© Rootsville.eu

Blind Lemon Jazz (US)
tiltle: After Hours
music: Jazz
release date: july 01, 2019
label: Independent
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist: Blind Lemon Pledge

© Rootsville 2019


We kennen James Byfield aka "Blind Lemon Pledge" in eerste instantie als zanger en producer van stijlen als blues en americana zoals op zijn albums "Pledge Drive" (2016), "Backwoods Glance" (2017) en "Evangeline" (2018). In recente het pakketje dat ons werd verzonden door Peter Holmstedt van "Hemifrån" viel er meteen eentje uit de toon en dat was deze "After Hours" van "Blind Lemon Jazz zijnde James Byfield. Meteen maar de speler in en we ontdekken 13 heerlijk composities, het American songbook waardig.

Het album kreeg meteen ook als tweede titel "New Pages in the American Songbook" mee en brengt ons meteen terug naar de jaren 20, 30 en 40. Een mix van early blues en jazz. Met catchy jazz en als opener titeltrack "After Hours" betreft het hier allemaal nieuw materiaal geschreven en gecomponeerd door James Byfield. Een terugkeer naar de jaren van warme clubs in Harlem met nummers die de hedendaagse fans nog nooit hebben gehoord.

Voor de opnamen van deze "After Hours" ging Byfield samen werken met enkele van de beste jazzmuzikanten in de buurt zoals jazzsinger Maris Malvino en pianist Ben Flint. Nummers die er meteen uitspringen zijn " If Beale Street Was a Woman" maar ook het bluesy "Bobby's Blues" mag er best wezen. Trouwens het ganse album roept de sfeer van weleer terug op. De rijke klankkleur van Malvino is voor mezelf alvast een ontdekking.

"Buddy Bolden's Song" klinkt alsof het vroeger is geschreven door iemand die leefde om de muzikant worden. Het blijft je betoveren."After Hours" is vintage jazz gecomponeerd door een hedendaagse muzikant. Jazz die de oudere fans meer dan zal bekoren en nieuwe fans de mogelijkheid die jazz van toen te ontdekken.

tracks:

01 After Hours
02 If Beale Street Was a Woman
03 Rich People in Love
04 How I Can Still Love You
05 Bobby's Blues
06 Livin' My Live With the Blues
07 You Can't Get There from Here
08 Moon over Memphis
09 Ketchup Spaghetti
10 You Had Me At Goodbye
11 Buddy's Bolden's Song
12 Light Out
13 Blue Heartbreak

musicians:

James Byfield (Blind Lemon Pledge): guitar, vocals
Marisa Malvino: vocals
Ben Flint: keys
Peter Grenell: bass
Joe Kelner: drums