© Rootsville.eu

Amber Cross (US)
tiltle: Savage on the Downhill
music: Americana
release date: 2017 - official UK/European release: march 22, 2019
label: Independent
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Amber Cross

© Rootsville 2019


Wanneer muzikanten er een tijdspanne van 2 jaar laten overgaan tussen de release in het land van herkomst en de Europese markt dan wordt het uiteraard moeilijk om dit bij te houden. Was het niet voor de aangename Americana van Amber Cross zouden we deze "Savage on the Downhill" dan niet meer in de kijker zetten.

Oorspronkelijk afkomstig uit Maine waar ze met een vader als predikant omringd werd door gospelmuziek verliet ze in 2003 haar studies aan de New Mexico State University om haar liefde voor muziek na te streven. Dat bracht haar zo richting Californië waar ze op korte tijd enkel verblijfplaatsen liet noteren. Van gospel naar Americana van een Jack Elliott of een Mary Gauthier bracht haar zo voor enkele gastoptredens bij "The Wronglers", de band van Warren Hellman, oprichter van het Hardly Strictly Bluegrass Festival in San Francisco.

Amber Cross bracht haar debuutalbum "You Can Come In" uit in 2013 en kreeg al onmiddellijk zeer goede kritieken voor haar album. Je merkt ook meteen op wanneer je iets goed komt te beluisteren. Een jaartje later liet ze zich terug verleiden door de van thuis uit bekende gospel en bracht "My Kind Of Church" uit. "Savage on the Downhill" werd dan een bevestiging in 2017 en zo komt dit album in april 2019 officieel naar de UK en Europa.

Het album werd geproduceerd door getalenteerde singer-songwriter Ray Bonneville, met muzikale hulp van kunstenaars van het kaliber van Gurf Morlix en Tim O 'Brien. Amber's teksten zijn krachtig poëtisch, terwijl thematisch haar liedjes zijn geworteld in het landelijke leven, maar met een af en toe stedelijk randje dat voor alle smaken aantrekkelijk zou moeten zijn. Op deze "Savage on the Downhill" vinden we 10 nummers. Twee ervan schreef ze in samenwerking met Ray Bonneville en "Lone Freighter’s Wail " is er eentje waarbij de credits enkel gaan naar Ray. De andere zeven nummers zijn originals van de hand van Amber Cross.

De muziek gaat feilloos samen met de poëtische teksten van Amber. Naast Ray Bonneville, Gurf Morlix en Tim O 'Brien zijn ook Mike Hardwick, Chuck Hawthorne, David Carroll en drummer Rick Richards te horen op dit album. Een statement van steengoede Americana, muziek die je komt te raken en onder je vel komt te kruipen. In april ban dit jaar brengt amber Cross een bezoekje aan Ierland en de UK met aan haar zijde op gitaar en mandoline James Moore.

tracks:

01. Pack of Lies
02. Eagle & Blue
03. Savage on the Downhill
04. Leaving Again
05. Echoes
06. Trinity Gold Mine
07. Tracey Joe
08. Storms of Scarcity
09. One Last Look
10. Lone Freighter’s Wail