© Rootsville.eu

Atomic Road Kings (US)
tiltle: Clean Up The Blood
music: blues
release date: february 21, 2019
label: Bigtone Records
info artist: Atomic Road Kings
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)
booking: Eric Von Herzen (mail)

© Rootsville 2019


In 2013 werden deze "Atomic Road Kings" opgericht en verscheen er haast onmiddellijk hun selftitled EP. De band bestond destijds uit harper Eric 'Jailhouse' Von Herzen, bassist Brent Harding, zanger/gitarist Kyle Jester en drummer Tom Essa. Zowel Eric Von Herzen als Tom Essa speelden samen bij de hier populaire Mississippi Mudsharks. Als extra toevoeging op de "EP" was er toen gitarist Kid Ramos. De band kende een tumultueuze tour en het project belande toen voor enige tijd in de koelkast. Met Eric Von Herzen had ik in het verleden al het genoegen om enkele blues clubs in Orange County Cal. af te schuimen.


photo Eric Von Herzen © Rootsville

Onder de supervising van stichtend lid Eric Von Herzen werd er nu terug leven in de band geblazen en met een totaal nieuwe bezetting verschijnt op 21 februari het album "Clean Up The Blood". Een nieuwe bezetting en wat voor eentje! Met onder meer 'Big' Jon Atkinson aan gitaar en vocals, Eric 'Jailhouse' Von Herzen aan de Mississippi saxofoon, de legendarische bassist Bill Stuve en Malachi Johnson aan de drums krijgen we hier een bezetting om van te duizelen. Verder werkte aan dit album ook mee Scot Smart, Danny Michel, Tony Delgado en Robert Welch. Het album werd opgenomen in de "Bigtone Studios" van Jon Atkinson en bevat 12 tracks waarvan, uitgezonderd de traditional "Two Side Story", alle nummers geschreven werden door het duo Atkinson-Von Herzen.

Met deze "Clean Up The Blood" maken de "Atomic Road Kings" een flashback richting 50-tiger jaren blues met rauwe en diep donkere originals. Door het bespelen van vintage apparatuur en de analoge opnames werd er een originaael geluid gecreëerd zoals we dat kennen van oudere gospel, blues en rock 'n roll albums. De raw licks van Big Jon Atkinson's en Tony Delgado's gitaren en de harpgrooves Eric 'Jailhouse' Von Herzen bekomen op dit album een hoogstaande harmonie van meesterlijke roots-blues muziek.

Het is een werkstuk geworden van vele oorlogen want het voorbije jaar kreeg ik al heel wat info door van Eric "Jailhouse" Von Herzen. Eerst was er de bijna resurrection van de "44's" en watren er zelfs al optredens gepland maar volgde toch onherroepelijk de split. Dan maar alle energie steken in deze "Atomic Road Kings" dacht Eric zo en zie hier het resultaat. Dat deze "Clean Up The Blood" niet alledaags zou gaan worden was te verwachten. Een rauwe interpretatie van blues, rock 'n roll en soul in een bijna vergeten klassiek jasje. Een album dat ons terug naar de tijd brengt van de analoge muziek.

Met opener "I've Got Time" krijg je als ol'school liefhebber het gewoel dat je jezelf terug in Beale Street bevindt in Memphis, wat meteen voor een sterke binnenkomer zorgt. Daarna volgt het rauwe en onwaarschijnlijke maar heerlijke gitaar geluid op "Rumours" met aan de six-strings niemand minder dan Tony Delgado. "In Arms Reach" is een nummer met als rode draad de bassgrooves van de onvermoeibare Bill Stuve samen met het betere harmonica werk van meester Eric Von Herzen gevolgd door de nodige dosis rock 'n roll op "Have Your Way".

Ietwat donker dan is de titeltrack "Clean Up The Blood" dit uiteraard simultaan met de al even donkere titel van het nummer, al zit de juiste spirit er ook weer in met "My Way Back Home". Misschien niet zo bedoeld maar op " Ain't For Me" zou je eveneens je nog resterende dansmoves op kunnen uitproberen. Met Robert Welch op de black & white keys krijgen we dan met "Vibrations" een heus barrelhouse bluesje te verwerken. Afsluiter van deze "Clean Up The Blood" is dan het rauwe "Way Down South" en met een trip van Memphis tot de Delta voelen we ons opperbest.

tracks:

01. I've Got Time
02. Rumors
03. In Arms Reach
04. Have Your Way
05. My Way Back Home
06. Clean Up The Blood
07. Candy Man
08. Ain't For Me
09. You Got To Change
10. Two Side Story
11. Vibrations
12. Back Down South

musicians:

Jon Atkinson– Vocals; lead guitar on tracks 4, 5, 6 & 9; rhythm guitar on tracks 3, 7, 8 & 10
Eric Von Herzen – Harmonica
Bill Stuve – Acoustic and electric bass
Malachi Johnson – Drums
Scot Smart – Lead guitar on tracks 3 & 7; rhythm guitar on tracks 4, 6, 8, 9 & 10
Danny Michel – Lead guitar on tracks 1 & 11; rhythm guitar on tracks 2 & 12
Tony Delgado – Lead guitar on track 2
Robert Welch – Piano on track 11