© Rootsville.eu

Aaron Whitby (US)
tiltle: Cusin From Another Planet
music: Jazz - Fusion
release date: june 21, 2019
label: Ropeadope
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Aaron Whitby

© Rootsville 2019


Na vele jaren als studio-muzikant gewerkt te hebben met een reeks opmerkelijke artiesten, als George Clinton, Natalie Cole, Randy Brecker en Martha Redbone om er een paar te noemen, brengt Londoner Whitby zijn debuutalbum uit, waardoor zijn creatieve stem en uitbundig pianospel mogelijk zijn gehoord. Dit album is doordrenkt van de wereld van de klassieke jazz en fusion en heeft betrekking op serieuze grond, waardoor de ongelijke invloeden van de componist vanaf zijn jarenlange werk in de RnB-, Pop-, Folk- en World-idioom gratis worden uitgevoerd, terwijl hij tegelijkertijd een uniforme compositorische stem behoudt. Deze compositorische stijl laat ruimte over voor de persoonlijkheid van elk van de zes performers om doorheen te schijnen, en voor een prachtig samenspel tussen saxofonist Loftis en Whitby .

Het titelnummer van het album is een eerbetoon aan John Sayles Afrofuturist-filmklassieker 'Brother From Another Planet', terwijl het Whitby's humoristisch uitgedrukte gevoel voor zichzelf als een immigrant, radicaal medereiziger en muzikale boodschapper over een rechtvaardige missie - artistiek engagement in gerechtigheid binnen zijn kern lyrics geadopteerd, omarmende gemeenschappen, zwart en inheems Amerika.

De componist verklaarde dat de meeste van de deuntjes op het album zijn gecomponeerd tijdens het lopen van zijn zoon naar de lagere school in Brooklyn. Whitby hoopt dat het album een ​​deel van de energie van zijn zoon, onschuldig optimisme en cartoonachtige capriolen vastlegt. Het tweede nummer Walking With Z (vernoemd naar de geliefde zoon van de kunstenaar Zach) biedt een woelige vermenging van Ellingtoniaanse romantiek en aardbeving in het wegrestaurant. Met een oogverblindende melodische uitvinding die wordt verhandeld tussen de hoorn van Loftis en de snaren van Burnham, kapselt dit stuk perfect in de speelse en tedere kwaliteiten die de kunstenaar associeert met een wandeling in de vroege ochtend door Brooklyn met zijn zoon.

Toont de diepe wortels van de kunstenaar in de jazz, de enige cover op het album is Whitby's heroverweging van Herbie Hancock's klassieker The Eye of the Hurricane, die hij het recht geeft op The Eye of the Hurricane 2.0. Deze vertolking bewaart de harmonische punch van Hancock's originele arrangement, maar laat elementen van de compositorische stem van Whitby horen en creëert een mix van het originele en een nieuwe melodie waardoor hijzelf, Loftis, Burnham en drummer Rodney Holmes met groot elan in hun respectievelijke solo's kunnen ontdekken.

Whitby en kameraden zullen op grote schaal optreden en veel van deze concerten zullen worden vergezeld door geïmproviseerde visuals van VJ Lady Firefly, wiens fantastische werk eerder is gezien met The Roots en Dave Chappelle.

tracks:

01. Sleeping Giant
02. Walking With Z
03. Make Somebody Happy
04. Cousin From Another Planet
05. The Invisible Man Breathes
06. Mrs. Quadrillion
07. Eye Of The Hurricane
08. Escape Route