© Rootsville.eu

Billie Williams (US)
tiltle: Hell To Pay
music: blues
release date: july 19, 2019
label: Independent
info artist: Billie Williams
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2019


Elf nummers sieren het nieuwe album van "Billie Williams". Elf nummers van de hand van deze met een krachtige stem bezegelde uit NY afkomstige zangeres. Bij twee nummers ervan kreeg ze hulp, zoals "You" dat ze samen schreef met Kenny Harris en "Drink From My Cup" waar ze een co-writing aanging met Stew Culler. Deze "Hell To Pay" is een hernieuwde samenwerking met producer Danny Blume en is de opvolger van haar selftitled debuutalbum, een release uit 2017.

Alhoewel het album een benadering is tot stevige bluesrock krijgen we op nummers als "Drink From My Cup" een totaal andere Billie te horen. Billie Williams is geboren in de omgeving van Boston, waar zij op 16-jarige leeftijd mede-oprichter was van de country swingband "Columbus East". Ze zong ook met de rockband "Mezz" en de 8-delige R & B-band "City Edition". Tijdens haar jaren met" City Edition" deelde ze het podium met de R & B-legenden Wilson Pickett en Sam & Dave. De Boston Globe noemde Billie's uitvoering met City Edition meeslepend. Ze zong met vreugde en hartelijkheid met dezelfde overtuiging.

Toen Billie in New York City aankwam, kreeg ze een optreden als leadzangeres met bluesgroep "The Lenny Nelson Project".
Na een time-off om haar dochter groot te brengen, keerde Billie terug naar optredens in 2009 met de show Sentimental Journeys met actrice en zanger Jean Tafler en zanger Tracy Toler. Billie is dus van alle markten thuis en ook "Lost in the Wilderness" kan je als swingend en soulvol beschouwen.

Opener "Damn" en het daaropvolgende "Cold November" zijn eerder zwaar beladen nummers waar het rock gehalte van haar naar boven komt. Met de inbreng van een blazerssectie op "You" schakelt ze meteen weer een versnelling hoger. Bluesrock alom dan met de titeltrack van deze "Hell to Pay" al verzachten de backing vocals eerder de pijn. Een prachtige blues en soulvolle ballad krijgen we dan met "Take These Dreams" alvorens af te sluiten met het footstompin' "Ten Millions Sisters". Een tweede geslaagd album van deze blues sister.

tracks:

01. Damn
02. Cold November
03. Start All Over
04. You
05. Hell To Pay
06. Hour by Hour
07. Drink From My Cup
08. Lost in the Wilderness
09. My Everything
10 Take These Dreams
11 Ten Millions Sisters

musicians:

Billie Williams: vocals
Stew Cutler: guitar
Jeremy Mage: guitar (Hell To Pay)
Jeremy Mage: keys
Double Z: bass
Tony Allen: drums
Rob Sussman: trombone
Dan Levine: trombone
Seneca Black: trumpet
Jim Hynes: trumpet
Stan Killian: sax
Chriz Eminizer: sax
Manuel Quintana, Jeff Lipstein: percussion
Ruedi Schorno: harmonica
Ardys Flavelle, Anni Krueger, Veronica Nunn, Gail Ann Dorsey, Eric Redd, Lindsey: backing vocals