© Rootsville.eu

Bad Temper Joe (D)
tiltle: The Maddest Of Them All (2CD)
music: Acoustic Blues
release date: 2019
label: Time Zone Records
info artist: Bad Temper Joe

© Rootsville 2019

 

"Sometimes A Sinner", "Man For The Road" en nu "The Maddest Of Them All" - Bad Temper Joe heeft zichzelf al verschillende aliassen aangemeten. Maar geen van hen is zo waar als die van de titel van zijn nieuwe album. Dat is niet zomaar een album, maar een dubbele CD met speelfilmlengte. Klinkt als megalomanie? Het is het ook. Maar dat hoeft niet slecht te zijn.

Afgezien van een mondharmonica hier en daar, begeleidde hij zijn rokerige stem altijd zelf, alleen met zijn lapsteel of akoestische gitaar. Op zijn album "And His Band", haalde hij de elektrische gitaar tevoorschijn en had hij een begeleidingsband bij zich. Op "The Maddest Of Them All" combineert hij deze twee richtingen in één werk. De man uit Bielefeld, levert ons hier een fijn stukje werk af met 22 songs.

De eerste CD getiteld "Act I" bevat deels bluesy, deels folky singer / songwriter songs. In de luchtige opener "Hell's Gonna Fly" ondersteunen een banjo en gastvocalist David Lübke, Joe. "Supper in Mexico" leidt op zijn beurt de jonge muzikant terug naar de roots van bluesmuziek. De variëteit van "Act I" is indrukwekkend gezien het aantal instrumenten die Joe hier gebruikt. Ondanks alle verwijzingen naar zijn muzikale roots is Bad Temper Joe allesbehalve een retro-artiest. In 'Talkin' 21st Century Schizoid Blues 'zingt hij bijvoorbeeld over de verslaving aan de consumptie van mobiele telefoons en sociale media. In plaats van een morele aanwijzer te maken, brengt hij de kwestie eerder met laconieke humor ten berde.

Wie na elf akoestische, vaak melancholische nummers wat meer power nodig heeft, kan eenvoudig de volgende schijf: "Act II" beluisteren. Zelfs de opener "Everything's Gonna Be Fine" wordt gekenmerkt door een zeer dansbare groove, zodat je nauwelijks stil kunt zitten.
Absolute klasse.

Een ander hoogtepunt is "Mind Over Matter", die niet alleen het dansen aanmoedigt, maar ook een verdomd pakkende muzieklijn heeft. In het midden versiert Joe het stuk met een zeer soulvolle gitaarsolo. Zijn band ondersteunt hem op onnavolgbare wijze. Deze jongens zijn duidelijk stevig op elkaar ingespeeld. Na het genieten van dit dubbelalbum, en om het met de woorden van Joe te zeggen: "I Need A Smoke, A Hamburger and a Beer". (Marcel)

tracks CD 01:

01. Hell’s Gonna Fly
02. Bad Gasoline
03. Talkin’ 21st Century Schizoid Blues
04. My Favorite Things
05. Heartache Shuffle #13 & #36
06. Flyin’
07. A Smoke, Burgers & Beer
08. Supper in Mexico
09. Postcards Ain’t Enough
10. Rules & Lies
11. Highway Takes the Lonely

tracks CD 02:

01. Everything’s Gonna Be Just Fine
02. Waiting in Vain
03. Bury Me Anyplace but Mississippi
04. Cheap Beer & Night Stands
05. Blues Never Stumbles
06. Life’s a Gamble
07. Races to Run
08. Rebel River Incident
09. High Hopes
10. Mind Over Matter
11. Our Love (for Livia)

musicians:

Bad Temper Joe: vocals, lap steel, guitar
Max Dettling: bass
Paul Moser: drums
David Lübke: banjo, guitar, vocals
Marcel Rahe: harmonica