© Rootsville.eu

Tas Cru (US)
tiltle: Memhis Song
music: blues
release date: june 01, 2018
label: Subcat Records
info artist: Tas Cru

© Rootsville 2018


Onbegrijpelijk dat deze singer-songwriter/bluesman hier nog nooit op een podium is verschenen. Rick Bates aka Tas cru werd in het Canadese Quebec geboren maar woont al geruime tijd in de staat New York. In eerste instantie was het niet zijn bedoeling om als bluesman door het leven te gaan want de kennismaking met de blues kwam er eerder toevallig. Zijn debuutalbum 'Biscuit' kwam er in 2006, daarna in 2008 volgde 'Gravi-Tas', maar het was pas in 2009 met het uitbrengen van 'Grizzle 'n Bone' dat ik een eerste keer deze Tas Cru kwam te ontdekken. Zo maar 'out of the blue' voor mij maar toch was ik meteen verloren. In het begin van zijn carrière speelde Tas Cru hoofdzakelijk in de kleinere bars en volgde zijn weg als een singer-songwriter. Tas Cru is een ongeslepen diamant, ruw maar met veel karaat. De recensies over zijn ‘Gravi-Tas’ haalde zowat alle bluesmagazines in de US en zoals in Blues Revue stond geschreven…Tas Cru beluisteren geeft je de drang om hem 'live' aan het werk te kunnen zien, maar helaas blijft hij aan de andere kant van de oceaan.

In 2010 volgde er dan 'Jus Desserts' en vervolgens bracht hij nog de albums 'Tired of Bluesmen Cryin' (2012), 'You Keep The Money' (2014), 'Even Bug Sings The Blues' (2015)(self released), en 'Simmered and Stewed' (2016) uit. Ook bracht hij in eigen beheer nog het 2de album 'Doggone Blues' uit, een album dat net als 'Even Bug Sings The Blues' speciaal voor kinderen is bedoeld en die dienst doen voor zijn project naar scholen toe. Zo kunnen we stellen dat deze nieuwe 'Memphis Song' zijn tiende wapenfeit is op de platenmarkt.

In 2014 heeft Tas Cru een 'Keeping The Blues Alive' award verkregen mede door zijn inzet naar de scholengemeenschap toe. De blues van Tas Cru is er van het soort om wild van te worden maar niet door er op rond te springen, nee door deze te beluistern in je zetel. Met als titeltrack 'Memphis Song' kan je stellen dat dit album ook relateert naar de blues uit de gelijknamige stad. Op dit album staan 12 nieuw originals waarvan hij er twee schreef samen met singer-songwriter Mary Ann Casale. Deze uit Long Island afkomstige Mary Ann haar album 'Restless Heart' uit 2016 werd destijds geproducet door Tas Cru en is zo ook te horen op het samen geschreven 'Memphis Song'. Een nummer waarmee hij een ode wil brengen aan alle muzikanten die hun muze vonden in Memphis. Op deze titeltrack krijgen we gast bijdragen van Victor Wainwright op piano en Pat Harrington op slide.

Met opener 'Heal My Soul' komt Tas Cru het nummer met enige 'gospel' te infecteren. Een nummer met daarop een heerlijke gitaarsolo bijgestaan door de soulvolle backing vocals van Donna Marie, Floyd Tritico en Patti Parks. Het nummer 'Fool For The Blues' krijgt een hoogtepunt door Guy Nirelli aan het organ. In 'Give a Little Cup' krijgen we een toets van Ska en brengt Tas Cru een duet met Mary Ann Casale. Kortom weerom een heerlijk album van deze Tas Cru en zelfs funk wordt niet geschuwd. Het afsluitende 'Can't Get Over Blues' duurt ruim 6 minuten en om op deze titel te antwoorden, wij ook niet Tas, wij ook niet.

tracks:

01. Heal My Soul
02. Memphis Song
03. Fool For The Blues
04. Give a Little Cup
05. Daddy Didn’t Give You Much
06. Have a Drink
07. That Look
08. One Eyed Jack
09. Queen of Hearts
10. Don’t Lie to That Woman
11. Feel So Good
12. Can’t Get Over Blues

musicians:

Tas Cru: vocals, guitar
Mary Ann Casale: acoustic guitar, vocals
Victor Wainwright: piano
Pat Harrington: silde
Bob Purdy: bass
Dick Earl Ericksen: harp
Sonny Rock, Ron Keck, Andy Hearn: drums
Andy Rudy: piano
Bill Barry: organ
Guy Nirelli: organ
Donna Marie, Floyd Tritico, Patti Parks: backing vox