© Rootsville.eu

Al Qahwa Ensemble (Can)
tiltle: Cairo Music
music: World music
year: august 9, 2019
label: independent
promotion: Speak Easy (Beverly Kreller)
info artist: Al Qahwa Ensemble

© Rootsville 2018


Sinds hun doorbraak in 20165 met hun album "The Coffe House" heeft het "Al Qahwa Ensemble" de originele composieties en instumentale imrpovisaties in hun Arabische muziek populair gemaakt. Hun muziek is een mix van hypnotiserende Sufi Devotional Love-nummers uit de Arabische wereld tot populaire volksliederen, tot klassieke Egyptische liederen beroemd gemaakt door de sterren van Egypte, het Hollywood van het Midden Oosten.

Het nieuwe album "Cairo Moo"n drukt de gevarieerde culturele invloeden van de muzikanten (Egyptisch, Grieks, Canadees en Iraans) uit en maakt handig gebruik van een breed scala aan bronnen voor muziek en songteksten van Egyptische Canadees dichter en activist Ehab Lotayef tot gerenommeerd Engels dichter William Blake. Het thema bevat alles over Cairoen over verbindingen met de maan. Alle traditionele liedjes zijn afkomstig uit Egypte en de verzameling originele liedjes hebben allemaal links naar Egypte.

Net zo authentiek als de Khan el-Khalili souk in het oude Caïro, en net zo snel als dagelijks nieuws over vluchtelingen en migranten die ernstig gevaar lopen om de Middellandse Zee over te steken, gaat dit boeiende lied "The Dream / Il Hilm" in op de tegenstelling tussen het prachtige droom van het leven in een nieuw land, en de brutale realiteit ervan.

Op een van de weinige liedjes die hier in het Engels worden gezongen, passen Maryem Tollar en haar band de tekst voor 'Little Lamb' aan van het bekende gedicht William Blake, en zet het op een treurige, spookachtige, wuivende melodie die verwijst naar het mogelijke lot van de slachting dat het arme schepsel zou kunnen afwachten. "Sama'i Blues" is een instrumentaal dat de klassieke Arabische sama'i-vorm gebruikt maar met de interpretatie van een bluesy-gevoel door componist en violist Alfred Gamil.

Oorspronkelijk een instrumentaal geschreven door bandoudspeler Demetri Petsalakis voor zijn project Near East Trio, vroeg hij Maryem om teksten te schrijven naar 'Cairo / Al Qahira', aangezien ze in Cairo werd geboren voor Egyptische ouders. Ze schreef over haar jeugdbezoeken aan Cairo tijdens zomervakanties. Het lied, dat ook in het Engels en het Arabisch wordt gezongen, begint met voortstuwende percussie van Nagmeh Fahrahmand en zet de levendige gang naar de openbaringen die volgen. De uitgebreide, naakte solo fiddle (Gamil) breakdown in het midden is krachtig hypnotisch, net als Tollar's fluit solo met de band, die volgt. Een mix van diverse Oosterse culturen

tracks:

01 The Dream
02 Little Lamb
03 Blood
04 Samai Blues
05 You and I
06 Beloved Mother
07 Memories
08 Taksin Rast
09 Cairo
10 Full Moon (prayer 2)
11 Sing To me
12 The Wanderer
13 The Beautiful One
The Nightingale

musicians:

Maryem Tollar
Ernie Tollar
Naghmeh Farahmand
Demetri Petsalakis