© Rootsville.eu

Bart Flos Solo & Trio (NL)
tiltle: Roots & Reflections
music: Jazz
release date: 2019
label: Next Steps Projects
info artist: Bart Flos
promotion: Greenbag (Coen Floren)

© Rootsville 2009


Bart Flos komt uit een echte muzikale familie. Alle leden spelen of hebben een of meer instrumenten gespeeld en samen kunnen ze een complete band vormen met tubabas, drums, gitaar, zang, fluit, piano en saxofoon. Of dat een realistische onderneming is, veilig opgesloten blijft in de familiekluis. Na het volgen van de basis muzikale opleiding (AMV) in de vroege jaren zeventig, begon Bart met de accordeon, maar er was altijd een piano in het huis en hij werd aangetrokken door dat instrument een magneet.

De eerste boogie-woogie-tryouts en een groeiende voorliefde voor traditionele ('Dixie Land') jazz legde een basis voor de blues en jazz die nog moet komen. Tegen het einde van de jaren zeventig was hij volledig overgestapt op de piano en volgde hij lessen klassieke muziek van een pianoleraar die ook ‘lichte muziek’ onderwees, wat zijn interesse opwekte. Aan het einde van deze klassieke periode volgde Bart een voorbereidingsles voor het jazzconservatorium, omdat hij nu meer en meer tijd besteedde aan zijn jazzverkenningen, op zoek naar akkoorden en licks.

Hij besloot niet naar het conservatorium te gaan (zijn zakelijke carrière nam een geheel andere richting; als je wilt weten waar je moet klikken, hier), maar op zoek naar 4e of 5e jaar conservatoriumstudenten (jazzpiano) aan het muziekconservatorium in Hilversum om lessen te nemen en geslaagd. Bart volgde ook jazzimprovisatielessen van Bart de Win, destijds student aan het Rotterdams Conservatorium. Op deze manier werden theorie en praktijk geborgd en met elkaar verbonden. In 1989 was hij mede-oprichter van de Sonic Blast Big Band Eindhoven en volgde in februari 1989 een masterclass met Louis van Dijk aan de Muziekschool Eindhoven.

De vroege jaren negentig waren vol met Jazz-activiteiten. Bart sloot zich aan bij het Heidy Crooymans Trio en de Paula Snoeren Swing Connection, in beide formaties die met Rinus Raaijmakers op bas speelden, richtte de Jazz Quintet Lift-Off en de Sextet Intersection op, druk bezig met de Sonic Blast Big Band (studio-opnames, Tros Sesjun Big Band Festival, om enkele hoogtepunten te noemen) en ontwikkelde een steviger plan om zijn eigen Jazz Trio te vormen.

Bebop Jazz Trio Triceps werd opgericht in maart 1994. Het droeg dezelfde naam als die in het begin van de jaren tachtig, maar had een nieuwe drummer (Cees van Rooden) en bassist (Wiecher van Vugt). Triceps ontwikkelde een mix van bestaande bebop-jazzmelodieën en originele composities van Bart Flos. Ze namen deel aan verschillende jazzfestivals, voerden een live studio-optreden op in de Omroep Brabant Radio Studio's en waren actief in bars en clubs in en buiten de regio Eindhoven.

Eind 1996 nam Triceps een CD, Recognition, op in de Markant Recording Studios in Heeze. Het bevatte 12 bebop-nummers waarvan 3 originelen. De CD werd regionaal uitgebracht in het voorjaar van 1997. Het was de kroon op bijna drie jaar hard werken om Triceps zijn eigen muzikale handtekening te geven.

Tegen het einde van de jaren negentig had Bart zich echter in nieuwe muzikale richtingen ontwikkeld en besloot hij alle activiteiten van de jazzband te stoppen. Het was lente 1999 en er moest iets veranderen. De ontdekking van MIDI-technologie gaf hem de mogelijkheid om naast piano op de akoestische piano andere pianovaardigheden en geluiden te verkennen en te ontwikkelen. Het idee groeide om dit allemaal samen te brengen in een project en een solo-CD op te nemen om deze nieuwe ideeën en ambities te onderstrepen. Het zou dan kunnen worden beschouwd als een mijlpaal, een nieuwe start als je wilt, om mee te doen met nieuwe muzikanten en vanaf daar te beginnen.

Het duurde ongeveer een jaar om zich voor te bereiden, uit te zoeken en te kiezen uit de volledige muzikale bagage die hij had verzameld en tegen het begin van het nieuwe millennium was de opstelling van de NextSteps Series Solo Projects klaar.
De eerste opnamedag vond plaats op 19 april 2000. Een speciale website werd opgezet om de release van zijn eerste solo-cd te begeleiden: NextSteps / Crossing Over, Bart Flos / Solo.

Deze "Roots & Reflections" werd tenslotte een trilogy. Eén CD waarop pianist Bart Flos solo op acteert. Het tweede deel is er eentje als trio met aan zijn zijde Eric van der Westen (bass) en Marc Schenk (drums). Ghet derde deel betreft hier een bonus met zowel een Bart Flos solo als met trio.

tracks:

Dics 1 - Bart Flos Solo

01 – Origin Alpha Prime
02 – Sidesteps
03 – My Explanation (1)
04 – Spare Time
05 – Autumn Leaves (3)
06 – Can You See
07 – Salsa Sweets
08 – Origin Delta Six
09 – Made-up Minds
10 – Free Speech
11 – Lost in Limbo
12 – Green over Blue (2)
13 – Song for Paul
14 – Second Thoughts
15 – Final Notes

Disc 2 - Bart Flos Trio

01 – Origin Alpha Prime
02 – My Explanation (1)
03 – Free Speech
04 – Minor Differences
05 – Blues Buddies
06 – Schizophrame
07 – A Slightly Purple Blue Bossa
08 – Origin Beta Four
09 – A Greener Shade of Blue (2)
10 – Can You See
11 – Origin Delta South
12 – My Explanation in Short (1)
13 – Four Conversations and a Monologue
14 – Origins’ Roots Rested

Disc 3 - Bart Flos Solo & Trio (bonus)

01 – Origin Delta Six (solo alt. take)
02 – Autumn Leaves (3) (solo alt. take)
03 – My Explanation (1) (solo alt. take)
04 – Can You See (solo alt. take)
05 – Free Speech (solo alt. take)
06 – Song for Paul (solo alt. take)
07 – Rise and Fall (solo bonus take)
08 – Blues for Hans (solo bonus take)
09 – Autumn Leaves (3) (solo alt. take 2)
10 – Origin Alpha Prime (trio alt. take)
11 – A Slightly Purple Blue Bossa (trio alt. take)
12 – Free Speech (trio alt. take)
13 – Origin Beta Four (trio alt. take)
14 – My Explanation (1) (trio alt. take)

musicians:

Bart Flos: piano
Eric van der Westen: bass
Marc Schenk: drums