, drummers Jack DeJohnette, Peter Erskine, Simon Phillips en Omar Hakim, vibraphonist Mike Mainieri en aan percussie Bashiri Johnson. 

Scott Petito is een bekroond componist, producer en ingenieur. Hij staat bekend als een begaafd bassist en multi-instrumentalist die op honderden opnames in vele muziekstijlen heeft gespeeld. Scott is vooral bekend geworden vanwege zijn werk in de folk- en jazz-genres, en werkte samen met musici als James Taylor, Pete Seeger, The Band en John Scofield. Scott studeerde aan het befaamsde 'Berklee College of Music in Boston'. Zijn producties hebben platenprijzen mogen ontvangen. Scott componeerde het themalied voor het NPR-programma "With Good Reason". Vele jaren toerde hij en nam hij op met partner Leslie Ritter. Gedurende deze periode ontvingen hun opnames wereldwijde bekendheid. Scott's ambient solo bass record, "Sbass Music" debuteerde bovenaan de NAV-hitlijsten en werd gespeeld op meer dan 450 radiostations in de VS en daarbuiten.

Met deze groep musici heeft de begaafde multi-instrumentalist een verzameling van negen originele composities geschreven en gearrangeerd in een mix van moderne jazz, R & B, funk en Zuid-Amerikaanse stijlen, naast een bewogen vertolking van Carla Bley's "Lawns". Een album waarop een voorbeeldig ensemble samen komen om nieuwe elektronische jazz te spelen. Een collectie dat doet denken aan de jaren van Miles Davis op 'In a Silent Way'. Het album opent met het funky 'Sly-Fy'.

Het project ontleent zijn titel aan de regenboogzwaartekrachttheorie, een concept dat de Big Bang Theory tegenspreekt en stelt in plaats daarvan voor dat de tijd oneindig terugloopt en eindeloos doorgaat. Als een muzikant en componist probeert Petito actief een gevoel van tijdloosheid in zijn muziek te creëren en streeft hij ernaar om een gevoel vast te leggen dat voor altijd kan doorgaan.

tracks:

01 Sly-Fy
02 The Sequents of Events
03 A Balsamic Reduction
04 The Sanquine Penquin
05 Masika
06 Dark Pools
07 Rainbow Gravity
08 Helicon
09 Lawns
10 Symbol Bells

musicians:

Bass / Piccolo Bass: Scott Petito
Drums: Jack DeJohnette, Peter Erskine, Simon Phillips, Omar Hakim
Sax: Bob Mintzer
Vibes: Mike Mainieri
Keys: Rachel Z, David Sancious, Warren Bernhardt
Trumpet: Chris Pasin
Guitar: David Spinozza
Percussion: Bashiri Johnson