© Rootsville.eu

Brent Birckhead (US)
tiltle: Brickhead
music: Jazz - Hardbop
release date: februaray 22, 2019
label: Revive Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Brent Birckhead

© Rootsville 2019


De gelijknamige release en inleiding op de man en zijn muziek, is genoemd naar de wens van Birckhead dat zijn eerste formele aanbod dienst doet als een gewaagde verklaring van doel, bestaande uit diep persoonlijke composities. Onderstreept door zijn voorkeursmononiem, dwingt hij een diepgaand plichtsbesef af om een rijke muzikale nalatenschap uit te dragen en katalyseert een terugwinning van persoonlijke identiteit. Voor het eerst gebruikt als een mechanisme om het koloniale eigendom van zijn tot slaaf gemaakte voorouders te specificeren, wordt het woord 'Birckhead' nu een maatstaf voor dynamiek. Het album overtreft de conventies van onderwerping en daagt de normen van populaire muziek uit.

Opgenomen tijdens een sessie van zes uur en gedreven door verschillende onderwerpen, zoals liefde, familiegeschiedenis en de beladenheid van de moderne zwarte ervaring, is "Birckhead" een album dat in het midden op thematische wijze is opgesplitst. De tracklisting is gedeeltelijk geïnspireerd op gebeurtenissen die de nieuwscyclus domineren, terwijl andere stukken focussen op de 'familie, groei en perspectief' van Birckhead. Gitarist Samir Moulay en trombonist Corey Wallace dragen ook bij aan de opname, die de op Freddie Gray geïnspireerde 'Suite 187' heeft. De suite begint met een cadans van drumaanvallen die geweervuur nabootsen voordat de melodie opdaagt als losbandig pandemonium op "The Witching Hour". "Birckhead" sluit af met een cover van "Someday We'll All Be Free", gepopulariseerd door Donny Hathaway. Het lied is een knipoog naar mensenrechtenbewegingen en de onvermijdelijkheid van vrijheid.

"4 and 6" is de geluidsbelichaming van de filosofische en maatschappelijke verschuivingen die Birckhead voor ogen heeft. Het futuristische deuntje wordt gesteund door een gemoedelijke melodie die verschillende perspectieven suggereert en het oplossen van problemen aanmoedigt in een klimaat van niets doen en wrok. "Flux" is een deuntje dat inspiratie oproept voor de suggestieve toon van de Ahmad Jamal-klassieker "Poinciana". Terwijl albumopener "3 Uptown" herinnert aan de overgang van Birckhead van Brownsville, Brooklyn naar Harlem, waar hij zich voor het eerst deelmaakte van het weefsel van New York City, is "Song For Nicole" een tedere ode aan de vrouw van Birckhead, Christian Nicole. Het opent met een fluisterzacht voorspel dat afdaalt van gelukzaligheid van huwelijksreizen in een gepassioneerde stroom van emoties die de diepte van hun verbintenis blootlegt. "The Alchemist" herinnert zich het gelijknamige boek van Paulo Coelho over de kracht van manifestatie, een sleutelcomponent van het succes van Birckhead. "Ivory Antidote" verwijst naar de middelste naam die Birckhead met trots deelt met zijn grootvader, die de release inspireerde.

tracks:

01. 3 Uptown
02. The Alchemist
03. Flux
04. 4 and 6
05. Song For Nicole (prelude)
06. Song For Nicole
07. 4 and 6 (interlude)
08. The Ivory Antidote
09. The Witching Hour
10. The Morning After
11. I'll Wait For You
12. Someday We'll All Be Free

musicians:

Brent Birckhead: saxophone
Romeir Mendez: bass
Mark Meadows: piano
Caroll Dashiell III: drums

Samir Moulay: guitar
Corey Wallace: trombone