© Rootsville.eu

Bill O'Connell & The Afro Carribean Ansemble (US)
tiltle: Wind off the Hudson
music: Jazz
release date: august 2, 2019
label: Savant Records
info artist: Bill O'Connell
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2019


Bill O'Connell is een jazzpianist en bandleider. Hij wordt het meest geassocieerd met Latin jazz en ook met hard bop. Hij studeerde piano aan het Oberlin Conservatory of Music, maar woonde vooral in NYC of Long Island. Hij werkte in de vroege stadia van zijn carrière voor Chet Baker en Sonny Rollins. Terugkerend naar New York werd hij aangetrokken tot en raakte hij snel ondergedompeld in de bedwelmende Latin jazz- en salsa-scene die in de jaren 70 in de stad bloeide. Zijn eerste grote doorbraak kwam toen hij in 1977 toetrad tot de Cubaanse congaspeler en bandleider Mongo Santamaria's Latin jazzgroep als toetsenist. Twee jaar lang werken met de legendarische conguero bood de jonge pianist de mogelijkheid om de drie attributen die hij in zijn hele carrière zou benadrukken te verbeteren: componeren, arrangeren en spelen.

Zijn tijd met Santamaria resulteerde ook in de eerste van O'Connell's vele opnames op twee LP's voor het Vaya-label, Amanacer en Mongo ala Carte - essentiële albums die tegenwoordig worden begeerd door verzamelaars van vintage Latin jazz-vinyl. Een andere zeldzaamheid, en verdere documentatie van zijn betrokkenheid bij de avant-garde van de Latijnse muziek op dat moment, was Jasmine (West 54), een LP van een kwartet met dezelfde naam waarin Roger Rosenberg op baritonsax te zien was.

O’Connell werd vier keer winnaar van de "Jazz Writer of the Year" -award van SESAC, de uitvoerende rechtenorganisatie, aan de jazzfaculteit van Rutgers University. Als lid van een kleine broederschap van niet-Latino's die de afgelopen decennia een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Latijnse jazzbeweging, kan zijn belang niet genoeg worden benadrukt. O'Connell is ook een meester in talloze muziekidiooms en een eindeloze reeks geavanceerde toetsenbord- en arrangeervaardigheden.

tracks:

01.Wind Off the Hudson
02. Gospel 6
03. Jerry’s Blues
04. I Don’t Have the Answer
05. Oye Como Va
06. Perdido
07. Got Cha
08. Transition
09. C Jam Blues
10. Discombobulation

musicians:

Bill O'Connell Pianist/Composer/Arranger
Andrea Brachfeld – flute (tracks 1, 3, 5, 7–10), alto flute (track 4)
Craig Handy – alto sax (tracks 1-3, 6, 7, 9 & 10) soprano sax (track 8)
Ralph Bowen – tenor sax
Gary Smulyan – baritone sax,
Alex Sipiagin – trumpet, flugelhorn (track 4 only)
Conrad Herwig – trombone
Lincoln Goines – electric bass
Robby Ameen – drums
Roman Diaz – congas (except track 4)