© Rootsville.eu

Vincent Slegers
Hill Country Blues
Hutbar Aarschot (23-12-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Rootstown
info band: Vincent Slegers


© Rootsville 2018


Tweede keer dat ik tijdens deze periode richting "Kerstdorp" in Aarschot trek. Misschien kunnen we ook muziekdorp zeggen want buiten de jeneverkes staat muziek hier centraal op de grote markt. Een opgezet dorp op de grote markt waar je geen al te nutteloze en door emotie gestuurde kadootjes kunt kopen maar waar je met vrienden je tegoed kan doen aan een gezellige babbel, een lekker glas bier en een dosis muziek. In de grote tent was er een jazzconcert aan de gang maar voor de warmte en het plezier koos ik dan toch maar voor de "Hill Country Blues" van Vincent Slegers.

Vincent groeide op rond de cottonfields van Her'ntals waarna hij verkaste naar de Delta aan de Leie te Gent. Nooit voelde hij zich evenwel een echte strop en door het ontluiken van de liefde met een Duitse bassiste zou het evengoed kunnen dat hij in de nabije toekomst bij onze Oosterburen daar de blues zal gaan prediken, en weet je wat...er wird es schaffen! Vincent neemt ons mee naar de country- en pre war blues van een 'Mississippi Fred McDowell, een blues die we nu ook nog kennen door mannen als R.L Brunside, Junior Kimbrough of een Cedric Burnside.

Gewapend met zijn "resonator" zal hij hier de "Hutbar" ook meenemen in de tijd en uiteraard zijn de meeste van de aanwezigen echte blues fans of weten ze dit nog niet ;-). Feit is wel wanneer Vincent aanzet met "Lost Highways" het bijzonder stil wordt in deze hut. Ook al is het een nummer van Hank Williams toch verdringt hij de country door de blues en dit is de kracht van deze Vincent Slegers. Een hart en een sound zo puur als de "Mississippi Delta" alleen de huidskleur heeft hij niet mee, maar dat vergeven we hem, want hij is van ons!

Opmerkelijk hoe ingetogen hij nummers brengt als "Satisfied" en de traditional "When I Lay My Burden Down" en zo iedereen dwingt om te luisteren waarna telkens weer een dankbaar applaus ontluikt. Vincent leeft en ademt deze country blues en zelfs wanneer hij zijn "steel guitar" komt te stemmen zou je haast denken dat hij een Oosters bluesje op ons komt los te laten. Maar het is geen Martin Feng en evenmin heeft hij een "Ruan" ter beschikking, dus the real thing dan maar.

We zouden uren kunnen verder luisteren naar nummers als "St. James Infirmary" of "Neon Signs of Desperation" maar ook Vincent heeft andere geneugten en na een eerste set van ruim een uur is het tijd voor...smoke smoke smoke that cigarette en ook voor Rootstowner Kurt om eens met "den hoed" rond te gaan.

Ook met de tweede set gaat hij op hetzelfde elan verder. "She Came Knockin'" zal dan wel verwijzen naar die Duitse bassiste waar zijn hart van overloopt maar met de traditional "Get Right Church" zit hij right on track...again. Buiten is het aan het stortregenen maar binnen voelen we de warmte van de blues. Een blues waarbij de metalen klanken van zijn "dobro" heerlijk samengaat met de donkere klankkleur van Vincent Slegers. De traditional "Wish I Was In Heaven Sittin' Down" kennen de "die hards" hier wel van Missisippi Fred McDowell en zeker ook van R.L. Burnside en zo krijgt deze Kerstperiode hier in Aarschot een bluesy tintje. Geen "Jingle Bells" als afsluiter maar een oerdegelijke versie van de gospel "When The Saints Go Marching In" en zo voldoet deze Vincent Slegers nog aan de sfeer ook! Ein Jägermeister bitte!

Merry Christmas!!!