© Rootsville.eu

The Blues Messengers (A)
tiltle: Uncut
music: blues
year: 2018
label: Styx Records
release date: february 03, 2018

info artist: 'Sir' Oliver Mally

© Rootsville 2018


Met de naam van 'The Blues Messengers' zullen velen onder ons hier in België nog een beetje in het duister tasten, maar wanneer we er de naam van 'Sir' Oliver Mally gaan bij vermelden weet iedereen uiteraard dat dit over de Oostenrijkse singer-songwriter gaat die hier voornamelijk bekend is in de blues scène. Je zou zelfs kunnen stellen dat deze 'Sir' Oliver Mally het beste export product is voor zijn land wanneer het blues betreft. Naast zijn solo project komt hij ook naar buiten als een duo met aan zijn zijde Martin Moro, met wie hij vorig jaar het album 'Live Incidents' uitbracht.

Een ander project dat we hier nog moeten leren kennen van 'Sir' Oliver Mally' zijn 'The Blues Messengers'. Deze 'messengers' is een trio dat ook nog bestaat uit bassist Alex Meik en drummer Peter Müller. Met 'blues' in het achterhoofd begon dit trio aan een nieuw avontuur wat al onmiddellijk resulteerde in een album met als titel 'Uncut'.

Echte 'uncut' lowdown juke-joint blues waarbij je dadelijk komt te besluiten dat bij alle drie het blues in hun DNA is verankerd. Een album van 11 originals waarbij ze terug gaan naar de essentie van de blues en dit met een inleving die niets aan de verbeelding overlaat. Met een open register en in een rauwe beleving openen deze 'The Blues Messengers' hier met 'Devil's Gone Fishing' alsof Robert Johnson het nog eens allemaal moet herbeleven. Diepe en rauwe lowdown blues net ook als op 'Made Up My Mind'.

Met 'Constant Natural High' schudden de heren dan een onvervalste shuffle uit de mouw en bij '21st Century Blues' kiezen ze resoluut voor de country blues. Authentieke blues in deze moderne tijd en het moderne erin bestaat uit de aangepaste lyrics aangestuurd door een aangenaam overkomend rifje. Net als bij de solo optredens van 'Sir Oliver Mally bestaat het bij deze 'The Blues Messengers' het er ook in om het publiek vanaf de start te blijven boeien, iets wat hen met dit album aardig lukt.

'Life's A Wonder' is een nummer van de hand van contrabassist Alex Meik en dit hoor je duidelijk aan de zware intro op diens staande bas. Een 'blend' van jazz en blues en een nummer dat in het begin een beetje klagend en zwaar klinkend overkomend maar met inbreng van elektronische instrumenten en een ander arrangement kan uitgroeien tot een onvervalste tearjerker. Daarna krijgen we met 'Back With A bang' een ietwat vreemd aanvoelende boogie te horen waarbij de doordringende akoestische inbreng van de ritme sectie doorweegt op dit nummer uitlopend in een howlin' Mally zowel vocaal als op zijn gitaar.

Na het 12-bar bluesje 'Tumblin' zal een nummer als 'Honeytrap' tijdens 'live concerts' ongetwijfeld de stilte doen toenemen op dit bijzonder intens mooie bluesje. Met 'Turn The Ship Around' wordt het door deze boogie weerom een ietsje levendiger maar toch blijft de ingetogenheid tijdens de nummers op deze 'Uncut'. Saving the best for last is niet zomaar een quote want met afsluiter (She Was) Brave Enough' komt Alex Meik tot diep in je lichaam door zijn doordringen streling op de dikke snaren. Oostenrijk is nu maar een eindje verderop dus hoeven onze programmaters van clubs en festivals niet te twijfelen of het zou ons hart kunnen breken dat deze 'The Blues Messengers' hier hun boodschap niet zouden kunnen komen verkondigen.


'Sir' Oliver Mally in 2007 & 2015 © Freddie (Rootsville)

tracks:

01 Devil's Gone Fishing
02 Made Up My Mind
03 Constant Natural High
04 Drivin' Blues
05 21st Century Blues
06 Life's A Wonder
07 Back With A bang
08 Tumblin'
09 Honeytrap
10 Turn The Ship Around
11 (She Was) Brave Enough

musicians:

'Sir' Oliver Mally: guitars, vocals
Alex Meik: upright bass, vocals
Peter Müller: drums