© Rootsville.eu

Benedicte Maurseth (Nor)
tiltle: Selftitled
music: Folk
release date: 2019
label: Heilo
info artist: Benedicte Maurseth
promotion: Pias (Sjuul Kok)

© Rootsville 2019


Benedicte Maurseth is een opmerkelijke muzikant, geworteld in traditie en toch een echte visionair, het unieke geluid van haar Hardanger-viool die zowel de welsprekende fragiliteit als de rauwe kracht van de menselijke geest toont. Het is muziek die bij Noorwegen hoort, bij de wereld en daarbuiten.

Met haar selftitled solo-album toont Benedicte Mauseth wederom haar uitmuntende kwaliteiten. Een album dat nagenoeg volledig instrumentaal is. In de aanwezigheid van een Hardanger-vioolspeler is het om aangetrokken te worden tot hun unieke muzikale en uitvoerende persoonlijkheid. Het productieproces is moeilijk, en er zijn maar al te vaak overgeproduceerde opnames die de markt betreden, waardoor de luisteraar uiteindelijk het echte gevoel van persoonlijke expressie verliest. Het geluid hier, op deze opname, heeft een echte geldigheid, dit is niet alleen een album van vioolmuziek van Hardanger, dit is Benedicte Maurseth, niemand anders.

Ze gaat met de luisteraar om door de ruimte die ze creëert, hoe ze door de verschillende tracks loopt en plaats neemt, en hoe elk een stap op het pad is. Ze geeft haar luisteraar een gevoel van betrokkenheid, momenten van genot en dans, van verstoring en uitdaging, van verrassing als we haar eigen stem horen in lied dat ons naar andere ingebeelde plaatsen brengt. Maar misschien geeft ze de luisteraar vooral de eer om ieder van ons te laten nadenken en te zijn wie we op elk willekeurig moment moeten zijn. Er is ruimte voor zowel het verhaal van Benedicte als dat van onszelf.

tracks:

01 Huldre Mi
02 Huldreslatt I&II
03 Huldreslatt
04 Etterdonning
05 Den 4. Gorrlausen
06 Og Fargane Skiftar Pa Fjorden
07 Noringen
08 Bygdatraen