© Rootsville.eu

Alain Pire Experience (B)
tiltle: Apex
music: Psychedelic Rock
release date: 2019
label: independent
info artist: Alain Pire Experience

© Rootsville 2019

 

Aan deze kant van de taalgrens zijn deze "Alain Pire Experience" nog niet zo bekend maar in Wallonië zijn ze ergens al wereld beroemd. Deze "Alain Pire Experience" is een psychedelisch trio uit Marchin (België) en brachten hun debuutalbum "Cambridge" uit in 2014. Het was mede door Ron Mans dat we hen een eerste keer konden beluisteren toen hij dit trio naar onze kant van verdeeld België kwam te halen. Meteen volle bak in "Pallieter café" te Herselt (concert report), in die mate zelfs dat het contract voor Gevarenwinkel 2019 die avond op tafel werd gelegd.

Naast Alain Pire herkennen we ook nog bassist René Stock die we al lang ook als Vlaming mogen bestempelen. Ook drummer Marcus Meymare heeft zich netjes pal op de taalgrens genesteld en woont vandaag de dag in Hoegaarden. Hem zagen we nog recent aan de zijde van Patrick Louis. Na hun debuutalbum verscheen er in 2017 de opvolger die trendy als vinyl werd uitgegeven of verkrijgbaar was als digitale download.

Nu ze op de affiche van Gevarenwinkel prijken kunnen ze toch niet met lege handen afzakken naar het festival van het Kieken en brachten ze zo deze nieuwe "Apex" uit. De bedoeling van deze "Alain Pire Experience" is om de verkenningsgeest van de grote psychedelische groepen van de jaren zestig zoals Cream en Pink Floyd in ere te herstellen.

Dus met deze "Apex" wentelen we ons terug in de sixties toen psychedelische rock hoogtij vierde met ook namen als Grateful Dead en Jefferson Airplane alsof we met "Apex" terug in de Woodstock periode aanbelanden. Toch ook niet vergeten dat groepen als "The Byrds" en zelfs The Beatles" al reeds de basis legden voor deze muziek met als absolute topper natuurlijk "The Jimi Hendrix Experience".

Op dit album vinden we 8 tracks terug die allen de eigenscheppen hebben van het zo kenmerkende gitaargeluid waarbij de solo's als hoogtepunten worden ervaren, dit geruggesteund door de solide ritme sectie. Openen doen ze met "i Saw The Light Today" en als een morgenzon komen de psychedelische klanken van dit "Alain Pire Experience" opdagen in een zweem van Oosters georiënteerde ritmes.

Nummers als "On The Other Side" en het akoestisch aanvattende "Only Another Song" doet ons terugdenken aan de nostalgische dagen van "Jazz Bilzen" en de vrijheid die we toen nog konden beleven. Rock is ook alom aanwezig bij de intro van "Never Go Your Way" waarna de gitaarrifjes ons terug brengen naar de Flowerpower periode uit die tijd. Met een uptempo ritme sectie waarbij de huilende sound van Alain's "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band Guitar" de psychedelische inbreng komt te verzorgen. The Doors meets The Beatles, afsluitend met het dromerige en futuristisch aanvoelende "Lost On A Cloud".

tracks:

01. I Saw The Light Today
02. On The Other Side
03. Run Away
04. Only Another Song
05. Have Some Fun
06. Never Go Your Way
07. Into The Deep
08. Lost On A Cloud

musicians:

Alain Pire: vocals, guitars
René Stock: bass
Marcus Meymare: drums