© Rootsville.eu

Braindogs
tiltle: Real Live Brains (Celebration of Tom Waits)
music: Rock - Roots
release: september 13, 2019
label: XLNT Records
distribution: Bertus
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Braindogs

© Rootsville 2019


"Thomas Alan Waits" aka "Tom Waits" werd geboren op 7 december en zal dit jaar de gezegende leeftijd van "70" bereiken. Deze excentrieke en zeer begenadigde singer-songwriter kan als een meester in zijn vak worden beschouwd, voor zijn fans alvast "de" meester. Hij schreef tijdens zijn carrière en ook samen met zijn vrouw Kathleen Brennan een lijst van talrijke hoogstaande meesterwerkjes, een lijst waaraan nog steeds geen einde lijkt aan te komen.

Om deze verjaardag in de spotlights te zetten kwamen enkele getalenteerde muzikanten zoals de Brit Ian Siegal, de Oostenrijker Ripoff Raskolnikov, de Nederlander Mischa den Haring en tal van zielsgenoten in Budapest samen om Waits' verjaardag digitaal te vereeuwigen. Als naam voor deze bezetting kozen ze voor een woordspeling op Tom Waits' "Raindogs" en noemden ze zichzelf "Braindogs". Als locatie werd verkozen de "A38" in Budapest en datum van het gebeuren staat geregistreerd als 7 maart 2019. Als producer is er Peter Podlovics.

Ikzelf ben al sinds mijn jeugd een fan van deze Tom Waits en dus moesten alle nog te bespreken albums wijken voor dit uniek schijfje. Het leek wel alsof ik al vlug de kerstman op bezoek kreeg en zo vervulde mijn lichaam zich met speelse en positieve vibes. Op het album vinden we 14 nummers terug allen van de hand van de meester en vrouwtje Kathleen.

De muziek van Tom Waits is soms speels, soms duister maar steeds vol verrassingen en een rollercoaster van ritmes. Zijn debuutalbum "Closing Time" was meteen een schot in de roos al moest hij voor totale erkenning wachten op het succes van "Ol'55" door de "Eagles". Daarna volgden "Heart of Saturday Night" en nog een duizeling wekkende reeks erna. Deze "Braindogs" openen het feestje met "Goin' Out West", een nummer dat verscheen op het album "Bone Machine" in 1992.

De aanwezigheid van een Ian Siegal kan je beschouwen als normaliter want zijn door Whiskey getekende klankkleur leunt ook het dichtst aan bij het origineel. Zo brengt hij tijdens zijn concerten ook met regelmaat de vertolking van "Jockey Full Of Bourbon" een pracht van een nummer dat door velen al werd gecoverd en ook in de jazzmiddens als hoogstaand wordt aangeschreven, getuige de versies van Diana Krall en de waanzinnig knappe cover van Youn Sun Nah. Dit meesterwerkje verscheen op het album "Raindogs" uit 1985.

Verder krijgen we ook de getalenteerde Oostenrijkse bluesman Ripoff Raskolnikov met een vertolking van "Everybody's Talking At The Same Time" dat Tom Schreef samen met vrouwtje Kathleen. Spijtig vind ik dat er niet meer "live" geluiden uit zijn gefilterd, mede omdat "Live" albums niet to mijn favorieten behoren ook al bracht Tom Waits zelf enkele "Live" albums uit. Wereldklasse ,en wel door iedereen gekend, is ook het nummer "Heartattack and Vine" uit het gelijknamige album uit 1980. Hier met een outstanding Mischa den Haring.

Ook "Rain Dogs" mocht en kon niet ontbreken op deze homage, eentje dat ook akelig dicht komt in de buurt van het originele. Afsluiten doen deze "Braindogs" met eveneens met een nummer uit "Raindogs" met name "Downtown Train". Je kan dit feestje ter gelegenheid van de 70ste verjaardag ook in Nederland meebeleven, dit op 6 december in de Q Factory in Amsterdam. Een prachtig geschenk voor deze Braindogs zou zijn moest Tom zelf even overvlkiegen van Californië. Wat een "bang bang party" zou dat dan zijn.

tracks:

01. Goin' Out West
02. Shore Leave
03. Everybody's Talking At The Same Time
04. Underground
05. Jockey Full Of Bourbon
06. Dirt In The Ground
07. Heartattack And Vine
08. 16 Shells From A Thirty-Ought-Six
09. Yesterday Is Here
10. 2:19
11. Rain Dogs
12. The House Where Nobody Lives
13. Union Square
14. Downtown Train

musicians:

Ian Siegal: vocals, guitar, percussion
Ripoff Raskolnikov: vocals, guitar
Mischa den Haring: vocals, guitar
Livius Varga: vocals, percussion
Frenk: drums, vocals, guitars
Szablocs Nagy: Keys
Laca Varga: bass