© Rootsville.eu

Big Daddy Wilson (US)
tiltle: Deep In My Soul
music: Soul - Countryblues - Gospel
release date: april 18, 2019
label: Ruf Records
info artists: Big Daddy Wilson

© Rootsville 2019


Wanneer een nieuw album van Big Daddy Wilson zich komt aan te melden is het altijd een beetje halsreikend uitkijken tot deze in de bus valt. Als liefhebber van soul en soulblues ligt een album van deze aimabele muzikant steeds bovenop het stapeltje van "to do".

Big Daddy Wilson werd geboren als Wilson Blount in North Carolina. Waar deze Big Daddy Wilson ook komt te wonen, is het nu in de US, Duitsland, Frankrijk of Zwitserland, hij zal altijd bekend staan als de man met de warme stem die de soul van het zuiden met zijn muziek tot bij ons weet te brengen. Zijn nostalgische soms storytellin' soulblues is er van die soort waarbij niemand onberoerd blijft.

Deze "Deep In My Soul" komt uit op 18 april 2019 en bevat 12 heerlijke en soulvolle nummers. Het album wordt uitgegeven bij zijn thuislabel "Ruf Records" met als producer Jim Gaines. Soul uit het diepe zuiden want voor de opnamen verhuisde deze Big Daddy Wilson terug richting States. Een thuiskomst na een verblijf van al die jaren in Europa en de warmte van het album straalt zo op je over. Warme nummers met aan zijn zijde hemelse backing vocals.

Het was voor Europa een zegen toen deze Wilson Blount zich na zijn legerdienst hier kwam te vestigen. Met vorige albums als "Love Is The Key" (2009), "Thumb A Ride" (2011), "I'm Your Man" (2013), "Time" (2015), "Neck Bone Stew" (2017) en de obligate "Songs From The Road" (2018) komt ook deze "Deep In My Soul" recht uit het hart van Big Daddy Wilson. Het album werd voornamelijk opgenomen in de "Bessie Blue Studio" in Tennesee, maar ook belande hij voor enkele nummers in de "Fame Studio" in Alabama. Met de soulvolle opener "I Know" krijgen we de typische sound van deze laatste studio waar zeker ook niet de soulvolle backing vocals mogen worden vergeten, gewoon prachtig.

Aan zijn zijde op dit album staat Laura Chavez die ook als vaste huis-gitariste mag worden bestempeld van het Ruf label. Op "Ain't Got No Money" wordt de soul niet verloochend maar belande we toch enigszins bij de country blues. Vrolijk nummer dat zalig bij je binnen komt. Met Mark Narmore op piano krijgen we met "Mississippi Me " een weemoedig relaas over de staat Mississippi met een verwijzing recht uit het hart naar BB King. Put on your dancin' funky shoes bij het horen van de floorfiller "Tripping On You".

Ook met "I Got Plenty (Money Don’t Grow On Trees)" bewandelt Big Daddy Wilson de paden van de country blues, een genre waar hij net als bij gospel en soul zich voelt als een vis in het water. Met weerom de meerstemmige backing vocals van Trinecia Butler en Kimberlie Helton is het enkel genieten op "Hold On To Our Love".

Titeltrack "Deep In My Soul" is een van de weinige nummers dat nog het dichts aanleunt bij de blues, al zorgen de blazers hierop ook voor de nodige dosis soul. Blues en soul zijn ook de ingrediënten op "Crazy World". Gospel kan uiteraard niet wegblijven op een album van Big Daddy Wilson en dat brengt hij met het afsluitende maar helaas zeer korte "Couldn‘t Keep It To Myself ". Gewoonweg een 18-karaats album en daarmee treft hij ons weerom deep in our souls...

tracks CD:

01 I Know (She Said)
02 Ain't Got No Money
03 Mississippi Me
04 Tripping On You
05 I Got Plenty (Money Don’t Grow On Trees)
06 Hold On To Our Love
07 Deep In My Soul
08 I’m Walking
09 Crazy World
10 Redhead Stepchild
11 Voodoo
12 Couldn‘t Keep It To Myself

musicians:

Big Daddy Wilson: Vocals
Laura Chavez: Guitar
Dave Smith: Bass
Steve Potts: Drums
Will McFarlane: Guitars, Backing Vocals
Mark Narmore: Keys
Brad Guin: Sax, Backing Vocals
Ken Waters: Trumpet
Mitch Mann, Brad Guin, Ken Waters Backing Vocals
Rick Steff: Organ
Trinecia Butler, Kimberlie Helton Backing Vocals