© Rootsville.eu

Alan Rosenthal (US)
tiltle: Elbow Grease
music: Jazz
release date: 2019
info artist: Alan Rosenthal
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2019


Alan Rosenthal werd geboren in New York City. Als kind studeerde hij klassieke piano bij Nina Lugovoy en compositie bij Edward Simons. Hij begon jazz te spelen op de middelbare school, maar vervolgde zijn klassieke opleiding aan de Universiteit van Chicago, met als hoofdvak compositie bij Easley Blackwood en W.T. McKinley.

Rosenthal heeft ook de scores gecomponeerd voor twee tapmuzikanten uitgevoerd door Jane Goldberg's Changing Times Tap Dance Company, en voor de moderne danschoreograaf Victoria Uris van de Paul Taylor Dance Company. Hij heeft artikelen geschreven over zowel klassieke muziek als jazz voor The Nation, The New York Times en Fanfare, evenals de introductie van de herdruk van het boek Hard Bop van zijn broer David (Oxford University Press). Zijn drie delen So Not a Sonata, gecomponeerd in 2002, werd opgenomen voor release op het MMC-label van W.T. McKinley.

Rosenthal's nieuwste album Elbow Grease is, net als zijn vorige release Just Sayin ', een mainstream moderne jazz-samenwerking, met de belangrijkste focus op piano, maar met de wonderbaarlijke ondersteuning van saxofoon, vibes, akoestische bas en drumsolowerk dat de interactieve kwaliteiten verheft
en belicht de originele composities van Rosenthal. De negen nummers (acht van Rosenthal's composities plus één standaard) hebben een gevarieerde stijl van instrumentatie van solo-piano tot een zevenkoppig ensemble, met een breed scala aan tempo's, stemmingen en stilistische invloeden.

tracks:

1. (Preface) Another Sky
2. Up the Kazoo
3. Blue J
4. Drop Me Here
5. Guitar Knee
6. Monk Over Marrakesh
7. They Didn’t Believe Me
8. Dextrously
9. Old-Fashioned Valentine

musicians:

Alan Rosenthal: piano (all tracks)
Track 2:
Alan Chaubert - trumpet; Patience Higgins - tenor sax;
Scott Reeves - trombone; Bill Ware - vibes; Brian Glassman - bass;
Steve Johns – drums
Tracks 3, 4, 5, 7 and 9
Brian Glassman - bass; Mike Campenni - drums
Tracks 6 and 8
Peter Brainin - soprano (track 6) and tenor