© Rootsville.eu

Live @ De Loods XL
Lucky Came To Town (B) - Bluebird (B) - The Dinosaur Truckers (D)
De Loods Aarschot (30-03-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: De Loods

info band: Lucky Came To Town - Bluebird - The Dinosaur Truckers

© Rootsville 2018


Vrijdag 30 maart en eindelijk nog eens een triootje in 'De Loods'. Drie band en drie diverse muziek stijlen en zo is er voor elk wat wils te beleven hier in 'Osschot'. Rond 08.30PM is er 'Lucky Came To Town' die de aftrap zullen geven, gevolgd door de Ghentse bluesband 'Bluebird' en als allerlaatste zullen de vier Duitse rednecks van 'The Dinosaur Truckers' de keet in vuur en vlam zetten.

'Lucky Came To Town' zijn een vijfkoppige band bestaande uit Kim Van Weyenberg (vocals, guitar), Annemie Moons (backing & harmony vocals), Dimitri Laes (keys), Joost Buttiens (bass) en Bruno Goedhuys (drum & percussion). Zij brengen ons muzikale verhalen die zich laten omschrijven als uitstekende Americana en zo kunnen Thesse & co zich 'lucky' prijzen dat ze de weg naar 'De Loods' gevonden hebben.

Deze 'Lucky Came To Town' vond zijn oorsprong toen Kim Van Weyenberg aka Rain Dog voor zijn solo project even een sabbat periode in kwam te lassen. Zijn muziek ontstaat veelal uit de vele reizen richting Amerika en je zou kunnen stellen dat deze band een verlengde is van 'Rain Dog'. Openen op een in de regen verzopen avond is nu niet meteen iets waar een band kan van dromen maar ondanks dit openen ze toch al meteen sterk met 'Beyond Love'.

Nummers als 'NY City' en 'Red Star Line' zullen dan weer ontsproten zijn uit de fantasierijke wereld van Kim of het moet zijn dat één van zijn grootouders ook een bewuste trip hebben gemaakt op de vaarweg Antwerpen-New York. Het akoestische gedeelte van deze band samen met de harmony zang van Annemie Moons komen ook hier vanavond tot zijn recht en met 'Ghost of Mississippi' weten ook deze 'Lucky Came To Town' misschien wel wat nog komen gaat. Met Jon Prine's 'Angel of Montgomery' krijgen we dan ook nog één van de mooiste folk ballads die er ooit zijn geschreven. Een nummer dat perfect past in de geest deze band maar met 'Ramblin' Man' is de dosis Americana er hier vanavond al doorgejaagd.

Time for some blues...en dat krijgen we van de vier youngsters van Bluebird. Hun 'Live at Missy Sippy' (album report) is net uitgekomen en na vorig jaar de revelatie te zijn geweest op Hookrock wordt het stilaan tijd om gans bluesminded België met hen te laten kennismaken. Deze 'Bluebird' bestaat uit Matis Cooreman (harp, vocals), Kasper Van de Ponseele (gitaar), Lajos Tauber (guitar, vocals) en Natan Goessens (drums). Ze zullen zonder fout deze stad aan de Demer onderdompelen in een sfeer van zwarte blues met de rauwheid van toen en de finesse van nu. In Gent is dit viertal al wereldberoemd.

Het heeft wat voeten in de aarde gehad om de JJ's te overtuigen om deze 'Bluebird' eens naar 'De Loods' te halen maar uiteindelijk door een bezoek aan een concert in Brussel was het dan toch gelukt, en in hun zog hebben toch al aardig wat fans de weg naar Aarschot gevonden. Ook al is het volgens Matis zo een 300km. van Gent vandaan toch starten ze met volle overgave aan deze trip met het opzwepende 'Louisiana'. Onmiddellijk waren ook de ogen van de fans van de Duitse 'Dinosaur Truckers' richting podium gericht. When folk-punk meets blues.

Velen kwamen danig onder de indruk van wat die twee akoestische gitaren hier lieten horen. Zelfs de niet toonvaste howlin' sound van Matis kon iedereen bekoren, aan zijn bindteksten is nog wel wat werk maar met wat 'champagne & reefer' kan daar beterschap in komen. 'Hush Hush' van Jimmy Reed krijgt hier door deze uitvoering van 'Bluebird' meteen een nieuw leven en kunnen deze vier 'white boys from Ghent' hier moeiteloos iedereen inpalmen en zo zal hun wereld nog veel verder komen te reiken. Straffe kost ook wat Kasper hier, met klaarblijkelijk veel gemak, uit zijn six-string tovert.

Met voornamelijk werk uit hun debuutalbum 'Live at Missy Sippy' willen ze ook wat extra reclame maken voor die juke joint hier zo een '300km' vandaan en op een waanzinnige versie van de hymne 'St-James Infirmary' maken we voor de zoveelste maal kennis met de virtuositeit van deze gasten incluis die 'g(h)ekke' gitaar van Lajos. Orgelpunt was dan hun homage aan 'Black Sabbath' en ja we zagen links en rechts al headbangers opstaan. Straffe kost met deze 'Bad Cold' waarop ieder lid van 'Bluebird' afzonderlijk nog eens zijn kunsten kan komen te etaleren in dit einde met een waanzinnige drumsolo als toetje. Tweemaal 20 en tweemaal 21, dus al 82 jaar zwarte ervaring ;-).

Met 'The Dinosaur Truckers' opteren de JJ's om er hier wat fun in te gaan steken met deze laatste band van de avond. Nee, geen Amerikaanse rootsrockers maar een smeltkroes van country, punk en bluegrass uit het diepste zuiden van Duitsland, meer bepaald aan de voet van de Duiste Alpen. De vierkoppige band bestaat uit Philip Bradatsch (vocals, banjo en nog zoveel meer), Till Nissle (mandoline), Daniel Nissle (steel guitar, electric guitar) en Tobi Hieber (contrabas). Zeker voor frontman Philip Bradatsch kent Aarschot geen geheimen meer en daar zit zonder meer Kurt van Rootstown voor iets tussen.

Ondertussen hebben ook de 'bearded people' een stapje naar voor gezet om zich zo te kunnen vereenzelvigen met de opzwepende folk-punk uit Fantasialand. Met nummers als 'Burn This Place To The Ground' hopen we alleen maar dat dit viertal het niet al te letterlijk zal nemen. Aanstekelijk is het minste wat je kan zeggen van deze 'sound' van 'The Dinosaur Truckers' en zo kan er ook al ruim promotie gemaakt worden vaar het 'Pirate Farm Fest' hier in het naburige Tielt-Winge. Sommige muziekliefhebbers hoeven daarvoor enkel hun dorp te doorkruisen, anderen moeten dan weer van iets verder komen :-) Muddy Roots in het Hageland!

Als wolven in een schapenvacht brengen deze 'truckers' nog nummers als 'Black Ship' en 'Let It Roll' maar zo komt er ook een einde aan dit triootje in Osschot. Ook alweer een stapje dichter bij het einde van het clubseizoen al is er hier in 'De Loods' toch nog heel wat te beleven.

Een geslaagde avond waar diverse muziekstijlen elkaar wisten te vinden met als het resultaat een weer goed gevulde 'Loods'. Next on the bill, een singer-songwriters corner in het 'Loodscafé' met twee vertrouwde gezichten hier in Aarschot. Op zondag 8 april is er 'Memphis Mojo' met Mario Pesic en de Kirri. Op tijd komen hé want het zal weeral vol steken!