© Rootsville.eu

Ben Winkelman Trio (US)
tiltle: Balance
music: Jazz
release date: march 15, 2019
label: OA2 Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Ben Winkelman

© Rootsville 2019


Jazzpianist en componist Ben Winkelman werd geboren in Eugene, Oregon, groeide op in Melbourne, Australië en woont sinds 2010 in New York City. Hij heeft vier trio-albums uitgebracht tot groot succes: zijn tweede, The Spanish Tinge, won de AIR Award voor beste onafhankelijke jazzrelease; zijn eerste was genomineerd voor een Australian Jazz Bell Award; en zijn derde en vierde album waren genomineerd voor AIR Awards. Het werk van Winkelman werd ondersteund door subsidies van de Australia Council en andere kunstorganisaties en hij was finalist in de Australian National Jazz Awards. Hij studeerde af als Master of Music aan het SUNY Purchase College, waar hij studeerde bij Kevin Hays op een studiebeurs en een Bachelor of Music aan het Victorian College of the Arts, waar hij studeerde bij Mickey Tucker en Paul Grabowsky. Hij tourde door Europa, Azië en uitgebreid in Australië en presenteerde masterclasses aan universiteiten in Australië.

Op dit album filtert Ben Winkelman zijn diverse muzikale interesses door een jazz-perspectief: Afro-Cubaanse, gospel en klassieke muziek, met een focus op Latijnse ritmes in oneven meters. De in Melbourne opgegroeide musicus uit New York neemt een nieuwe kijk op het pianotrio-formaat, met de nadruk op het ensemble. Zijn composities kenmerken de drie muzikanten, niet alleen als solisten, maar als een klein orkest, waardoor ze delen krijgen die een integraal onderdeel vormen van de composities. Door zijn dynamische muzikaliteit werkt Winkelman aan een evenwichtige weergave van zichzelf, zijn trio en zijn muzikale ervaringen tot nu toe.

Balance opent met "Bx12 Part One" - een nummer dat de compositorische mogelijkheden van claves in vreemde meters verkent, een doorlopend thema in het schrijven van Winkelman. Nadat hij sinds 2011 voor een Afro-Amerikaanse kerk heeft gespeeld, neemt de pianist elementen van het evangelie op in "Wheels", een vrolijke uptempo-swingmelodie. 'Merri Creek', een herinnering aan een kreek in de noordelijke buitenwijken van Melbourne, combineert klassieke en Afro-Cubaanse invloeden. Het vierde en achtste nummer op de opname zijn ballades die reflecteren op de bezoeken van Winkelman aan Santiago De Compostela in Galicië, Spanje. "Santiago" herinnert zich zijn eerste bezoek in de winter, toen "de oude stad mooi was en op de een of andere manier dromerig onder de regen", terwijl het door het evangelie beïnvloede "Fala Baixiño" zich vertaalt om "zachtjes te spreken" in het Galicisch. "Window Shopping" is een vreemde drie-dimensionale uitvinding die deel uitmaakt van een Afro-Cubaanse timba-stijl coda.

Het negende deuntje, "Bye-Ya", eert een van Winkelmans jazzhelden, Thelonious Monk. Winkelman bewondert de aanpasbare kwaliteit van de composities van Monk en hun vermogen om een ​​uitgesproken persoonlijkheid te behouden, zelfs wanneer ze heel verschillende behandelingen krijgen. Terugkomend op de openingscompositie van het album sluit deze verzameling met tien nummers met "Bx12 Deel Twee", die zijn titel haalt uit een busroute in The Bronx. Winkelman vindt het leuk om zijn stukken op basis van oneven meter-claves te laten voelen als natuurlijk, bijna dansbaar. Dit nummer doet precies dat, en als geheel dient het album als een presentatie van de virtuoze, gevarieerde en gebalanceerde muzikaliteit van Winkelman.

tracks:

01 BX12 part 1
02 April
03 Wheels
04 Santiago
05 Merri Creek
06 Window Shopping
07 The Trip
08 Fala Baixino
09 Bye-Ya
10 BX12 part 2

musicians:

Ben Winkelman: piano
Matt Penman: bass
Obed Calvaire: drums