© Rootsville.eu

Delmark Studio Chicago
Spotlight Report
Delmark Studio (06-06-2018)

reporter & photo credits: Paul J & Robert Sacre


info: Delmark Studio
- Chicago Blues Festival

© Rootsville 2018


In aanvang naar het Chicago Blues Festival dat zal plaatsvinden van vrijdag 8 juni tot en met zondag 10 juni kon ik samen met, en door de medewerking van, Robert Sacre de Delmark Studio in Chicago gaan bezoeken. Dit ook met dank aan de eigenaars Julia Miller en Elbio Barilari en in de aanwezigheid van de spil van het Chicago Blues Fest, Mary May.

Delmark Records is al meer dan 65 jaar de plaats waar Blues en Jazzmuzikanten zich thuis voelen en is het oudste onafhankelijke Jazz en Blues Label in Amerika. Robert 'Bob' Koester was de oprichter en eigenaar van Delmark tot Julia Miller en Elbio Barilari het recent van hem overnamen. Bob Koester werd geboren in Kansas maar verhuisde later naar St. Louis waar hij in 1953 met de jazzformatie 'The Windy Six' een plaat opnam. In 1958 verhuisde Koester definitief naar Chicago en kocht er Seymour's Jazz Mart, de grootse platenzaak aangaande jazz en blues. Het was in de benedenverdieping van dit gebouw dat 'Delmark Records' werd opgericht. In 1963 werd er verhuisd naar een andere locatie en werden er opnamen gemaakt met namen als Donald Byrd, Jimmy Forrest en Bud Powell.

Gedurende de 60-tiger en 70-tiger jaren werd Delmark Records de thuis van onder meer Sonny Stitt, Junior Wellsn, Arthur Crudup, Buddy Guy, J.B. Hutton, Jimmy Johnson, Magic Sam en Otis Rush om er maar enkelen op te gaan noemen in een zeer lange rij. Recentere albums opgenomen in de 'Delmark Studio' zijn deze van de huidige revelatie in Europa, Corey Dennison (met dank aan Franky Bruyneel BBTR) (album report) maar ook van onder meer Mississippi Heat (album report) en Sharon Lewis. In mei van dit jaar kwam er nog de 'Tribute to Carey Bell' door 'Lurrie Bell & The Bell Dynasty' uit met daarop medewerking van Billy Branch en Charly Musselwhite (album report). Recente jazz albums zijn deze van o.a. saxofonist Geof Bradfield (album report)

In aanwezigheid van geluidstechnicus Steve Wagner en producer Dirk Schurman konden we een opnamen meemaken met deelname van Delmark sessie muzikanten de gitaristen Linsay Alexander, Lurrie Bell, Billy Flynn, Guy King, Rick Kreher, Dave Weld en Mike Wheeler.

Aan de keyboards was er Ken Seydak, harmonica spelers van dienst waren Pierre Lacocque (Mississippi Heat), Omar Coleman en Steve Bell. Als bassist was er Brian Quinn en achter de drums vonden we Willie Hayes. Het vocale aspect voor deze sessie werd verzorgd door Demetria Taylor en Tomiko Dixon. Met dank aan Mary May en Delmark voor deze uitzonderlijke beleving.


News Flash Français.

En présence de Mary May la cheville ouvrière du Chicago Blues Festival, fameux plateau pour cette mémorable, avant première au studio Delmark, avec l'aimable permission des owners Julia Miller & Elbio Barilari, Steve Wagner​ ingénieur son, Dick Shurman producteur, avec la participation des artistes de la franchise Delmark

Les nommés guitaristes Linsay Alexander, Lurrie Bell, Billy Flynn, Guy King, Rick Kreher, Dave Weld et Mike Wheeler​; pianiste Ken Seydak; Harmonisistes Pierre Lacocque​, Omar Coleman​ et Steve Bell; bassiste Brian Quinn, chanteuses Demetria Taylor et Tomiko Dixon​; batterie Willie Hayes. Grâce à la participation de mon ami Robert Sacre​ qui a obtenu la permission exceptionnel d'assister à cet événement hors du commun.