© Rootsville.eu

Tami Neilson (Can)
tiltle: Sassafrass!
music: Soul - Vintage Rock 'n roll - Country
release date: 2018
label: Outside Music Records
info artist: Tami Neilson

© Rootsville 2018


Nog net voor haar enige concert in België bij Ripspiqué in Lier op 30 augustus aanstaande heb ik Tami Neilson haar laatste album kunnen bemachtigen. Helaas is er tijdens haar 'Sassafrass! Tour' maar één enkel concert vrijgehouden voor ons landje.

Tami Neilson werd geboren in Canada maar leeft en werk voornamelijk in Nieuw-Zeeland. Sinds het begin van haar solo carrière heeft ze daar al talrijke prijzen mogen in ontvangst nemen. Prijzen waaronder 'Best Female Artist' tijdens de 'New Zealand Country Music Awards' gedurende 2010, 2011 en 2014. In 2008 bracht ze haar debuutalbum 'Red Dirt Angel' uit en haar in 2015 uitgebrachte 'Don't Be Afraid' behaalde meteen de eerste plaats op de 'New Zealand Music Charts'.

Als lid van de Canadese familie 'The Neilsons' was Tamara 'Tami' Neilson uiteraard voorbestemd om solo een carrière te gaan uitbouwen en schreef zo talrijke nummers samen met haar broer Joshua 'Jay' Neilson aka Johnny Confidence. Met deze 'Sassafrass!' brengt Tami Neilson in 2018 haar zesde solo album op de markt. Op het album vinden we 11 nummers terug en laat 'Sassy Tami' ons kennismaken met een brede waaier aan stijlen. Country en soul maar ook een portie good 'ol vintage rock 'n roll zijn de ingrediënten van deze 'Sassafrass!'. Een bezetting inclusief een blazers sectie al zal die er waarschijnlijk niet bij zijn op haar Europese tour van dit nieuwe album.

Daar Tami Neilson voornamelijk bekendheid verwierf in de country scène is deze 'Sassafrass!' veelal soul en vintage gericht. De variatie op dit album vind ik juist een grote kracht met als heerlijk extraatje die krachtige rauwe stem van Tami. Openen doet ze bijzonder retro met het de floorfiller 'Stay Outta My Business' in een mix van rhythm 'n blues met een vleugje rockabilly. Het daarop volgende 'Bananas' is dan weer een terugblik op de Carribean sound als van een misschien wel vergeten Harry Belafonte.

Met ' Diamond Ring' kiest Tami weerom volledig voor de Vintage rock 'n roll en zou ze hier bijzonder veel bijval komen te creëren op de rockabilly podia, net al met het opzwepende 'Kitty Kat'. Als een veelzijdig katje krijgen we met ' A Woman’s Pain' een beetje blues te verwerken. Met 'Devil in a Dress' en 'Smokin' Gun' krijgen we twee nummers waarbij we de zwoele kant van Tami Neilson leren kennen. Nummers met daarin een lazy 'twang' in verwerkt en met een knipoog richting Nancy Sinatra. Met een history in country kan en mag dan ook deze muziek niet ontbreken wat ze doet met 'Manitoba Sunrise At Motel 6' en daarmee levert Tami Neilson hier een bijzonder mooi en tijdloos album af, afsluitend met de mooie love ballad 'Good Man', een nummer dat ze schreef voor haar liefdevolle echtgenoot.

tracks:

01 Stay Outta My Business
02 Bananas
03 Diamond Ring
04 A Woman’s Pain
05 Devil In A Dress
06 One Thought Of You
07 Miss Jones
08 Smoking Gun
09 Kitty Cat
10 Manitoba Sunrise At Motel 6
11 Good Man

musicians:

Tami Neilson: vocals
Mike Hall: bass
Joe McCallum: drums
Brett Adams: gitaar
Neil Watson: gitaar, pedalsteel

horn section:

Cameron Pearce
Gwyn Reynolds
Reuben Derrick
Scott Taitoko

backing vocals:

Georgie Clifford
Nyree Huyser
Sarena Close