© Rootsville.eu

Ben Wolfe (US)
tiltle: Fatherhood
music: Jazz
release date: august 30, 2019
label: Stalwart
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Ben Wolfe

© Rootsville 2019


Stalwart bassist Ben Wolfe is trots om de 30 augustus release van zijn nieuwe album, Fatherhood, aan te kondigen - een oprechte hoeveelheid werk die een eerbetoon brengt aan de vader van de bassist, Dan Wolfe die in 2018 stierf. Deze tien-track collectie van negen originelen en één cover dient ook als een meditatie over wat het betekent voor Ben om een ​​vader te zijn voor zijn eigen zoon, Milo.

Met Fatherhood namen de bassist en de componist een bewuste beslissing om even van de fast lane af te stappen en muziek te maken van introspectie en rouw. De bassist wordt vergezeld door Trumper Giveton Gelin, saxofonisten Immanuel Wilkins, Ruben Fox, JD Allen, trombonist Steve Davis, pianisten Luis Perdomo en Orrin Evans , vibrafonist Joel Ross en drummer Donald Edwards. Net als bij twee eerdere opnamesessies, schreef Ben de Grammy-genomineerde violist Jesse Mills om een ​​geweldig strijkkwartet samen te stellen, met Mills naast Goergy Valtchev op viool, Kenji Bunch op altviool en Wolfram Koessel op cello. Zich bewust van de oordeelkundige benadering van zijn vader, verwacht Ben dat "deze plaat gaat over het algemene geluid van het ensemble.

Fatherhood begint met "Blind Seven", een nummer dat twee briljante jonge katten nauwelijks in hun jaren '20 heeft - Immanuel Wilkins op altsaxofoon en Joel Ross op vibrafoon. Afronding van de ritmesectie is de Venezolaanse pianist / componist Luis Perdomo en drummer Donald Edwards, die al minstens 25 jaar een vaste samenwerkingspartner van Wolfe is. "Blind Seven" is een klassieker uit het liedboek van Ben Wolfe dat voor het eerst werd opgenomen in 1996. Dit arrangement vertoont slechts een duidelijke gelijkenis met zijn eerdere bop-achtige versie - de melodie niet kom binnen tot twee minuten in de melodie, terwijl Wilkins en Ross complexe hoekige frases ruilen tegen het strijkkwartet, dat contrapuntisch speelt tegen de uptempo ritmesectie en hoornlijnen. De compositie verplaatst zich vervolgens naar een kort, onbegeleid stuk op basis van een elfstemmig motief. Deze "Blind Zeven" divergeert zo radicaal van het origineel dat fans misschien denken dat het een nieuwe compositie is.

Het album gaat verder met "Gone Now", een ballade die reflecteert op wat verloren gaat als relaties eindigen. Een ander opvallend nummer van het album is "Uncle Leslie", een eerbetoon aan de zoon van de componist Milo en de mensen die belangrijke figuren zijn geworden in het leven van de jongere. Deze melodie is een prachtige slow-medium wals met Gelin, Ross, Evans, en een solo van Wolfe. "The Kora La" is een betoverend muziekstuk. Kora La verwijst naar de bergpas door de Himalaya tussen China en Nepal. Het stuk was oorspronkelijk in opdracht van het National Jazz Museum in Harlem voor de Harlem in de Himalaya-jazzserie en ging in première in het Rubin Museum of Art. De opening van het strijkkwartet deed Wolfe denken aan bergen en de groeven die volgen als de weg door die bergen.

"First Things First" vertraagt ​​het tempo tot het soort ritus van de vosdraf, dat doet denken aan de cadans van Thelonious Monk. Trombonist Steve Davis sluit zich aan bij Ross op de frontlinie, gesteund door Perdomo, Edwards, Wolfe en strijkers. "Fatherhood" eindigt met "What's New" - de enige covertrack van het album. Op deze standaard uit 1939 gecomponeerd door collega-bassist Bob Haggart met teksten van Johnny Burke, terwijl Wolfe loyaal blijft aan de wortels van het lied als een langzame, romantische ballade, slaagt hij erin het lied opnieuw te harmoniseren en opnieuw te rangschikken op een manier die overeenkomt met zijn generatie.

tracks:

01. Blind Seven
02. Gone Now
03. Opener
04. Uncle Leslie
05. The Enforcer
06. It's True
07. The Kora La
08. First Thing First
09. Edged
10. What's new