© Rootsville.eu

Bacon Fat (B)
Rock
Rock Classic Bar Brussel (12-01-2018)
reporter: Steven Kauffmann - photo credits: Anja Cleemput

info artiest: Bacon Fat
info club: Rock Classic Bar BXL


© Rootsville 2018


Het uit Landen afkomstige bluesrocktrio Bacon Fat timmert anno 2018 al vier albums en 20 jaar lang aan de weg en was vrijdagavond te gast in een goed gevulde Rock Classic Bar in hartje Brussel.      
De aftrap “Morefun Boogie” zette meteen de beuk erin en met een vlammend “She’s Cocaine” werd de ziel en motor van de band meteen blootgelegd : mokerende drums plus het hypnotische samenspel van de immer pompende bas en het vingervlugge inventieve gitaarspel van frontman Wouter Tognoni alias WW Johnson.

De heren laveren moeiteloos tussen bluesboogie en stonerrock met eigen composities als “Louisa” (over een Ierse barmeid) en het kakelverse “Chiquita”, dat gebracht werd middels een minuscuul ogend gitaartje maar live toch een dijk van een song bleek. Even wervelend waren de good vibes die werden losgeweekt met de van een nadrukkelijke reggaefeel voorziene Big Sugar-cover “Little Bit Allright” en het credo van de band “Band of Brothers”. Bacon Fat is immers al twee decennia een enthousiaste vriendenclub die louter gedijt op tonnen spelplezier en puur kameraadschap. WW Johnson houdt het gaspedaal stevig ingedrukt tijdens een hevig “Shake that Ass” en ook de vuige rockers “Dance our troubles away” en het pompende “Sevcan” missen hun effect niet.

Zowel de bluesrockliefhebbers als pakweg de Metallicafans kunnen hun hartje ophalen aan het mooi verstrengelende samenspel bussen bas en gitaar en uptempo wall of sound van dit trio. Ook hun helden worden niet geschuwd in een speedy versie van ZZ Tops “Beerdrinkers & Hellrisers”: aan bier en ambiance geen gebrek en het zweet droop van de muren en het podium bij crowdpleasers als “Dig it Up” en hun beginselverklaring “Live and die for Rock and Roll”, waarvan akte.

Er hing echter een curfew in de lucht en in de korte finale werden we nog getrakteerd op een vlammend “Plain Sustain” (uit hun eerste plaat) en het aan stichtend voorbeeld Andre Williams (the dirty duke of R&R) schatplichtige “Car with the Star”. Voorlopig staat er nog geen maat op het heilige vuur van Bacon Fat en we kijken dan ook graag uit naar hun nieuwe wapenfeiten.Setlist:

Morefun Boogie
She’s Cocaine
Louisa
Chiquita
Little Bit a Allright
Band of Brothers
Heartbreaker
Strip Down
Shake that Ass
Dance our Troubles away
Sevcan
Beerdrinkers & Hellraisers
Dig it Up
Going to Brazil
Live and Die for Rock and Roll
Hangin’ around
Plain Sustain
Car with the Star