© Rootsville.eu

Big Dave McLean (US)
tiltle: Pocket Full of Nothin'
music: Blues
release date: november 01, 2019
label: Black Hen Music
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Big Dave McLean

© Rootsville 2019


"Big Dave McLean" is een Canadese bluesgitarist, harmonist, zanger en songwriter. Een ervaren artiest waarbij zijn werk invloed gehad heeft op veel West-Canadese bluesmuzikanten, waaronder Colin James en Wide Mouth Mason. McLean werd geboren in Yorkton, Saskatchewan (Canada). Later woonde hij met zijn ouders, broers en zussen in Moose Jaw, voordat ze verhuisden naar Winnipeg, Manitoba. Hij kwam als tiener in contact met de blues via de platencollectie van zijn oudere broer.

Zijn nieuwste album "Pocket Full of Nothin" werd meteen ook zijn meest prestigieuze project tot nu toe mede door de inbreng van heel wat eigen werk. Een swingend album waarbij de inbreng van soul niet uit de weg wordt gegaan. Opener is dan ook meteen bullseye met "Songs of the Blues". Met een verzamelde groep Black Hen-muzikanten, waaronder Steve Dawson op meerdere snaarinstrumenten, Jeremy Holmes en Gary Craig die bas en drums behandelt, met ook nog Chris Gestrin op piano en orgel krijgen we een weldoordachte kern. Wat deze opname onderscheidt van zijn eerdere inspanningen is de toevoeging van een volledig gerealiseerde hoornsectie. Het was ook een sensationeel plezier te noemen toen Steve Jerry op baritonsax, Dominic Conway op tenorsax en Malcolm Aiken op trompet hun medewerking kwamen te verlenen aan deze "Pocket Full of Nothin". Dit maakte het geluid van Big Dave echt compleet toen het ensemble meteen ingespeeld werd en het album grotendeels live in slechts een paar dagen werd opgenomen .

"The Blues is A Feeling" is ook volgens "Big Dave McLean" een statement te noemen waardoor het passionele van deze Canadese bluesman nog een extra dimensie aan het album komt te geven. Als aanvulling op zijn eigen werk selecteerde Big Dave enkele weldoordachte covers waaronder "Voodoo Music" van de hand van JB Lenoir en Willie Dixon. Ook "Midnight Rider" van Gregg Allman en Robert Payne kan als een verrassende keuze worden aanzien. Als derde in het rijtje van covers krijgen we nog "Just to Be with You" van Bernard Roth en ook dit arrangement is opmerkelijk straf te noemen.

Voor mezelf een eerste kennismaking met deze "Big Dave McLean" maar meteen een goede. Heel wat goed materiaal zoals het country bluesje "Baby" en wat gezegd van "Manitoba Mud"...'cause there will always be a change ;-)

tracks:

01. Songs of the Blues
02. Don’t Be Laying That Stuff on Me
03. Backwards Fool
04. All Day Party
05. Voodoo Music
06. Baby
07. Just to Be with You
08. When I Was Young
09. You’ve Been Told
10. Midnight Rider
11. Manitoba Mud
12. There Will Always be a Change