© Rootsville.eu

The Bluesbones (B)
tiltle: Chasing Shadows
music: Blues - Bluesrock
year: 2018
label: Naked
release date: march 23, 2018

promotion: Donor Productions
distribution: Sonic
info band: The Bluesbones

© Rootsville 2018


Sinds hun uitermate succesvolle 'Double Live' uit 2016 bevonden die van 'The Bluesbones' zich uiteraard in de juiste flow en dus kon en mocht een opvolger niet uitblijven. Met deze nieuwe 'Chasing Shadows' is dit gegeven dan weer aangevinkt. Het huis van vertrouwen is ditmaal één van onze toonaangevende labels, 'Naked'. Sinds het uitbrengen van hun eerste studioalbum 'Voodoo Guitar' in 2012 is het met deze 'The Bluesbones' steeds crescendo blijven gaan ondanks het tubelente jaar 2015.

Met het album 'Saved By The Blues' sloegen ze toen enigszins een andere weg in en verlieten zo even de paden van hun zo vertrouwde bluesrock. Voor sommigen was dit een aangename verandering, voor anderen dan weer niet en in dit geval was er een beetje argwaan te bespeuren van bij onze noorderburen. Over smaak valt uiteraard niet te twisten en tijdens die periode was er ook de inbreng van een Hammond B3 met aan de black & white keys Edwin Risbourg. De doordringende grooves zouden sinds dan een meer betekende rol gaan spelen in de muziek van deze 'Bluesbones, en ook op deze nieuwe 'Chasing Shadows' is dit niet anders.

In 2016 wonnen deze 'Bluesbones' de zo fel begeerde 'Belgian Blues Challenge Award' en als vertegenwoordiger van België wisten ze vorig jaar een niet onaardig figuur te slaan tijdens de editie van de 'Europese Blues Challenge' in Denemarken waar ze op de tweede plaats wisten te eindigen. Iets wat door de Europese waarnemers niet in was ontgaan en zo was deze passage daar dan weer goed voor een positieve injectie van extra gigs wat natuurlijk ook het doel is van deze wedstrijd.

Deze 'Chasing Shadows' wordt officieel uitgegeven op 23 maart 2018 en wordt de dag ervoor op 22 maart met veel luister voorgesteld in de MOD (Move2Blues) te Hasselt. op het nieuwe album is meteen het positieve dat weer alle nummers van de hand zijn van deze 'Bluesbones'. Een album waarop door iedere bluesbone werd meegewerkt en waarbij blues shouter Nico De Cock zowat in ieder nummer een credit heeft. Uitgezonderd eentje dan want bij het slowbluesje 'Betrayal' gaan de credits integraal naar toetsenist Erwin Risbourg.

Het huwelijk tussen de Hammond en indringende gitaarrifs van Stef Paglia bleken samen met de soms soulvolle klankkleur van Nico iets van een winner in zich te hebben. Op opener 'Find My Way Out' kan je van deze muzikale driehoek al meteen getuige zijn dit uiteraard aangestuurd door de strakke ritme sectie van Geert Boeckx aan de basgitaar en Koen Mertens aan de drums. 'Going Down' heeft iets van de soms mystieke swamp blues in zich en komt hier donker en mysterieus over, een vete waar je beter tussen uitblijft maar een krachtige boodschap in een al even krachtig nummer. Deze 'Going Down' werd ook geselecteerd om als promo te gaan dienen op de radio zenders.

In hetzelfde sfeertje kan je ook 'Demon Blues' catalogiseren, eentje dat werd tot stand gebracht door Nico en Edwin. Op het meer rockende 'A Better Life' krijgen we dan weer de ouwe getrouwe Bluesbones. 'Love Me Or Leave Me' behoort voor mij tot de favoriete nummers van dit nieuwe album mede doordat de Fender Rhodes en de soulvolle zang hier bij zonder goed samengaan. De 11 nummers op deze 'Chasing Shadows' wisselen af in een zweem van swampy blues, soulvolle ballads en nummers als 'Romance For Rent' waar het aspect rock op het voorplaatje komt. Net als 'Psycho Mind' waar weerom de conversatie van Hammond en gitaarlicks een hoogtepunt bereiken.

'Seesaw Blues' is dan op deze 'Chasing Shadows' het buitenbeentje. Aanstekelijke catchy country rock 'n roll waarmee de tent zonder fout in vuur en vlam zal komen te staan. Een gepaste afsluiter van dit uitstekende nieuwe album is het funky aanvoelende 'The End'. Het hoeft uiteraad niet het einde te zijn en zo verwachten Nico, Stef, Edwin, Geert en Koen jullie op 22 maart massaal in de MOD te Hasselt. Be There!

 

tracks:

01 Find My Way Out
02 Going Down
03 Demon Blues
04 A Better Life
05 Love Me Or Leave Me
06 Sealed Souls
07 Romance For Rent
08 Psycho Mind
09 Betrayal
10 SeeSaw Blues
11 The End

musicians:

Nico De Cock: vocals
Stef Paglia: guitars, backing vox
Edwin Risbourg: Hammond, Rhodes, backing vox
Geert Boeckx: bass
Koen Mertens: drums

additonal musicians:

Whitney Tai: backing vox on #2,5
Tim Janssens: ochestral arrangements on #2,6